a123

Viktig visning

Hvorfor inviterer Frelsesarmeen til visning på en pappeske?

− Velkommen på visning!

Major Knut Haugsvær, leder for Frelsesarmeens rusomsorg, står foran en pappeske med to pledd inni.

− I dag selger vi en annerledes bolig, en pappeske. Pappesken i annonsen ble solgt i morges, så nå selger vi denne i stedet. Boligen ligger sentrumsnært, den er urban, og det er kort vei til naturarealer. Den er noe luftig og bør ha litt renovering, sier han.

Vi er utenfor Frelsesarmeens hovedkvarter i Oslo. Siden morgentimene har kommunikasjonsavdelingen gjort klart til visning på et sted der en uteligger sov mange netter tidligere i vinter, da i en pappeske med grønn presenning over.

– I natt bodde det èn i pappesker ved søppelkassen der. Han plaget ingen og var borte da vi kom på jobb i morges, forteller Haugsvær.

Hjemlengsel

Ved siden av ham står Egil Schønhardt som tidligere var bostedsløs. Nå har han fått egen bolig. I tillegg jobber han på Jobben, Frelsesarmeens arbeidstiltak for rusavhengige og tidligere rusavhengige. Foran dem står et stort pressekorps, sosialbyråd Anniken Hauglie (H), samt Frelsesarmé-ansatte som er stolte over å være med i en organisasjon som vil rette søkelyset mot boligmangelen for Oslos gatefolk.

− Altfor mange bor midlertidig altfor lenge. Slik burde det ikke være, mener Haugsvær.

Han peker på at mennesker som sliter med rus eller psykiatri har behov for mer enn akutte overnattingsplasser, der de kun kan bo i få netter av gangen. Til enhver tid er det opp mot 10-15 mennesker som sover ute i Oslos gater, noen av disse har valgt dette selv. De orker ikke å forholde seg til mange andre mennesker og takker derfor nei til å bo sammen med flere på lavterskel tiltak.

− De har behov for tilpassede boliger, sier Haugsvær og vender tilbake til pappesken:

− Er dette et verdig sted å bo? Alle mennesker trenger jo et hjem.

Egil får mange spørsmål fra pressen. NRK, TV2, dittOslo, Aftenposten og Nettavisen vil gjerne høre hans historie.

− Personlig klarte jeg som oftest å komme meg inn hos venner eller bekjente, men jeg kjenner flere som har frosset i hjel. Livet på gata er hardt, og er du ikke tøff nok så dør du, sier Egil til Nettavisen.


Politiets forslag

Rett før helgen blusset debatten om overnatting utendørs opp igjen. Politiet ønsker en endring i politivedtektene, og innføre et totalforbud om utendørsovernatting i Oslo. Anniken Hauglie (H), sosialbyråd i Oslo, forteller at hun ikke har tatt stilling til dette ennå.

− Jeg forstår at politiet ønsker å få vekk campingen i bygatene, men jeg frykter det også vil ramme flere mennesker enn de som forbudet er rettet mot.  
Frode Woldsund, regionleder for Frelsesarmeens rusomsorg øst, mener politiets forslag ikke er en god løsning.

− Vi må gå i dialog og finne tilpassede boligløsninger for den enkelte. Gjør vi det, vil det ikke være behov for forbud, mener Woldsund.
Hauglie fikk tips om visningen i går kveld.

− Dette er et helt genialt, men alvorlig, stunt! I sin enkelhet setter det fokus på et stort paradoks, at vi i det rike landet Norge har mennesker som bor ute i pappesker, sier Hauglie og forteller om at hun har vært med Frelsesarmeen ut om natten og snakket med flere av de som sover ute.

− Målet vårt må være å bidra til at alle får noe de kan kalle sitt eget hjem.
Både Hauglie og Woldsund mener at det er viktig å få på plass tilpassede boliger for mennesker som sliter med rus og psykiatri. Hauglie sier at kommunen kan stille med boligene, og Frelsesarmeen har kompetanse og vilje til å kunne tilby tilpassende boliger, der både rus- og psykiatribehandling inngår som en del av oppfølgingen.

− Men for å kunne gjøre det er vi avhengige av at Oslo kommune setter av ressurser og tør å satse på organisasjoner som ideelle aktører på boligmarkedet, sier Woldsund.


Startet med en annonse

Ideen til visningen kom i forbindelse med at Krigsropet ønsket å undersøke hvorfor mennesker sover ute i Oslos gater, også når det er 10-15 minusgrader. Artikkelen, som står i Krigsropet nr. 7, avsluttes med en boligannonse for en 1-roms pappeske. Da var det bare på sin plass å invitere til visning, med god hjelp fra seksjon for informasjon og innsamling.

− Frelsesarmeen og Krigsropet har et Gud-gitt oppdrag som innebærer å sette fokus på mennesker i nød – både materielt og åndelig, sier major Jostein Nielsen, kommunikasjonsleder.

I hovedsaken i Krigsropet nr. 7 kan du bli kjent med «Odd» som har bodd ute i 12 år. Hauglie og Woldsund diskuterer uteligger-problematikken, mens sosionom og forfatter Ole Martin Holte forteller hvordan han opplevde livet på gata, da han prøvde det tre somre på rad. Artikkelen finner du her. (Magasinet er i salg fra lørdag.) Sjekk også ut:  bit.ly/WrVuK9