a123

Gjenåpning av «Døra»

I et års tid har Rusomsorgens botilbud Den åpne dør i Oslo vært under storrenovering. Nå er de endelig tilbake på gamle trakter i Schweigaardsgate 70. Men selv om gulvet er hevet, er det fortsatt like høyt under taket, lover daglig leder Grete Støver.

Gjenåpning av «Døra»
Mange hadde møtt opp for å få med seg den offisielle gjenåpningen av Den åpne dør. Daglig leder, Grete Støver, fortalte om et godt samarbeid både med FEAS, entreprenør, Oslo kommune, arkitekter og andre involverte. Foto: Mette Randem

I desember gikk flyttelasset tilbake fra Teisen til Gamle Oslo, og forventningsfulle ansatte og beboere fulgte med. De ble ikke skuffet over det som møtte dem.
– Det har blitt fantastisk flott! konstaterte daglig leder Grete Støver.

Gjenåpning av «Døra»
Joakim og Marita fra Stedet Sagene og Gatefotballen sang blant annet Keith Urbans låt «Who wouldn’t want to be me», om det å være uten materielle goder, men likevel å kunne si: «My trouble's behind me, I'm alive and I'm free, Who wouldn't wanna be me.» Foto: Mette Randem

En ny start
Frelsesarmeens leder i Norge, kommandør William Cochrane, holdt en hyggelig hilsen hvor han fikk fram betydningen av en ny begynnelse, ikke bare for bygget, men for beboerne.
– Det viktige er at man kan få en ny start på et bedre liv, sa han.
Cochrane syntes at Den åpne dør hadde blitt like vakker som en ambassadebygning.
– Men dette skal være ambassade for de gode tingene og for nye begynnelser. Ulikt de fleste ambassader trenger man ikke en akkreditering for å komme hit. Dette er symbolsk nok et sted med en åpen dør, fortsatte han.
Kommandøren påpekte deretter viktigheten av å bli sett for den man er.
– De som kommer hit har kanskje blitt satt merkelapper på av andre, men jeg håper og er trygg på at alle som kommer hit skal bli sett på som unike mennesker med sin historie, sin personlighet og sine behov. Og jeg håper at dette vakre stedet vil være og forbli et sted hvor den åpne døra leder til noe helt spesielt for dem som bor her.
Kommandøren uttrykte takknemlighet og stolthet over det arbeidet som allerede var lagt ned, i renovasjonsprosessen, men særlig over menneskene som har gjort og som vil gjøre den gode jobben på tiltaket også i framtiden.
Cochrane overrakte til slutt en sjekk på 10 000 kroner fra Frelsesarmeen, og en rørt Grete Støver tok imot den på vegne av «Den åpne dør».

Gjenåpning av «Døra»
Politiker Bård Hoksrud stilte opp da kunstnervennen Thore Sveberg ga bort et av sine kunstverk til Den åpne dør. Foto: Mette Randem

Kunst med symbolsk smell
Også kunstner Thore Sveberg hadde tatt turen fra Kragerø for å delta under åpningen. En av hans flotte fargerike malerier henger nå i fellesrommet. Sveberg rakk bare så vidt å si litt om bildet før en av beboerne tok ordet og takket for at han fikk bo på «Den åpne dør».
– Fyttirakker’n så god hjelp jeg har fått her! Hadde det ikke vært for «Døra», hadde jeg ikke levd, jeg hadde gått rett i grusen – jeg mener det, sa han til rungende applaus før Sveberg fikk ordet igjen.
Maleren syntes det var spesielt hyggelig at kunsten hans skulle henge på nettopp «Døra». Selv har han også i perioder for mange år siden slitt med alkoholmisbruk og fortalte åpent om dette. Å male var noe av det som førte ham ut igjen av misbruket. 
– Inspirasjonen til dette bildet er at Rimi-Hagen i forbindelse med sin 50-årsdag skulle feire med fyrverkeri til en kvart million kroner. Det ble flotte farger og et smell av det, men pengene som ble brukt på fyrverkeri mener jeg heller gått til Bymisjonen eller Frelsesarmeen. Men: Jeg håper uansett dere vil trives med bildet! avsluttet han.

Gjenåpning av «Døra»
Det nyrenoverte bygget er fra 1865, men har vært Frelsesarmeens eie siden 1940. Bygget er nå satt i stand etter dagens byggeforskrifter. Mye er blitt nytt, men alt er etter byantikvarens bestemmelser slik at det originale utseendet er mer tilbakeført eller bedre bevart. Foto: Mette Randem
Gjenåpning av «Døra»
Den åpne dør er et botilbud for rusmiddelavhengige kvinner og menn over 18 år som har behov for omsorg og helsefaglig oppfølging. I dag har de 21 plasser. Her er et av de nyoppussete rommene. Foto: Mette Randem