a123

Feiret med bokutgivelse

Feiret med bokutgivelse
Major Njál Mackay Djurhuus med bøkene han har forfattet. "Fold det gamle merket ut" heter de to bøkene som er skrevet på færøysk.

Major Njål Mackay Djurhuus presenterte to nye historiske bøker da Frelsesarmeen på Færøyene feiret 90 år.

Frelsesarmeen på Færøyene feiret 90-års jubileum i Torshavn i oktober. I forbindelse med jubileet har Major Njål Mackay Djurhuus skrevet to bøker om 90-åringen .

- Jeg tror det er en del opplysninger som vil overraske leseren og som gjør at man sitter i forundring og beundrer dem som bygde Frelsesarmeen på Færøyene. De la nemlig et veldig godt grunnlag som vi har kunnet bygge videre på, sier Djuurhus, som selv er oppvokst på Færøyene.

Bøkene inneholder historien, oppstarten og arbeidet fram til i dag. Djurhuus har samlet inn stoff fra både København, Reykjavik, England, Oslo og Torshavn.

- Jeg har vært heldig med at de hadde en god del materiale liggende på korpset i Torshavn. Major Hilmar Andresen etterlot en hel del som hans enke, Hedvig, arbeidet videre med. Da de skulle rive korpslokalet fant de en hel kasse med gamle dokumenter på loftet. Inger Hansen har også brukt fotoapparatet flittig og vi har gleden av å ha 385 av bildene hennes med i bøkene, sier Djurhuus.

Feiret med bokutgivelse
90-års jubileet ble behørig feiret i Torshavn. Her fra høytidsmøtet.

 

Feiret tre dager til ende

Feiringen startet fredag, med boksignering i byens eldste bokhandel. Senere var det offisielt høytidsmøte der ordføreren var til stede. Lørdag og søndag var det også møter, der det ble tid til mimring om gamle dager.

- Jeg tror det er flere ting som vil være overraskende for korpsets nåværende soldater. Å se hvordan de på en fin måte løste datidens problemer har gitt meg noen nye tanker, sier Djurhuus og understreker at det er viktig å vise respekt for historien.

- Det kan være til inspirasjon og veiledning for oss som står til tjeneste i dag.

 

Feiret med bokutgivelse
Njål signerer bok til ordføreren i Torshavn.

 

- Under Norge i 1934

Boka har i følge forfatteren flere høydepunkter. For norske lesere vil det kanskje være da Færøyene ble en del av det norske territoriet.

- Først hørte Færøyene til under Danmark (1924-27) og så under England (1927 – 34). I 1934 reiste kommandør Karl Larsson til Island og Færøyene og etter det ga det internasjonale hovedkvarteret beskjed om at Norge ønsket å overta ansvaret, forteller Djurhuus.

I dag opplever han Frelsesarmeen på Færøyene som et godt familiekorps.

- Erfaringen viser at det kristne arbeidet er avhengig av den økonomiske situasjonen i landet. I 90-årene var det nedgangstider og mange flyttet til utlandet for å jobbe. Nå er arbeidsledigheten lav og dermed er menighetsarbeidet mer stabilt.

 

Bøkene bestiller du via FA-handel

eller gjennom H.N. Jacobsens bokhandel: hnj@hnj.fo