a123

Jobber som frivillig i Tanzania

Jobber som frivillig i Tanzania
Agate Østeby har rukket mye på sine snart tre måneder som frivillig i Tanzania. Hun har blant annet hatt opplæring i førstehjelp for kadettene i Dar Es Salaam. Foto: Privat

Agate Østeby, tidligere leder på Den åpne dør, reiste i mars til Tanzania, hvor hun i tre måneder arbeider som frivillig for Frelsesarmeen i Dar Es Salaam.

– Det begynte med et ønske om å dra ut og hjelpe mennesker i nød. Jeg sendte inn en søknad og etter hvert kom jeg i kontakt med Ann-Christell Kvern Slomp. Sammen med hennes mann, Harm Slomp, er hun offiser utsendt fra Nederland.  Hun leder en skole for barn med funksjonshemminger i Dar Es Salaam, forteller Agate Østeby.

I midten av mars reiste Agate sørover for å jobbe som frivillig. Skolen, som Frelsesarmeen driver, har 200 barn i aldersgruppa 1. – 7. klasse. Barna bor på skolen og har to husmødre og to husfedre som ser til dem. Skolen har også en egen sykestue. Som sykepleier har Agates kompetanse kommet godt med.

– Opplegget har blitt til litt etter hvert. Jeg hjelper til der det trengs, sier hun.

På Facebook har hun oppdatert sine følgere under vegs. Hun skriver blant annet:

Jobber som frivillig i Tanzania
Agate Østeby på sykestua sammen med den pensjonerte sykepleieren Patricia og Benjamin, som har Cerebral Parese. Foto: Privat

 

«I går var det 8 uker her, kjenner det går mot slutten. Forsøker å etterlate de med gode rutiner og en helsesjekk utført pr unge. Har sjekket alle 200 barna og laget en liste på 11 barn som har tannverk, råtne og brukne tenner. Vi får se om de kommer seg til tannlegen, det koster selvsagt penger og noen skal betale».

Hun beskriver oppholdet som både lærerikt og opplevelsesrikt. Ressursene er knappe og sykdommene mange. Agate har prøvd å ta tak i det elementære som hygiene og opprydning i journaler.

«Forsøker å få de til å forstå hvor viktig det er å drikke vann, helst ni kopper hver dag. De ser på meg og forstår ingenting.»  (fra Agates blogg)

Førstehjelp har også stått i fokus. Med økonomisk støtte fra Norge ble det kjøpt inn førstehjelpsskrin til kadettene, som snart skal ut i distriktene som offiserer.

– Undervisningen var over to ettermiddager og de var strålende fornøyd. Jeg har også hatt kurs for en kvinnegruppe her, forteller Agate Østeby.