a123

"Du skulle ha vært i Lillesand i dag!"

Leif Lindland i Lillesand selger kunst til inntekt for Frelsesarmeens prosjekt i Romania. Et lite "reisebrev" fra major Knut Haugsvær.

"Du skulle ha vært i Lillesand i dag!"
Kunstner Leif Lindland selger treboller til inntekt for Frelsesarmeens prosjekt i Romania. Foto: Knut Haugsvær

”Ta på meg før jeg blir din”, står det på et skilt på bordet. Kunstneren løfter en skål - eller kanskje mer en skulptur av en trebolle.

−Du må ikke kjøpe noe du ikke vil ha. Du må bruke alle sansene. Lukte, stryke, se. Tre er et levende materiale. Noe helt annet enn glass eller betong.

Han forteller med lidenskap og stolthet om trær, oksygen, naturen og menneskets samspill - og dreide treboller.

 −Om du ikke har plass til en trebolle hjemme - da kan du gi direkte til Frelsesarmeens arbeid i Romania. Om du kjøper - gir jeg halvparten til Frelsesarmeen.

 

"Du skulle ha vært i Lillesand i dag!"

Det begynte i møte mellom sørlendinger og fattige tilreisende i Lillesand. Mellom små hvite hus går en ung kvinne og selger et blad eller bare sitter og strikker.

Det er tiggeforbud i Lillesand. Det opprører folk. Det engasjerer. Kunstneren Leif Lindland bryr seg!

Verden er urettferdig. Vi ser mennesker på flukt. Løper en høy risiko for et liv i frihet. Noen kommer frem - andre dør på havet. Fattigdom, undertrykkelse, krig, arbeidsløshet - det fører mennesker på vandring. Og vi ser det.

 

I Lillesand vil de gjøre noe med det. Vise barmhjertighet - og bidra til en bedre framtid.

 

Frelsesarmeens prosjekt i Romania arbeider med familier - leksehjelp, helsehjelp og om ikke lenge kommer arbeidstrening gjennom SalvatTex.

Irina går gatelangs i Lillesand. Jeg ser henne på et gatehjørne. Selger blader. Strikker.

−Folk er vennlige. De aller fleste.

Hun ønsker å jobbe. Det er vanskelig å få jobb i Romania nå. Hun drømmer om å ha sin egen gård. Barna er hjemme hos besteforeldrene. De er 11 og 14. Irina og mannen hennes prøver lykken i Norge. I Lillesand og Grimstad. Hun deler sin historie.

Etter åpningen av utstillingen, med taler, musikk og bilder fra Frelsesarmeens arbeid i Romania, er det ”søsterkaker” - en lokal spesialitet, og kaffe. Og for å gjøre kvelden fullkommen for en reisende frelsesoffiser, så spanderte Hotel Norge en bedre middag. De likte ideen og utstillingen til Leif Lindland. Og middagen var strålende.

 

Det er fantastisk når folk engasjerer seg - er kreative og rause. Det blir det håp av! Velkommen med på laget 

−Du skulle ha vært i Lillesand i dag!

 

Skrevet av Knut Haugsvær