a123

THO besøkte Polen

THO besøkte Polen
Foto: Joan Münch

Da Templet hornorkester besøkte Frelsesarmeen i Warszawa i slutten av september, var det i noen dager fire ganger så mange offiserer og nesten dobbelt så mange soldater som vanlig i Polen.

Frem til den 2. verdenskrig, arbeidet Frelsesarmeen i deler av det som nå er Polen. Arbeidet startet opp igjen i Warszawa i 2005, og har siden blitt spredd til Starachowice (2007), Malbork (2013) og Rzeszow (2013).

Major Joan Münch er eneste offiser i landet. Hun forteller engasjert om planer for å utvide arbeidet, til tross for svært begrensede ressurser.

I tillegg til henne, er det en feltsersjant og 3 polske soldater som har ansvar for korpsene i de fire byene. Ved siden av vanlig korpsaktivitet med gudstjenester, bibeltimer og bønn, er det også matsentraler og barnesentere med etter-skole-aktivitet for fattige barn i Warszawa og Starachowice.


THO besøkte Polen I hovedstaden har de også matutdeling til hjemløse hver fredag kveld. Totalt er det 35 soldater, 11 juniorsoldater og 7 tilhørige medlemmer i Frelsesarmeen, Polen. 

Korpslokalet i Warszawa er ikke stort. Det var plass til hele hornorkesteret der, men da var det også fullt. Et større lokale i den samme bydelen står høyt på ønskelisten, da det vil gi dem mulighet til å hjelpe enda flere mennesker, ikke minst barn.

Et lite lokale var en, men langt fra den viktigste årsaken til at det var lagt opp til mye spilling og aktivitet utendørs. Dert var et sterkt ønske å bruke besøket til å markere og synliggjøre Frelsesarmeen i bybildet, dele ut informasjon om arbeidet og opprette nye kontakter.

På grunn av manglende tillatelser var det ikke alt som lot seg gjennomføre. En 3-timers(!) parkkonsert, ispedd aktiviteter for barn, vitnesbyrd, matservering og informasjonsutdeling, ble i det minste en god anledning for de polske salvasjonistene til å møte mange nye mennesker, tiltrukket av musikken til norske musikanter.

Søndag var det marsj i korpsets nærmiljø, en mini friluftskonsert og musikkgudstjeneste/konsert i en nedlagt vodkafabrikk. Igjen ble dette en anledning for møter med nye mennesker tiltrukket av musikken … og matserveringen.

Major Joan Münch var glad for besøket og uttrykte takknemlighet for de mange mennesker de hadde fått anledning til å møte og snakke med i løpet av helgens aktiviteter.