a123

En annerledes Oslo-opplevelse

Forrige uke fikk 13 ungdommer fra Frelsesarmeens ungdomsfestival et møte med Oslo de aldri vil glemme.

En annerledes Oslo-opplevelse
Marit Myklebust ledet an på en litt annerledes byvandringen under Frelsesarmeens ungdomsfestival. Foto: Kristianne Marøy

Ungdommene har valgt evangeliseringslinjen på Faith in action, Frelsesarmeens ungdomsfestival, som går av stabelen på Jeløy 23.- 28. juni. To av de 13 ungdommene er ungdomsledere.

Dagen startet i Frelsesarmeens lokaler i Grønlandsleiret 30, der samtlige fikk høre historien til Daniel Bendu, gutten fra Sierra Leone som kom til Norge som seksåring, som ble mobbet og ikke ble sett, om veien inn i kriminalitet og rus – og om møtet med Gud i fengselet og veien til et annet liv. Frelsessoldat Heidi Bjercke, som tidligere har levd på gata i Oslo, delte fra sin historie før hun og løytnant Marit Myklebust, daglig leder på Behandlingstunet i Fetsund, ledet an på en annerledes byvandring: Gjennom gater og strøk i Oslo øst der de færreste går, opp glansbildet Karl Johan, bortover Stortingsgata – til et av parkeringshusene i Munkedamsveien, der et «hemmelig rom» kunne gi varme og tak over hodet nattestid for dem som ikke har noen steder å sove.

En annerledes Oslo-opplevelse
Frelsessoldat Heidi Bjercke, som tidligere har levd på gata i Oslo, delte fra sin historie under vandringen. Her utenfor Fyrlyset. Foto: Kristianne Marøy

Flere av ungdommene fortalte at de hadde vært redd for narkomane, men at dette hadde endret seg gjennom dagens opplevelser.

– Det er ikke sånn jeg tenkte det var. Disse menneskene har det mye vanskeligere enn noen kunne forestille seg, sier Simen Lægreid (18).

Etter alle timene i Oslo, ser flere av ungdommene mer av mennesket enn av rusmisbrukeren, de ser mer av mennesket i alle dem som strever med livet. De sier de også har fått en enda klarere for seg hvor viktig det er å inkludere mennesker som av ulike grunner faller utenfor. Hvor mye det kan bety å invitere en venneløs inn i vennegjengen. At det å se andre mennesker i hverdagen, faktisk kan redde liv.

Festivalen Faith in action har 140 deltagere fra 14 til 17 år. 25 av dem kommer fra Island, resten fra rundt om i Norge.

– Vi er veldig fornøyde med at det er såpass mange, sier territorial ungdomssekretær, major Anders Skoland.

Linjene ungdommene kan velge mellom i år er band, baking, foto, fotball, dans, sing star og Faith in action – evangeliseringslinjen. Flesteparten av deltakerne har en eller annen tilknytning til Frelsesarmeen, men noen tar med seg en venn eller venninne, så det er også med ungdommer som ikke kjenner armeen fra før av.