a123

Åpner Fretex i Drøbak

Åpner Fretex i Drøbak
Positive: – Vi har bare fått positiv respons på planene, sier Helen og André Stangeland foran lokalene der Fretex åpner i mai/juni. Her blir det salg av brukte klær, sko, bøker og krimskrams, men ikke møbler. Foto: Mariann L. Dahle

I løpet av et par måneder åpner Frelsesarmeen i Drøbak sin første Fretex-butikk i Storgaten 18. (sak fra Akershus Amtstidende)

Skrevet av Mariann Leines Dahle, Akershus Amtstidende

– Gjenbruk blir bare mer og mer populært, og selv om Drøbak er en litt «fin» by, har vi tro på Fretex her. Det betyr jo bare at det kan bli ekstra mye fint å få tak i. I tillegg blir jo dette et skattkammer for re-design, smiler Helen Stangeland i Frelsesarmeen Drøbak.

 

Praksisplasser

Ideen til en Fretex-butikk med klær, bøker og krimskrams i Drøbak kom etter samtaler mellom Frelsesarmeen og NAV i Frogn.

– NAV-leder Gro Ravne tok kontakt med oss for å høre om det var noe vi kunne samarbeide om for å skape flere praksisplasser i kommunen. Dermed begynte snøballen å rulle, forteller Helen Stangeland.

Sammen med mannen André har hun puslet med tanken om Fretex helt siden de kom til Drøbak for snart tre år siden.

– Nå er tiden moden, dette blir vinn-vinn og gjenvinn både for Drøbak og de som trenger praksisplasser, mener ekteparet.

Leiekontrakten er sikret for lokalene på nesten 200 kvadratmeterene i første etasje av Storgaten 18. Der det tidligere var apotek, skal Fretex inn. Alle Fretex-butikker i Norge eies av Frelsesarmeen, de fleste drives som attføringsbedrifter. Men Fretex i Drøbak skal, i likhet med 5–6 andre i Norge, drives som en franchise uten fast ansatte. I tillegg til dem som vil få arbeidstrening skal driften baseres på frivillig innsats.

– Praksisplassene varer i tre eller seks måneder, deretter kommer nye inn. Det er den frivillige staben vi håper skal skape kontinuitet, forklarer ekteparet som ikke selv vil bli direkte involvert i bedriften.

– Kan man stille på jobb noen timer for eksempel annenhver fredag, kommer man langt med det. Et eventuelt overskudd av bruktsalget vil gå til Frelsesarmeen i Drøbak. Det betyr at pengene skal komme til gode lokalt, sier André Stangeland.

 

Trenger frivillige

Med åpent torsdager, fredager og lørdager ser de for seg at det blir behov for 20–30 medarbeidere. Fra butikken vil det kun selges varer som leveres direkte eller legges i en container som blir plassert utenfor. I månedsskiftet mai-juni håper de butikken er klar for åpning.

Mandag 11. april inviteres det til et informasjonsmøte hos Frelsesarmeen i Drøbak.

– Vi håper mange er nysgjerrige og vil høre mer om dette. Å komme på møtet er helt uforpliktende, sier han.

– Men har du mulighet til å hjelpe til i butikken, med sortering eller annet, blir vi selvsagt glad for det, sier André og Helen Stangeland.