a123

Historier fra Island

Historier fra Island

I forbindelse med 120-års jubileumet til Frelsesarmeen på Island, presenterer vi i løpet av året personlige historier fra Armeen på sagaøya.

I år er det 120 år siden Frelsesarmeen kom til Island. I forbindelse med dette er det laget en kalender som kan gjøre Armeen mer kjent og la folk møte noen av de som på forskjellige måter har funnet fellesskap, nettverk, omsorg og tjeneste gjennom Frelsesarmeens arbeid på Island.                        

Hver måned i 2015 kan du lese en historie her på perleportalen.no.

 

Skjoldet - symbolet på en trygg havn!

Etter et fengselsopphold i USA var Billy tilbake i landet han delvis vokste opp i. Han hadde pendlet mellom Island og USA i løpet av oppveksten, men hadde ikke vært på Islandsk grunn på mange år. Nå var han tilbake med en sjanse til å starte livet sitt på nytt.

– Jeg ankom alene i håndjern og ble møtt på flyplassen av en gammel venn jeg tidligere hadde jobbet med ombord på båt. Han tok meg med til Frelsesarmeens gjestehjem der jeg fikk leid et rom for en billig penge.

Han kjente til Frelsesarmeen i USA, der han hadde vært innom noen ganger for å få mat. Arméskjoldet hadde vært et symbol som vitnet om trygghet.

– I Amerika er skjoldet et symbol på en trygg havn, der folk med et utfordrende liv kan komme og legge hverdagens problemer og vanskeligheter fra seg. Der inne var det ingen fristelser, men et vern mot verdens brutale virkelighet. I Frelsesarmeen her på Island, har jeg blitt kjent med menneskene bak skjoldet. Jeg fikk oppleve det som mer personlig og fikk oppleve menneskene bak arméuniformen.

Da han bodde på gjestehjemmet, møtte han Dorthea. Hun jobbet i en av Fretexbutikkene i Reykjavik der han etter kort tid begynte å hjelpe til som frivillig. Etterhvert ble Dorthea og Billy bedre kjent, og vennskapet utviklet seg til noe mer. I dag er de gift og har to barn sammen. Edda Ey fylte tre år i sommer og William Eli ble født i april.

– Dorthea, Edda Ey, William Eli og Frelsesarmeen er alt som trengs. Dette er min familie. Jeg synes det er trist å tenke på at jeg ikke fikk oppleve dette før nå, men det var kanskje meningen.

Billy jobber som fast ansatt i Hertex hvor han blant annet er butikksjef, og ansvarlig for å hente møbler folk donerer. Han er en populær skikkelse for kundene og er kjent for vittige kommentarer og sitt levende vesen.

– Møtet med Frelsesarmeen har endret livet mitt. Jeg fikk en ny sjanse, en egen familie og skjoldet er min trygge havn.