a123

Rusfri dag!

Rusfri dag!

Det nærmer seg den den niende markeringen av kampanjen. Også i år har vi et særlig fokus på sommer og alkoholvaner i ferien. Barn får gjerne med seg mer enn voksne tror.

Rusfri dag 8. juni er en viktig kampanje som Frelsesarmeen har tatt initiativ til. Over hele landet ønsker vi at folk skal møte gode ambassadører og ildsjeler som ønsker folk god Rusfri dag og en god sommer. Vi vil vise solidaritet med dem som lider på grunn av egen eller andres rusbruk.

Tema for Rusfri dag i år som i fjor: Sommer og rus – med fokus på barna
Mange barn får ikke den sommeren og ferien som de har gledet seg til fordi de voksne rundt dem unner seg litt for mye alkohol. Det er flere andre organisasjoner som også sier noe om dette i sine kampanjer, og flere av dem er med å markere Rusfri dag. Vi vil gjerne ha så mange som mulig med på Rusfri dag 8. juni i år også.

‒ Vi ønsker å fremheve barn og ungdom som rammes av voksnes rusbruk, og engasjere folk flest i å bli bevisstgjort sitt forhold til rusmidler. Vi vil at folk skal stoppe opp og tenke litt. En del høytider og ferier som vi voksne ser fram mot, er ikke så heldige for barna. Mange barn har det ikke så bra da, de merker at de voksne endrer karakter etter to-tre glass, sier leder for Frelsesarmeens rusomsorg, Wenche Walderhaug Midjord.

Anslag fra Folkehelseinstituttet sier at 90 000 barn er berørt negativt av voksnes alkoholbruk. Det er nesten 1 av 10 barn, og det er gode grunner til å anta at dette tallet er høyere i ferien når mer alkohol er inne i bildet for flere.

Markere dagen 6. juni?
Som tidligere år er datoen for Rusfri dag 8. juni. I år dette pinseaften. Dette er absolutt en god dag å være rusfri, men vi ser at det kan være utfordrende å få med nok folk ut på en markering på pinseaften. Derfor oppfordrer vi til at vi går ut og markerer dagen torsdag 6. juni. 

Rundt om i hele Norge, på Færøyene og på Island, har det blitt en god tradisjon for Frelsesarmeens enheter (korps, sosiale institusjoner/tiltak og Fretex butikker/avdelinger) å samarbeide om markeringen av denne dagen. Vi håper at mange er klare til å gjøre det i år også.

Vi oppfordrer til å engasjere dem rundt deg – frivillige, medlemmer og ansatte. I flere byer har korps, butikker og institusjoner allerede lagt planer. Det er bra!

Bli med, dere også, og gjør det enkelt: Ta med et kafébord med markblomster og sett det opp i gågaten eller f.eks. på togperrongen i morgenrushet. Profiler standen med skjold og Rusfri dag-plakater. Server kald drikke, del ut Rusfri da-flyere og ønsk folk en god sommer. Bruk gjerne kirkekaffen denne uken til å servere en hjemmelaget sommerdrikk, eller fortell om kampanjen under gudstjenesten eller på kontoret. Server sommerdrikk til foreldrene i barnehagen, til medarbeiderne eller gjestene dine, eller for beboerne på institusjonen.

 

Til deg som har ansvar for eller ønsker å bestille materiell til stand/markering:

Materiell kan fortsatt hentes i Oslo, på Handelskompaniet. 

• Flyers og plakater
• T-skjorter 
• Pastillesker og armbånd

Små vannflasker med rusfridag-logo kan også hentes på HK i Oslo.

• Det er publisert en film på sosiale medier.Her er årets Rusfri dag-film 
• På Facebook er det opprettet et Rusfri dag-arrangement.
Trykk "skal" og del gjerne arrangementet.

 

Har du spørsmål, send en mail til wenche.walderhaug.midjord@frelsesarmeen.no


Har du behov for ekstra materiell, kontakt handelskompaniet/Magne: handelsekompaniet@frelsesarmeen.no

Her finner du mer informasjon om temaet alkohol og samvær med barn/unge fra alkovettorganisasjonen Av-og-til

Verdt å vite: En undersøkelse Respons Analyse gjorde i 2017 om foreldres alkoholbruk under ferien, viser at 18 prosent av foreldrene holdt seg edru gjennom ferien, mens 16 prosent svarte at de drakk alkohol på én av sju dager per ferieuke. 10 prosent svarte at de drakk alkohol på sju av sju dager per ferieuke, mens fem prosent drakk alkohol på seks av sju feriedager.


Verdt å vite: En undersøkelse Respons Analyse gjorde i 2017 om foreldres alkoholbruk under ferien, viser at 18 prosent av foreldrene holdt seg edru gjennom ferien, mens 16 prosent svarte at de drakk alkohol på én av sju dager per ferieuke. 10 prosent svarte at de drakk alkohol på sju av sju dager per ferieuke, mens fem prosent drakk alkohol på seks av sju feriedager.