a123

Gir ut bok om en av mennene bak Fretex

Gir ut bok om en av mennene bak Fretex
Nils Petter Enstad har skrevet flere bøker for Frelsesarmeen. I dag, onsdag, lanserer han en ny. Foto: Silje Eide

Onsdag ble en ny bok fra Frelsesarmeen lansert i deres lokaler i Arendal. (publisert i Arendals Tidende)

Skrevet av Grete A. Husebø, Arendals Tidende

Forfatter av boka er Nils Petter Enstad som er med i Frelsesarmeen i Arendal.

Nyskapende

Frelsesarmeens historiske selskap gir årlig ut en bok med tema fra armeens historie. Årets bok ble lansert onsdag hos Frelsesarmeen i Arendal og tar for seg livet til Tvedestrandsmannen Reinert Gundersen som levde tidlig på 1900-tallet. Han var den første norske frelsesoffiseren med internasjonale lederoppgaver og rang som kommandør.

– Reinert Gundersen tilhørte den første generasjonen frelsesoffiserer. Bare 17 år gammel reiste han fra hjembyen Tvedestrand til Lillesand i sin første oppgave som frelsesoffiser. Senere skulle tjenesten bringe ham på kryss og tvers i hele landet, til Sør-Amerika, Sverige, Danmark, Finland og London, før han bare 60 år gammel ble pensjonert, syk og utslitt, rent fysisk. Han døde sju år senere, skriver Enstad i en pressemelding om boka.

 

Fretex

Bare 25 år gammel ble han divisjonssjef for Frelsesarmeen i Troms og Finnmark; en stilling som må kunne sammenliknes med biskop i andre kirkesamfunn. Som sosialsjef i Frelsesarmeen tok han i 1905 initiativet til det vi i dag kjenner som Fretex-konsernet.

Boka har fått navnet «Reinert Gundersen – Gjetergutten fra Tvedestrand som ble internasjonal frelsesarméleder».

 

Lansering

Enstad har skrevet en rekke bøker med stoff fra Frelsesarmeen, blant annet om bevegelsens ettersøkelsesarbeid og dens arbeid blant døve og blinde. Boka lanseres under et arrangement i Frelsesarmeen i Arendal onsdag 10. august. Det blir innlegg ved forfatteren, og ved amanuensis Oddbjørn Johannessen fra UiA, som har skrevet et forord til boka, og ellers har tilknytning til både Tvedestrand og Reinert Gundersen.