a123

Fortellinger fra flukt i fokus

Fortellinger fra flukt i fokus
Foto: Silje Eide

Frelsesarmeen i Sandnessjøen inviterte til integreringskveld sammen med IMDi, Leo Ajkic og beboere fra Alstahaug mottak.

Helge Østergreen, korpsleder i Frelsesarmeen i Sandnessjøen fikk ideen til en slik samling etter en integreringskonferanse.

– Det er viktig å bygge fellesskap og nettverk mellom asylsøkerne, flyktningene og byens befolkning, sier Helge.

Korpset i Sandnessjøen har det siste året jobbet aktivt med integrering av beboerne på Alstahaug mottak. Norskkurs, kulinarisk aften og turer har stått på timeplanen.

– Vi er veldig fornøyd med kvelden, vi gleder oss over at vi fikk til dette og at så mange kom, sier en smilende Helge. 

Fortellinger fra flukt
I løpet av kvelden fikk gjestene høre fra Leo Ajkic, kjent fra blant annet serien «Flukt» på NRK.

– Det er en stor ære å bli spurt om å holde foredrag av noen som jobber med integrering. Det er en sak som står mitt hjerte nær.

Leo flyktet selv som ung til Norge fra borgerkrigen i Jugoslavia. Han forteller at han først ble kjent med Frelsesarmeen da han gikk i Fretex-klær som liten. Han er opptatt av at vi må se på andre, uansett hvor de kommer fra, som familien sin. Da behandler man hverandre bedre.

Håp i det håpløse
Gjennom serien «Flukt» og etter besøket i flyktningleiren i Sør-Sudan i forbindelse med TV-aksjonen, opplevde Akjic at det finnes mye håp. Særlig i møte med barna.

– Hvis de får kjærlighet, støtte og utdanning, tror jeg det kan gå bra med dem i framtiden. Møtes du med håp fra dag en, så har du ingen grunn til å gi hat tilbake.

Synliggjøring og anerkjennelse
Prosjektleder i Frelsesarmeen og primus motor for integreringssatsningen til korpset i Sandnessjøen, Hanne Østerhus Dahle forteller om fornøyde besøkende. I salen satt det beboere fra Alstahaug, flyktninger og folk fra Sandnessjøen om hverandre.

– De som kom fra mottaket var utrolig fornøyd, de syntes det var godt at det var noen som fortalte hva det vil si å være flyktning.