a123

Oslo 3. korps hornorkester i Belgia

Oslo 3. korps hornorkester i Belgia

Oslo 3. korps hornorkester fortsetter sine turer til Europas hovedsteder, denne gang til Europa-hovedstaden Brussel, og med innslag av flere norske ambassadører.

Fra 2009 til 2013 har det vært Berlin, Praha, Lisboa, Paris; i år, Kristi Himmelfarts-helgen, fortsatte Oslo 3. korps hornorkester og mannskor sine Europa-reiser, denne gang til Belgia og Brussel, Europas hovedstad

Normalt vet vi nordmenn veldig lite om Belgia, derfor er lektor Borrings spørsmål til lille Marius i Alexander Kiellands Gift ’Flere byer i Belgia!' aktuelt også idag, vi nordmenn vet jo normalt ikke noe om landet eller Belgias byer. Men nå vet musikantene fra Oslo 3 mer, mye mer! Vi besøkte tre byer, Brussel, Liège og Quaregnon. (Quaregnon er det garantert svært få som har hørt om.)

Belgia er ikke noe stort Frelsesarmé-land; tradisjonelt er bare 2% av befolkningen protestanter. Men, som det ofte skjer med minoriteter, de blir bevisste, trofaste og holder sammen.

Oslo 3. korps hornorkester i Belgia
Ambassadør Atle Leikvoll.

Besøket begynte (onsdag) i Norges Hus i Brussel, i følge ambassadør Atle Leikvoll Norges største, viktigste og beste utenriksstasjon! Med to 'ambassader' i ett, Norges ambassade til Belgia og Norges delegasjon til EU. Her fikk musikantene 'grundig' innføring om både Belgia og det kompliserte EU-systemet, bl.a. av ambassadøren til EU, Atle Leikvoll.

Besøket fortsatte (torsdag) med friluftskonsert og 'innekonsert' i det meget staselige protestantiske kapell midt i Brussel, en gave fra kong Leopold I, Belgias første konge, selv protestant, 'importert' som konge da Belgia ble selvstendig i 1830. Hornorkestret deltok sammen med korpskoret fra Brussel Central, vårt vertskap under besøket og ungdomskoret fra Brussel II.

Oslo 3. korps hornorkester i Belgia
Brussels Central

Her opplevde vi det samme som i Paris for et år siden, hvordan afrikansk pregede grupper blomstrer og inspirerer, kanskje også transformerer, Frelsesarmeen. Brussel II er Brussels 'afrikanske' korps; svært mange av soldatene har bakgrunn (selv eller gjennom foreldre, besteforeldre) fra det som var belgisk Kongo. Korpset fikk nettopp nye offiserer, 'importert' fra Kongo, kaptein og fru Massende. Ungdomskorets utmerkede sang har vi lagt ut på YouTube og den finnes her

Hornorkestret fulgte opp suksessen med den jublende 'Happy Song'. Det slår ikke feil: med et godt innslag av afrikanere i salen, så drar de med seg forsamlingen og skaper en stemning som også vi kjølige nordmenn ikke kan motstå. Bare se her. Norges ambassadør til Belgia, Niels Engelschiøn, brakte en hilsen og var entusiastisk til stede fra begynnelse til slutt, faktisk sammen med flere fra den norske EU-delegasjonen!

Oslo 3. korps hornorkester i Belgia
Niels Engelschiøn taler.

Flere byer i Belgia: Fredag var det konsert i Liège, Belgias nest største by. Et lite korps, nettopp gjenåpnet, ledet av to strålende, entusiastiske løytnanter, Michael og Marie Druart, som inn i dagens Europa, med arbeidsledighet og store sosiale behov, virkeliggjør Frelsesarmeens grunnresept, såpe, suppe og frelse. Korpset er et sentrum for evangelisering og sosial innsats. (Men: Til overraskelse for oss norske: Det ble ikke gitt tillatelse til friluftsmøte/konsert!)

Så (lørdag) til byen (nesten) ingen har hørt om: Quaregnon, nærmest en forstad til Mons, byen som har Shape, NATOs internasjonale, militære hovedkvarter. Quaregnon er også en gammel gruveby, i dag sterkt preget av regionens økonomiske stagnasjon. Men her blomstrer Frelsesarmeen! Et livskraftig familiekorps med hornmusikkorps og diverse ungdoms- og sanggrupper. Også her med en veldig tydelig sosial profil.

Konserten var arrangert som en innbydelse til middag med konsert. Spennende opplegg fra korpsets meget originale korpsoffiserer, major Joël og Karen Etcheverry, kreative, musikalske, fulle av initiativ. I tillegg til vår egen innsats, stilte de med to grupper; en lovsangsgruppe og en ungdomsgruppe. Ungdomsgruppen leverte en ytterst original 'koppe-sang'/'cup song'; se på denne videoen på YouTube. Ideen: det er en gruppe ungdommer som forbereder suppeutdeling. De omgjør en tradisjonell friluftsmøtesang til en rytmisk nyskapning. Vi fikk presentert denne versjonen. I Quaregnon/Mons var det friluftskonsert i en travel handlegate!

Turen ble avsluttet (søndag) med formiddagsgudstjeneste/konsert i Brussel Central, vårt vertskap under besøket.

Det var altså en hornmusikktur! Og Oslo 3. korps bidrag ble meget entusiastisk mottatt, også av folk som god greie på hornmusikk; og vi hadde særdeles god kontakt med lokalbefolkningen på alle steder vi besøkte! Vår tolkning av 'Hyldningsmarsj' av Edvard Grieg slo meget godt an som åpningsnummer. Forøvrig: Saints of God, Soldier Saint, St Bees, Lover of the Lord (sopran-solo), Jesus is real to me (trombonesolo), og klassisk armé-musikk som Oslo 3 fortsatt elsker å spille, In quiet Pastures, Just as I am. Dessuten leverte mannskoret som alltid viktige bidrag i programmet, noe som skaper et balansert program som tilbakemeldingene viser blir satt stor pris på.

Oslo 3. korps hornorkester i Belgia
Oslo 3 på friluftsmøte i Mons.

Stor takk til dirigentene, Svein Borgersen som driver mannskoret med utholdenhet og entusiasme, og Mattias Wallin som styrer hornorkestret med musikalitet, fastet og beundringsverdig driv. Og takk til musikantene for uoppslitelig humør og innsatsvilje. På den belgiske siden takker vi major Frank Estievenart som var ansvarlig vert og som hadde lagt til rette for besøket. Hornmusikkbesøk som dette er ikke rutine i Brussel/Belgia så det var ikke noen selvfølge at dette kunne gjennomføres. (Frank ble bistått av Sylvia og Fred-Arne Ødegaard som for tiden bor og jobber i Brussel (Norges EU-delegasjon) gikk inn i arrangementet som 'avlat' for å ha forlatt Oslo 3 for noen år....)