a123

Himmelsk gospel

Himmelsk gospel
Stavanger Gospel Company, med Cinque Cullar i spissen, leverte! Foto: Ranveig Nordgaard

– I’m gonna take you to church like my grandmother took me! åpnet gospelartisten Cinque Cullar gospelkonserten med Stavanger- og Moss Gospel Company denne helgen. Både scene og sal ble fylt med gospelstemning, gjennom glede, sorg og håp.

Himmelsk gospel
Marie P. Frostlid Foto: Ranveig Nordgaard

I et stappfullt korpslokale i Moss korps står nærmere 140 sangfugler og drar lett i strupehodet.

"Ey" roper salen i harmoni.

Det er gospelseminar og på scenen står Marie Philstrøm Frostlid, anerkjent sangpedagog med èn hånd på magen og èn på strupehodet og beordrer:

–  Ha bevegelse i navlen, og på med smilet!

Før hun fortsetter med en rekke ubegripelige begreper for en utenforstående.

–  Vi tar en «overdrive», så legger vi på «twangen», da blir det «edge»! Salen nikker og synger «twangende» med i «egde» og «overdrive».

 

Gospelhelg

Himmelsk gospel
Cinque Cullar Foto: Ranveig Nordgaard

– Det hele er Arils ville idé, forteller Tone Ødegård på forespørsel om hvordan dette kom i stand.

Hun er tidligere dirigent og den som startet Moss Gospel Company (MGC) i 1992, et kor ingen har hørt en strofe fra siden 2003. Det siste til manges fortvilelse, også Arils.

Aril Schøld er dirigent og initiativtaker for Stavanger Gospel Company (SGC) som, i motsetning til MGC, blomstrer med 70 sangere.

Aril ville ta med seg SGC til Moss for å friste MGC til en reunion. Han fikk Tone med, og planla en gospelhelg med seminar med Marie Philstrøm Frostlid, og konsert med SGC, MGC og den amerikanske gospelartisten, Cinque Cullar.

 

Sjukt flink!

–  Hun er så sjukt flink!

Linnea Toke Solberg er bare 13 år, men synes gospelseminaret er kjempegøy, og suger til seg instruksjonene fra Marie.

Det er så gøy å få synge ordentlig bra! Teknikken er vanskelig, men når jeg får det til er det jo veldig morsomt! Hun får støtte fra tre venninner i samme alder. Ellers er deltakerne ett-fire tiår eldre enn dem.

Marie sier seg ferdig med undervisningen, og mottar applaus og jubel fra salen. Opp på scenen hopper en energisk amerikaner.

– Mr. Cinque Cullar, folkens! Introduserer Aril.

– Jeg håper dere har på deodorant, for dere må bevege dere! Mye! Myyyyye! Myyyyyyyyye! Bedyrer Mr. Cullar på bredt amerikansk, før han øver inn et par låter med seminardeltakerne. 

 

Himmelsk gospel
Moss Gospel Company med en kraftfull og etterlengtet reunion Foto: Ranveig Nordgaard

Leverte!

Gospelseminaret er over, men kvelden er enda ung. Parkteateret i Moss fylles med folk og forventning. På scenen venter SGC og leverer med både twang, overdrive og edge – og mye bevegelse.

– Gospel skal ta oss ut av vår virkelighet og inn i Guds virkelighet, som ikke er mindre virkelig, kanskje mer! Sier en av sangerne fra SGC før de drar igang en låt som løfter publikum fra stolene i følelsesfylt begeistring.

Sangene er selvskrevet, og følelsesladde tekster, dyktige solister og brennende engasjement formidler sterke historier om korets reiser, gjennom både gleder og tap, sorg og håp. 

MGC inviteres opp på scenen. Rundt 30 kvinner og menn tar scenen – og publikum med storm. Med kraft og scenetekke imponerer de. At det er tolv år siden de sist sang sammen er det ingen som kan høre.

– La det ikke gå tolv år til neste gang, formaner Aril håpefullt.

 

En liten smakebit fra konserten kan du se her