a123

FA-cup arrangert på Jeløy

22.-24. september ble FA-cup arrangert på Jeløy i Moss. Lag fra inn- og utland tilbrakte helgen med fotball og fokus på gode medspillere.

FA-cup arrangert på Jeløy
Jubel under FA-cup Foto: Jeløy folkehøyskole

Frelsesarmeen Moss korps, Jeløy Folkehøyskole og FAbU (Frelsesarmeen barn og unge) arrangerte FA-cup 22. -24. september. Turneringen er for lag som har en tilknytting til Frelsesarmeen. Det er 7-er fotball som gjelder både for damer og herrer. Turneringen ble startet i Skien i 1979, og har siden 2010 blitt arrangert i Moss. 

Ikke bare fotball
FA-cup handler om mye mer enn bare det å komme sammen for å spille fotball. Hvert år settes det fokus på tema og holdninger som arrangørene synes er viktig. I år, som i fjor er det fokus på «å være en god medspiller». Dette innebærer et praktisk og teoretisk fokus på hva det vil si å være nettopp en god medspiller. Lørdag kveld ble det arrangert seminar med samme fokus. 

Lag fra hele landet og ett fra England
Siden staren i 1979 har FA-cup vært et samlingssted for ivrige fotballspillere. I år deltok 16 herrelag og 6 damelage fra hele landet. Det kom også et lag fra Manchester, England. Ansvarlig arrangør Rune Isegran fra Moss korps sier de er helt avhengige av frivillige for å kunne gjennomføre FA-cup. 

– Det er alltid stor innsats fra staben på Jeløy fhs, og fra frivillige på korpset i Moss. Når det kommer 200-300 spillere og ledere som skal overnatte, spise og spille kamper gjennom hele helgen er det jo mye som må gjøres, sier Rune.

– Noen som må lage mat, noen må være nattevakter, noen må vaske garderober og toaletter, noen må sette opp skilter, noen må ha sportsgudstjeneste, noen må forberede seminar og noen må registrere deltagere, dette er en felles innsats, sier han. 

Sluttspill og finaler
Jeløy folkehøyskole stilte med 4 lag, 2 damelag og 2 herrelag. Jeløy fhs 2 (damer) kom på 5. plass, mens Jeløy fhs 1 (damer) gikk helt til topps etter seier mot Bergen i finalen. Jeløy sine herrelag kom på henholdvis 6. og 11. plass. Oslo gatefotball stilte herrelag og damelag, damelaget måtte se seg slått av Bergen i semifinalen og ente til slutt på en 3. plass. Herrene til Oslo spilte seg til 3 seire og 3 tap i turneringen. 

Laget fra Manchester vant Fretex Cupen (9.-16. plass) etter å ha slått Skien i finalen, og Solheimsviken slo Sandefjord i finalen i Fabu-cupen (1. - 8. plass).

FA-cup arrangert på Jeløy
Oslos gatefotball damer endte på 3. plass Foto: Oslo gatefotball

Fair play
Hvert år deles det ut en pris for fair play. I år gikk prisen til Stovner, som deltok for første gang. 

– Det var veldig stas at Stovner stilte med lag for første gang i FA-cup, sier Rune. 

– Og velfortjente vinner av fair play-prisen, avslutter han.