a123

En protest-fest til glede

En protest-fest til glede
Vinnerlaget på Festukas fotballturnering Foto: Privat

Denne uka har gatefolket og deres støttespillere trosset dårlig vær og kost seg under Festuka i Trondheim.

Festuka i Trondheim startet som en protest mot at noen ville sende gatefolket ut av byen da Trondheim skulle markere sitt 1000-årsjubileum i 1997. 18 år senere har Festuka blitt et godt etablert arrangement som samler og setter fokus på noen dem som kanskje trenger det mest.

Arrangementet er et samarbeid mellom lavterskeltilbudene i Trondheim, deriblant Frelsesarmeen. Og i år som tidligere har Frelsesarmeens dagsenter for rusmiddelavhengige i Trondheim sentrum, Hveita hatt hovedansvaret for fotballturneringen, ukas høydepunkt. 

– Det er ikke vanskelig å få folk med på dette, sier Anders Granbo, avdelingsleder på Hveita, som kunne fortelle om 80 deltakere og god stemning, tross elendig vær. 

Han håper festuka gjør at gatefolket kan kose seg litt ekstra, bli sett, og føle verdighet. 

– Vi vil vise at vi setter pris på dem. Mørketallene er store blant folk som sliter, og mange er ikke så synlige. Med en sånn festuke vil kanskje flere ta seg en tur ut. Mange har heller ikke et godt bilde av hjelpeapparatet, så dette kan være en god arena for å møte folk, tror Anders, og legger kjapt til: – Uka er vel så viktig for oss ansatte og frivillige. Å ha det gøy sammen og se at vi alle spiller på lag.

I løpet av uka har det blitt servert suppe, det har vært spilt fotball, brukere og politikere har fått kose seg på kanalcruice, alle interesserte har fått gå på filmfremvisning, det har blitt fisket, holdt messe, og i dag avrundes det hele med en stor parkfest med band og grillmat. En uke full av arrangementer til ære for rusavhengige, og deres støttespillere.