a123

Sykler Norge på langs for Frelsesarmeen

Sykler Norge på langs for Frelsesarmeen
Andrew Hannevik, Bo Christoffer Brekke og Jan Størksen sykler Norge på langs for å promotere Others. Foto: Johannes Worsøe Berg

En sykkelgruppe fra Frelsesarmeen og Others sykler Norge på langs for å besøke Kitch'n-butikker. (publisert i Helgelendingen)

Skrevet av Benedicte Wærnes, Helgelendingen

– Det er et kjempeflott tiltak at de sykler rundt slik. Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli så stort. Det er en fin sak de står for, sier butikkmedarbeider ved Kitch'n Mosjøen, Tove Breyholtz. De engasjerte syklistene har ikke valgt ruta tilfeldig, og tar ikke korteste vei fra nord til sør.

– Vi skal innom flest mulig Kitch'n-butikker og få møtt flest mulig folk der, sier Bo Christoffer Brekke. Kitch'n Mosjøen er en av mange Kitch'n-butikker som fører produkter fra Frelsesarmeen og Others. Mest fokus er det på handlenett i ulike farger.

Følg sykkelturen på Instagram: @tradeforhope

 

Gir klemmer

– Vi har også en sms-aksjon gående, men turen handler absolutt mest om å promotere, sier Jan Størksen.

– Dette er et unikt samarbeidsprosjekt. Å sykle rundt og gi klemmer til ansatte på Kitch'n-butikkene løfter troen på prosjektet, mener han. Handlenettene er sydd av kvinner i Bangladesh.

– Kvinnene får laget noe som de får rettferdig lønn for. Så sender vi de bilder av varene plassert i en fin butikk i en annen del av verden, og sier at dette kjøper folk fordi de synes det er fint. Det gir stolthet og verdighet for kvinnene i en langt større grad enn en innsamlingsaksjon ville gitt, mener Bo Christoffer Brekke.

 

Sykler Norge på langs for Frelsesarmeen
Igjennom Mosjøen: Følget kom fram til Mosjøen lørdag. Foto: Johannes Worsøe Berg

 

Ut av fattigdom

Kjøp og salg av bærenett har også et større mål.

– Vi har ulike prosjekter, men konkret handler flere av de i Bangladesh om å få kvinner ut av fattigdom og prostitusjon. Prostituerte på gata og i bordell får muligheten til å tjene penger ved å lage produkter for Others, og vi håper dette kan være et steg på veien videre for de. Ikke nødvendigvis at de skal jobbe for oss for alltid, mener Brekke. Kitch'n tjener ikke penger på salget, og det som ville vært overskudd går til et fond.

– Kvinnene får hjelp til å lære seg å skrive og lese og lære om rettigheter. Vi har også prosjekter for familier og alenemødre. Noen får ta med seg symaskiner hjem og jobbe hjemmefra så de får passet barn samtidig. Prosjektet skal være fleksibelt og gi muligheter til flest mulig som trenger det mest, sier Brekke.

25. juli startet sykkelturen på Nordkapp, og følget skal etter planen komme fram i Lindesnes 21. august.

– Det er mange over 50 som tar liknende turer som selvrealisering, og det er ingenting galt i det, men vi sykler for andre, og ikke oss selv, sier Størksen. Søndag hadde gruppen hviledag i Mosjøen, før neste etappe gikk til Trones mandag.

– Det har vært en strålende tur så langt. Vi fikk lov til å nyte fridagen i Mosjøen med godt vær og rusle rundt blant gammel bebyggelse. Så det gjør vi gjerne igjen, sier Størksen.

– Vi fikk også prøvd badevannet, og tippet på at det var ca. 16 grader, forteller Brekke. Det er ikke bare syklistene som har nytt godt av en ekstra stopp i Mosjøen.

– Vi leverte syklene hos Bredesen sykkelservice i dag klokken åtte, og her skulle de få skiftet blant annet dekk og vaiere, forteller Størksen før syklistene få hentet syklene mandag formiddag.

– Mosjøen har vært en spaavdeling, roser han. I tillegg til syklistene er en følgebil med sjåfør Ricard Aune og fotograf Johannes Berg med på turen.

– Vi ser at Mosjøen titulerer seg med «Sykkelbyen Mosjøen», og det setter vi pris på. Det var en lettelse da i så skiltet til Mosjøen – Byen midt i Norge, avslutte Brekke.