a123

Booth-prisen tildelt Mel Young og Homeless World Cup

Hele sitt liv har Mel Young arbeidet utrettelig for mennesker som er hjemløse og for verdens fattige. På VM i gatefotballs avslutningsseremoni var det en ydmyk president som sammen med Homeless World Cup Foundation mottok Frelsesarmeens Booth-pris for sitt engasjement.

Booth-prisen tildelt Mel Young og Homeless World Cup
Det var en ydmyk Mel Young mottok Booth-prisen sammen med Homeless World Cup Foundation. Han ønsket også å dele den med alle deltakerne. Frelsesarmeens territorialleder, kommandør William Cochrane, delte ut prisen. Foto: Morten Bendiksen

Booth-prisen er Frelsesarmeens hederspris. Den tildeles en eller flere personer som har utført handlinger som Frelsesarmeen ønsker å uttrykke sin takknemlighet for, og som organisasjonen definerer som «i Catherine og William Booths ånd».

Formålet med prisen er å rette oppmerksomheten mot et verdifullt og uegennyttig engasjement som har rettet søkelyset mot noe som er grunnleggende for Frelsesarmeen og viktig for medmennesker. Booth-prisen er oppkalt etter Frelsesarmeens grunnleggere Catherine og William Booth.

Mel Young fikk utdelt prisen på avslutningsseremonien til Homeless World Cup, som de siste åtte dagene har vært arrangert på Rådhusplassen i Oslo. Young deler prisen med The Homeless World Cup Foundation (HWC), som han var med å stifte i 2001 og som han er president for. Stiftelsen har siden 2003 årlig arrangert et verdensmesterskap for hjemløse. I år var det Frelsesarmeen i Norge som var vertskap for mesterskapet som samlet til sammen 65 dame- og herrelag lag fra 47 land. Alle verdensdeler var representert.

Under Mel Youngs ledelse har HWC spredt seg over hele verden og har nå partnere i 74 land. Gjennom sine partnere når organisasjonen ut til over 100.000 hjemløse hvert år - mer enn en million mennesker det siste tiåret. I Norge er det Frelsesarmeen som er nasjonal partner for HWC.

Mel Young er lidenskapelig opptatt av å avskaffe hjemløshet og bekjempe fattigdom. Han har vært med å starte flere publikasjoner, inklusive «The Big Issue» i Skottland. Han er tidligere president og ærespresident for det internasjonale nettverket av gateaviser som han også var med å starte. Han er tidligere medlem av World Economic Forum Sports Agenda Council og han er formann i Sportscotland - det nasjonale byrået for sport i Skottland – for å nevne noe.

Frelsesarmeen vil gjerne hedre Mel Young og The Homeless World Cup for deres arbeid for utsatte grupper. Et arbeid helt i Catherine og William Booths ånd!

 

Tidligere vinnere av Booth-prisen:

• 2000: Baste Fanebust

• 2001: Nini og Thorvald Stoltenberg

• 2002: Ole Fyrand

• 2003: Simon Flem Devold

• 2004: Ingvar Ambjørnsen

• 2006: Stine Sofies Stiftelse

• 2008: Hallvard Bræin

• 2013: Ole Paus

 

a123

En korpsleder med store drømmer

Ukas FA-fjes er dansk, og har alltid satt pris på tryggheten i å kjenne seg hjemme i Frelsesaremeen, uasett hvor i verden han er.

Navn: Thomas Andersen 

En korpsleder med store drømmer

Korpsleder i Halden og Tistedal

 

Hva er Frelsesarmeen for deg?

Mitt åndelige hjem, min familie. Å høre til i Frelsesarmeen er ikke bare en jobb for meg, det er mitt liv å være en del av det fellesskapet. 

 

Hva er en god dag på jobben for deg?

En dag det skjer mye spennende. En dag der jeg møter mennesker jeg får har gode samtaler med. En dag det skjer spenstige ting og jeg får dele min tro! 

 

Hvis du fikk fylle forsiden i lokalavisen med hva du ville, hva skulle det vært?

Halden og Tistedal korps skal snart slås sammen til ett korps. En fantastisk forside hadde vært: "Frelsesarmeens nye lokaler ble for små. Sprengfullt på åpningshelgen!" Det hadde vært stas!

 

Hva klarer du deg ikke uten i løpet av en dag?

Min bibel! Jeg begynner hver dag med å åpne den. Der finner jeg kraft og inspirasjon. 

 

Hva fyller du helst fritiden din med?

Jeg elsker å synge, så sang og musikk står høyt på lista. Ellers er jeg nok en fotballidiot, så en god Liverpool-kamp koser jeg meg med. Også barna da, selvfølgelig! Familien er viktig! 

 

Hva gleder du deg mest til fremover?

Jeg gleder meg, men er også litt spent og stressa for helgen. Da skal Frelsesarmeen i Halden delta på en stor felleskirkelig barnefestival i forbindelse med Haldens 350års-feiring. Vi skal dele ut suppe og alkoholfrie drinker. Rusfri dag ble jo markert på mandag, men jeg visste vi ville møte langt flere denne lørdagen, så vi utsatte markeringen litt. Jeg håper det blir mange gode møter!

