a123

Trygg og verdig julefeiring

Trygg og verdig julefeiring
For Sølvi Ann og de andre brukerne på Gatehospitalet er ikke julen nødvendigvis forbundet med glede. Foto: Silje Eide Foto: Silje Eide

Julen skal feires men ikke overdrives i de splitter nye lokalene på Gatehospitalet.

Ved bordet sitter Sølvi Ann og gleder seg og gruer seg på samme tid. Akkurat i dag har det to ulike grunner, hun skal nemlig både til tannlegen og på pinnekjøttfest. Denne dualiteten er likevel ikke uvanlig på Frelsesarmeens lavterskeltilbud til syke rusmisbrukere, Gatehospitalet. Julestemning fremkaller ikke bare gode minner, men også dårlig samvittighet, svik eller minner om familie som ikke er så nær lenger. 

 

Tradisjonsrik pinnekjøttfest

– Vi tilbyr pasientene våre en julefeiring, men vi gjør det med måte, sier Vegard Johan Jæger.

Han er sykepleier og tidligere ansatt ved Gatehospitalet. I dag er han frivillig og flydd inn for anledningen. Det har lenge vært en tradisjon med pinnekjøttfest i førjulstiden her, men da tidligere daglig leder og pinnekjøttentusiast Marit Myklebust sluttet, tok Vegar stafettpinnen etter henne. Bokstavelig talt. Selv som nybakt pappa, tar han kokkeoppgaven på strak arm. Men han blir bare to dager i Oslo, før han drar hjem igjen til kone og barn i Narvik. Og responsen på besøket fra nord er upåklagelig.

  

–Det var mange kjente ansikter rundt bordet da jeg kom i morges, og det var en fantastisk følelse å være tilbake. Det var som å komme hjem til en familie da jeg kom fra Gardermoen i morges, smiler han og legger til at han skjønner at det er så mange som er glad for å komme tilbake til Gatehospitalet. For dessverre er det en del svingdørspasienter. De som ikke kommer seg ut av rusproblematikken blir gjerne gjengangere her.

– Det er selvfølgelig trist, det er jo et mål å hjelpe så mange som mulig ut av rusavhengigheten. Men enten de klarer det eller ikke, får de kjærlighet og verdighet når de er her. Det er vår viktigste oppgave, vi gir dem gode dager.

 

Og selv en måteholden feiring får duften av pinnekjøtt og jul til å spre seg i dagligstuen, sykehuskorridorene og trapperom i tre etasjer. Og Vegard løper mellom alle tre, gryter koker både her og der.

– Det blir mye for deg, Vegar, sier Sølvi Ann med omsorg og bekymring i stemmen.

– Jeg har gjort dette i tre år, så det går bra. Dessuten er det bare hyggelig, beroliger kokken.

– Jeg hadde ikke orket det ansvaret, sukker Sølvi Ann. Men følger opp med at hun er veldig glad i lage mat, bare ikke til 50 ansatte, pasienter og tidligere pasienter ved Gatehospitalet.

 

Trygg og verdig julefeiring
For bare en uke siden overtok personalet på Gatehospitalet nøklene til nye lokaler. To etasjer har vært under renovering siden i vår. Foto: Silje Eide Foto: Silje Eide

 

To etasjer renovert

I etasjen under, teller sykepleier og nestleder Linn Råmunddal stoler i et flunkende nytt lokale i 2. Etasje. Sykepleier og daglig leder Liv-Bente Nilsson setter glass på bordene som er pyntet med juleblomster. For bare en uke siden overtok personalet nøklene til dette lokalet. To etasjer har nemlig vært under renovering siden i vår.

– Det var godt å endelig kunne vite at hele dette bygget midt i sentrum tas i bruk på en god måte, sa arkitekt Per Marlow under kranselaget som ble arrangert tidligere i dag.

Videre forklarte han hvordan det er annerledes å jobbe for Frelsesarmeen, etter å ha vært Gatehospitalets arkitekt både ved oppstart i 2004 og da kvinneavdelingen ble bygget i 2008.

– Det er et ekstra kick å gjøre noe med mening. Vi jobber ofte med rent pengeorienterte prosjekter, og det har vært flott å jobbe med en så entusiastisk kunde. Det gir mye å se den energien dere har til å ta vare på våre medmennesker, sier han og sikter mot personalet. 

Bygget har alt rommet et statsministerbesøk, senere i dag blir det pinnekjøttfest. På slutten av kranselaget takker Linn alle som har bidratt.

– Dere har også vært med på dette nå. Disse fine og nye omgivelsene er med på å gi trygghet og verdighet til dem som bor her. Det har mye å si, det er mer enn et bygg.