a123

Venner for livet

Venner for livet

200 voksne og barn fylte Frelsesarmeen på Grønland på lørdag, for å være med på fellesskapsdag.

 – Kan jeg bli Spiderman?

En liten gutt sitter og dingler med beina på stolen. Han er på «Lørdag med Sammen og Closer», en fellesskapsdag for Sammen, som knytter familier og kvinner fra Oslo-området sammen.

Gutten har vært med på familiegruppa og spist middag og lekt med andre barn hver onsdag, helt siden han var baby. I dag har han pyntet seg med den fineste dressen, og nå skal han få Spiderman-ansikt.

– Selvfølgelig, sier ansiktsmalerne Ellen, Maria og Beate som har vært frivillige i flere år.

Fem minutter senere hopper gutten av stolen, strekker hendene ut som superhelten og løper ned til moren som sitter nede i Oasen, kafé-rommet til Frelsesarmeen på Grønland.

 

Hjerterom

Rommet kryr av unge og voksne som koser seg med mat fra den internasjonale buffeten deltagerne har disket opp med.

– Du må smake på denne, det er bulgarsk grønnsakssuppe! sier en.

– Jeg har laget svensk smørgårdstårta, sier en annen.

Leder Tone Berg fikk ideen til Sammen for fem år siden.

– Jeg hadde lyst til å være med å skape et hyggeligmøtested for voksne og barn. Oslo er en stor by og jeg tror mange savner et fellesskap og en følelse av tilhørighet, sier hun.

– Med hjelp av rundt 20 frivillige, klarer vi å tilby flere ukentlige samlinger, og vi tror vi bidrar til å gjøre en forskjell i mange av deltakernes hverdag. Det største beviset på dette er vel at de kommer igjen og igjen, noen har vært med i flere år. For meg er dette noe av vår viktigste oppgave som kristne; vi skal bygge relasjoner med mennesker og invitere dem inn i vårt fellesskap, og på den måten forhåpentligvis reflektere noe av Guds kjærlighet til verden i dag.

Tiltaket utvider seg stadig, og nå består det av Sammen intro, Sammen babysang, Sammen dirridam, og Sammen familie. Til sammen bruker 120 personer tilbudet. Og utfra antallet mennesker nede i Oasen denne lørdagen er omtrent alle her, i tillegg til deres venner og familie og folk fra andre Frelsesarmé-sammenhenger.

– Det er kjempegøy at så mange tok turen! Det er over all forventning at det kom 200! sier Tone og haster videre.

Oppe i menighetslokalet leker de minste barna på et teppe. De litt større står i kø for å prøve lykken på tombolaen og i fiskedammen.

– Nei, den vil jeg ikke ha! sier en tiåring når hun får en metallkopp på kroken, og kaster den uti igjen.

Smilet blir stort når en pose med godteri dukker opp fra havets dyp.

– Yes!

 

Venner for livet

 

Venner for livet

 

Bedre å tenne lys 

– Det er hyggelig å være her. Når onsdager kommer tenker jeg på Sammen. Datteren min trives her. Vi er alltid alene, vi har ikke noe annet å gjøre bortsett fra kirken på søndager. Men onsdager er vi her og det er bra for oss. Vi gleder oss til hver onsdag. Her er vi sammen fra mange nasjoner, det er kjempekoselig, forteller en av mødrene mens datteren spiser kjærlighet.

En halvtime senere har rommet blitt gjort om til konsertlokale, og spente folk krysser fingrene for at akkurat de skal vinne en av loddtrekningens elleve flotte premier.

– Vant dere billetter til Tusenfryd, spør en av de frivillige ei jente som gjør seg klar til konserten.

– Ja! gliser hun og hopper opp og ned.

Andektig går hun og de andre i det store Sammen-koret opp på scenen. Moren holder mikrofonen foran henne, og førsteklassingen sier:

– Det er bedre å tenne lys enn å forbanne mørket.

Først alene, og så sammen med stadig flere, til alle stearinlysene på scenen er tent og tre eldre jenter begynner å synge solo på en sang om vennskap: «Jeg elsker deg, du er jo så nydelig. Dine øyne gir meg varme, og din nærhet gjør meg trygg. Selv om du er ulik de andre her, skal du vite du har lært meg hva kjærlighet betyr. Du er min venn og jeg er din.»

– Vi startet konserten med ordene «det er bedre å tenne lys enn å forbanne mørket». Da vi snakket sammen om betydningen av ordene under øvelsen, snakket vi om at vi på en helt konkret og enkel måte kan være med å tenne et lys i hverdagen for hverandre, sier Tone og gir eksempler som å gi hverandre en klem, dele bekymringer og gleder.

– Kanskje tennes lyset i øynene når noen sier de har savnet deg. Eller kanskje akkurat det du trengte i dag var den latterkrampen vi fikk da vi tøyset og lekte sammen? Kanskje fikk du og barnet ditt en god opplevelse sammen i dag, da vi sang og danset i ring og blåste bobler? Var det akkurat i dag du savnet familien din ekstra mye og tenkte at India, Afghanistan, Etiopia og Vietnam er så utrolig langt unna? Eller kanskje holdt det at noen så deg i dag, eller at noen brukte navnet ditt?

Hun minner om at Gud har skapt hver enkelt, at alle er verdifulle og helt spesielle.

– Vi tror at vi er satt sammen for å gjøre hverdagen litt tryggere, litt morsommere, litt enklere, litt mindre ensom og litt bedre for hverandre! Det er det Sammen handler om! 

Etter at vokalgruppa Closer har sunget noen låter og medleyer alene kommer det store Sammen-koret, som er satt sammen for anledningen, opp igjen og proklamerer en Mary Mary-låt, med bevegelser inspirert av Whitney Houston: «I just can't give up now. I've come too far from where I started from. Nobody told me the road would be easy. And I don't believe he brought me this far to leave me.»

 

Venner for livet

 

Det lille ekstra 

Og resultatet av fellesskapsdagen? 28500 kroner, inkludert forhåndssolgte lodd.

– Det er inspirerende og helt fantastisk at vi klarte å få inn så mye penger. En tilleggsdimensjon er at mange av deltakerne også har solgt lodd, noe vi håper fører til både en følelse av ansvar og av eierskap. Pengene gir oss litt romsligere budsjett med tanke på å gjennomføre gode samlinger, og kanskje ha mulighet til å gjøre noe ekstra en gang i blant, sier Tone.

Kristine B. Kvarberg har vært med som frivillig helt siden starten og ser alltid fram til å lage mat og være sammen med barn og voksne hver tredje onsdag.

– Jeg er frivillig fordi det er min måte å prøve gjøre verden til en litt bedre plass for andre, sier hun og tenker tilbake på arrangementet.

– Fra lørdag sitter jeg igjen med gleden som viste seg i ansiktene til barn og voksne som deltok i aktivitetene, stoltheten som viste seg i ansiktet til de som fortalte om maten de hadde laget, og en følelse av å ha gledet mange mennesker.

 

 

Vil du støtte Sammen økonomisk eller bli frivillig?

Send en e-post til tone.berg@frelsesarmeen.no