a123

48 200 sokker som varmer

Vinterens Sokker som varmer-kampanje har som mål å nå 50 000 sokkepar. Nå er vi bare 1800 par unna. Kan du hjelpe oss å nå målet?

48 200 sokker som varmer
Det har kommet inn 48 200 sokker så langt. Foto: Mette Randem

– Vi nærmer oss nå, og siden siste opptelling har det kommet inn 48 200 sokkepar, det er helt fantastisk! sier markedsansvarlig for kampanjen hos Frelsesarmeen Richard Tybring Aune. 

Selv om vi nærmer oss målet, er det fortsatt mange kalde føtter der ute som trenger varme i de kommende vintermånedene. Strikkedugnaden ruller og går sin gang, og alle bidrag er kjærkomne. 

Har du mulighet til å strikke sokker som kan varme andre?

Sokker kan sendes til:

Frelsesarmeen
Postboks 6866, St. Olavs plass

0130 Oslo

Merk pakken «Sokker som varmer».

Over 10 000 bidrag i vinter skaper arbeid 
I løpet av de siste fire årene har det blitt delt ut rundt 38 000 sokkepar gjennom Frelsesarmeens tiltak i hele landet. Før årets sesong manglet det derfor rundt 12 000 sokkepar for å nå målet. Iherdig innsats fra strikkeglade der ute har gitt Jobben - Frelsesarmeens arbeidstiltak for personer som sliter med rus, mye jobb de siste ukene. Alle sokker som kommer inn til Frelsesarmeen pakkes om og sendes fra Jobben. Dugnaden varmer kalde føtter og skaper arbeid. To av bidragsytere til sokkepotten er Karina Heiberg og Hanne Mette Raae. 

48 200 sokker som varmer
Sokker som varmer Foto: Mette Randem

Sokker på sosiale medier 
– Jeg fikk faktisk vite om kampanjen via Instagram i 2014. Det var en dame (@frkbadegakk) jeg følger som postet bilder av sokker og oppmuntret andre til å delta, sier Karina Heiberg (@inmyknittingbasket). 

Hun er usikker på akkurat hvor mange sokkepar det har blitt siden 2014, men regner med et sted mellom 20-30. Hanne Mette Raae ble med på prosjektet etter spørsmål fra Karina. 

– Karina hadde en del garn til overs og lurte på om jeg ville være med å strikke sokker, og da sa jeg selvfølgelig ja! Det er fint å kunne bidra med noe man er god på til noen som trenger det, sier Hanne Mette. 

Garndonasjoner fra hele verden

48 200 sokker som varmer
Sokker strikket av Karina med garn fra Garnsurr Foto: Karina Heiberg


I år har kampanjen fått et lite internasjonalt touch. Karina Heiberg er blant de som har inngått samarbeid med nasjonale og internasjonal garnfargere som donerer garn til prosjektet, helt gratis. 

– Jeg så det var mange som strikket sokker til prosjektet, inkludert meg selv, i restegarn i ymse tykkelse og kvalitet, sier Karina Heiberg. Det fikk meg til å tenke «hvorfor skal mottakerne av disse sokkene få sokker strikket av restegarn?» Og tanken om at håndfargere kunne donere garn, og at jeg strikket sokkene begynte å vokse frem, sier hun. 

Blant annet er Hedgehog fibers, Garnsurr, Lille Rille, Gregoria Fibers og flere med på laget. Disse garnfargerne jobber på hobbybasis eller driver med det på fulltid. 

Integreringsprosjekt på bygda

48 200 sokker som varmer
Akberet fra Eritrea jobber hos Garnsurr Foto: garnsurr


Noe av garnet Karina strikker sokker av kommer fra Garnsurr, et integreringsprosjekt i Nore i Buskerud. 

– Garnsurr er et galskapsprosjekt på bygda, sier primusmotor for prosjektet, Ann Helen Skaug. 

Hun forteller at ideen kom i 2016 etter lengre tid som lærer på introduksjonsprogrammet for flyktninger i Nore. Der møtte hun voksne kvinner som manglet gode muligheter til å bli integrert og en del av samfunnet. I denne perioden tok Ann Helen opp en gammel hobby, garnfarging, og vips – var ideen født. I dag er det fire ansatte i bedriften som produserer håndfarget garn, som nå brukes til å strikke sokker til Frelsesarmeens brukere. 

– Vi er et sosialt entreprenørskap, vi er opptatt av å være en del av en humanistisk bevegelse, jobbe mot stigmatisering og fattigdom. Vi er veldig glade for å bli spurt, og vil fortsette med å donere framover, sier Ann Helen.