a123

Rusfri dag ut i verden med ny nettside

Rusfri dag ut i verden med ny nettside
Alcoholfreeday.org vil forhåpentligvis inspirere andre land til å arrangere Rusfri dag 8. juni. Foto: Screenshot acloholfreeday.org

Rusfri dag 8. juni har blitt markert i Norge siden 2011. Det har andre land merket seg, og nå vil flere være med. Derfor lanserer Frelsesarmeen ny ressursside på engelsk.

På Rusfri dag 8. juni hvert år oppfordres folk i Norge til å avstå fra rus og sette søkelys på hva rusmidler gjør med oss og omgivelsene våre i hverdagen. De siste årene har det vært henvendelser fra Frelsesarmeen i andre land som ser at markeringen har effekt i Norge, og som ønsker å markere Rusfri dag 8. juni hos seg. Derfor lanserer Frelsesarmeen nettsiden alcoholfreeday.org med nyttig informasjon og ressurser. Fra før finnes den norske siden rusfridag.no.

Alle kan være med
– Dette er en dag for solidaritet og ansvar, og det er flott at flere land vil delta! sier major Knut Haugsvær, leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Norge.
På engelsk har dagen fått navnet Alcohol-free Day fordi det var vanskelig å finne et like dekkende ord for rus på engelsk.
– Vi landet på Alcohol-fee Day fordi alkohol faktisk er det rusmiddelet som gjør mest skade i samfunnet vårt, forklarer Haugsvær.
Han trekker fram at dette ikke er et rent Frelsesarmé-arrangement, men at Frelsesarmeen i Norge samarbeider med flere andre organisasjoner i Actis, Fretex, kommuner og bydeler om Rusfri dag.
– Alle som vil, kan være med og bidra til markeringen av dagen, sier Haugsvær.

Enkelt konsept
Poenget med Rusfri dag er først og fremst å avstå fra alkohol og rusmidler i solidaritet den dagen, og gjerne formidle dette videre, for eksempel ved å følge arrangementet Rusfri dag på Facebook. I tillegg markerer Frelsesarmeen og samarbeidspartnerne dagen med stands hvor man finner gode alkoholfrie drikker, hyggelige mennesker og nyttig informasjon.
– Konseptet er enkelt, gjenkjennelig og gjennomførbart, og denne markeringen er noe vi kan gjøre sammen, både voksne og barn, i arbeidslivet, i idretten og hvor som helst, mener Haugsvær.

alcoholfreeday.org
Den nye internasjonale nettsiden alcoholfreeday.org understreker det enkle konseptet visualisert med fire faner: Enkelt, gøy, sosialt og viktig.

Vil du se – og gjerne spre – den nye internasjonale siden? Her er den: alcoholfreeday.org

Les også General André Cox position statement on alcohol.