 

 

Gikk du glipp av forrige Ukas FA-fjes? Her er de siste fem.

Mennesker av alle fasetter gjør hverdagen spennende

Takler utfordringer med en kopp kaffe og litt latter

Elsker å hjelpe søkende mennesker videre

Fredrikstads superbestemor

Engasjement for kadettene 

 

Hva skjer der du er? Vi ber om tips så vi kan spre de gode historiene, menneskelige møtene eller arrangementene - smått og stort. Send e-post til: tips@frelsesarmeen.no Det er kommunikasjonsavdelingen og Krigsropet som leser disse mailene. Takk for alle tips!

 

a123

Fredrikstads superbestemor

Aud Isegran elsker barn og flanellografen. Sammen skaper de magiske minner og viktig ballast.

Navn: Aud Isegran (72)
Assisterende sersjantmajor i Fredrikstad korps.

Hva er Frelsesarmeen for deg? Fredrikstads superbestemor

Frelsesarmeen er en del av livet mitt. Jeg har jobbet med barnearbeid i Frelsesarmeen i godt over 50 år, det er der hjertet mitt er.

Hva er en god dag på jobben for deg?

Jeg er jo 72, så dette er ikke en jobb, det er en del av livet og tankesettet mitt. Her får jeg bli kjent med nye, flotte folk. Når jeg ser at de trives her, da blir jeg glad! Her skal det være godt å være, uansett religionsbakgrunn.

Hvis du fikk fylle forsiden i lokalavisen med hva du ville, hva skulle det vært?

Jeg ville brukt den til å fortelle alle barn at de er verdifulle, akkurat sånn som de er. Det har vi voksne også mye å lære av!

Hva klarer du deg ikke uten i løpet av en dag?

Guds ord, bønn, og barn.

Hva fyller du helst fritiden din med?

Fritiden, ja... Jeg trives godt med hage- og håndarbeid. Men ingenting kommer foran det å være på Frelsesarmeen, og forkynne Guds ord for barna. Jeg sitter ikke så mye stille, så jeg får tid til det meste.

Hva gleder du deg mest til fremover?

Jo, det skal jeg si deg! Forleden leste jeg «Se, jeg gjør noe nytt. Nå spirer det fram. Merker dere det ikke?» (Jes 43, 19) Jo, det gjør jeg! Jeg merker det i barnearbeidet. Det skal bli spennende å følge med fremover! Jeg gleder meg veldig!

a123

Organisering av Kommunikasjonsavdelingen

Organisering av Kommunikasjonsavdelingen

Fra 1. august 2014, vil Seksjon for informasjon og innsamling og Seksjon for Krigsropet være direkte underlagt Frelsesarmeens ledelse v/ Sjefsekretærens kontor. Seksjonslederne vil rapportere til assisterende sjefsekretær. Dette betyr at det ikke lenger vil være en egen avdeling for kommunikasjon på HK.

 

Sjefsekretæren, 9. juli 2014

a123

FAs troslære i norsk versjon

FAs troslære i norsk versjon
Foto: Lars K. Singelstad

Frelsesarmeens håndbok i troslære har nå kommet ut i norsk versjon. – Jeg håper den blir tatt i mot som en ressurs, sier Jostein Nielsen, som har ledet arbeidet med oversettelsen.

”Håndbok i troslære” er en oversettelse av den internasjonale versjonen som kom i 2010. Jostein Nielsen, som er informasjonssjef i Frelsesarmeen, kan fortelle at boka består av 12 kapitler som forklarer Frelsesarmeens trosgrunnlag.

- Del en i hvert kapittel vil man kjenne igjen som selve troslæren. I tillegg har kapitelene en del to som setter troslæren i sammenheng med andre kirkers dogmatikk. Nå har vi en bok som ikke bare forklarer Frelsesarmeens tro, men også hvor man står i kirkelandskapet, sier han.


Identitetsbærende

Håndboka vil bli brukt aktivt, forteller Nielsen. Både i seminarer og kurs, bibelgrupper og i andre sammenhenger i Frelsesarmeen.

- Jeg håper den blir tatt i mot som en ressurs. Og jeg håper den blir tatt i mot med stolthet. Her har vi en forklaring på hva vi tror og hvorfor vi tror det, sier han og fortsetter:

- Vi har sett en endring de siste ti årene. I dag er det ikke dogmatikk som står først i køen, men relasjonene og det sosiale. I boka blir troen forklart slik at man kan stå bedre rustet.


Nitidig arbeid

Prosjektet med å oversette boka har pågått i halvannet år. Arbeidet har vært spennende og krevende. Nielsen innrømmer at han ville ha lagt opp løpet annerledes om han hadde tatt på seg oppgaven i dag.

- Jeg tenkte at jeg kanskje kunne ta det når jeg hadde fem minutter ledig inni mellom. Men det har krevd så mye konsentrasjon at har jeg blitt forstyrret, så har jeg ofte måttet begynne forfra igjen, smiler han og roser avslutningsvis Inger Marit Nygård og Bente S. Gundersen, som begge har bidratt i arbeidet med boka.