a123

RUSFRI DAG i juni

RUSFRI DAG i juni

8. juni arrangeres RUSFRI DAG over hele landet. Da oppfordrer Frelsesarmeen folk til å avstå fra rus og sette søkelys på hva rusmidler gjør med oss og våre omgivelser.

Vi ønsker spesielt å fremheve barn og ungdom som blir rammet av voksnes rusproblematikk, og vi vil engasjere ”folk flest” til å bli bevisstgjort sin omgang med rusmidler. Ved å gjøre 8. juni til RUSFRI DAG ønsker vi å sette fokus på at rusfrihet også er frihet fra skade og utrygghet. Dette er en dag for solidaritet og ansvar.

Vårt mål er at RUSFRI DAG skal bli en internasjonal markeringsdag. Frelsesarmeen inviterer også andre organisasjoner til å arrangere RUSFRI DAG.

8.juni engasjerte

RUSFRI DAG ble arrangert for første gang i 2011, med enorm respons i hele landet. 40 000 deltok på RUSFRI DAG på Facebook, og Frelsesarmeen hadde lokale arrangement i hele Norge, samt i alle Fretex-butikker. Det ble delt ut tusenvis av brosjyrer med sterke historier og smakfulle oppskrifter på alkoholfrie drinker. Dagen fikk svært mange medieoppslag i riks-, regional- og lokalpresse, samt oppmerksomhet langt inn i maktens korridorer.

Dagen engasjerte hundrevis av mennesker over hele landet, enkle kafébord med Mozell i morgenrushet, og folk ble ønsket en god sommer. I år vil vi utvide med enda flere samarbeidspartnere, i tillegg til at Helsedirektoratet nå også støtter opp under kampanjen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

RUSFRI DAG i juni
Det trenger ikke være så avansert. Knut Haugsvær i aksjon 8. juni 2011 Foto: Frelsesarmeen/Jarle Stokland


100.000 barn

Vi vet at over 100.000 barn i Norge lider under at foreldre drikker mer enn de burde, og vår intensjon med denne kampanjen, er å få foreldre til å tenke over eget alkoholkonsum i samvær med barna sine. Barn og alkohol hører ikke sammen. Vi har ikke tenkt å heve noen moralsk pekefinger − men ønsker bare å påpeke at mange barn gjerne skulle ha sett at foreldrene drakk mindre eller hadde alkoholfrie soner.

Bli med 8. juni 2012

Gjør det enkelt! Ta med et kafébord med to stoler. Markblomster og en solhatt på bordet. Sett det opp i gågaten eller på perrongen i morgenrushet. Profilér standen med Frelsesarmeens skjold og RUSFRI DAG-plakater. Serveringsbrett med plastglass og kald drikke. Små bokser med juice. Knallgul appelsinjuice. Ønsk folk god sommer! Del ut flyere! Marker dagen på kontoret, i butikken eller på et arrangement. Spill opp til sommerstemning. Bruk kirkekaffen på søndagen den uken til å servere en hjemmelaget sommerdrikk – finn en oppskrift bakpå flyeren, på nettsiden eller i boken «Drikk mer». Snakk om kampanjen i gudstjenesten, på kontoret eller i et arrangement. Enkelt og greit.

Server sommerdrikk til lunsj for medarbeiderne dine, gjestene eller for beboerne på institusjonen. Vis dem solidaritet – mange vet hva rus kan gjøre! Lag sommerdrikk til foreldrene når barna blir hentet i barnehagen. Det blir sommerdrikk utenfor alle Fretex-butikkene den 8.juni – bare det gir jo grunn til å gå mann av huse. Her er det bare muligheter!


Statements

Kampanjen velger hvert år et fokusområde med noen situasjoner som beskrives. I 2011 var fokus Ferieminner, i 2012 er fokus Sommerminner og Idrettsglede. Det lages plakater og flyers til kampanjen.

Film

Som en del av denne kampanjen produseres nå en reklamefilm for RUSFRI DAG. Den vil vi få kjørt på TV og som også skal få en viktig rolle i våre nettbaserte aktiviteter. Filmen regisseres av Hallvard Bræin, manus er skrevet av Knut Georg Andresen med Simen Bang Hansen som produsent.

Drikk mer

I samarbeid med Frelsesarmeen har Jan Aasmann Størksen gitt ut boken «Drikk mer». Det er et kunstverk av en oppskriftsbok, hvor målet er å få alkoholfrie drikker på dagsorden – og gi folk gode valgmuligheter. «Drikk mer» kan også bli en del av kampanjen, og det jobbes med en nettside som knyttes opp mot RUSFRI DAG.

Ambassadører

Ambassadører er viktig. Dette er folk som er med på å bære budskapet videre – og er døråpnere for kampanjen. Vi har allerede gjort avtale med Sven Nordin, Åge Aleksandersen og Julie Maria Dahl. De vil fronte kampanjen både i mediesammenheng og i sosiale medier. Vi jobber også med å få flere profilerte personer som ambassadører. I tillegg finner vi jo de lokale ambassadørene – ildsjelene − på alle lokale arrangementer som viser stort engasjement og dugnadsånd.

Økonomi

Med støtte fra Helsedirektoratet står Frelsesarmeen for konseptet RUSFRI DAG og de sentrale kostnadene til kampanjen som inkluderer utvikling, nettsider, filmen, materiell, rapportering til Helsedirektoratet osv. Lokale korps/institusjoner/butikker kan søke om støtte til drikke om de trenger det. Vi sender ut plakater, brosjyrer og refleksvester.

Media

I tillegg til filmen og alle de lokale arrangementene jobber vi med PR og informasjon. Intensjonen er å få denne saken på dagsordenen i landets ledende medier.

www.Rusfridag.no

Kampanjen får en egen hjemmeside www.rusfridag.no. Der vil det ligge informasjon, artikler, omtale av arrangementer, linker til brosjyrer, plakater, samarbeidspartnere, sponsorer, Facebook osv.

Kontaktperson

Knut Haugsvær er kontaktperson for RUSFRI DAG knut@frelsesarmeen.no , Tlf: 488 91 227. Twitter: @KapteinKnut

Ellen Marie Skjefstad, kommunikassjonsrådgiver, es@frelsesarmeen.no, Tlf: 975 22 579