a123

Varm velkomst tilbake i kulda

Varm velkomst tilbake i kulda
Foto: Kai Otto Malau

Snart begynner major Bente Gundersen som divisjonssjef i Nordre divisjon. Hun er tilbake i Norge etter snart ni år i Afrika.

Bente Gundersen tar over etter major Per Arne Pettersen som divisjonssjef i Nordre divisjon. Hun ivrer etter å komme seg opp og ut. Bli kjent med korpsene og menneskene. Kjent med håp, drømmer og fremtidsutsikter.

Til tross for snø og kulde er hun glad for å være tilbake, etter nærmere ni år i varmere strøk. To og et halvt år i Zambia, to år i Kongo, deretter fem år i Rwanda. Hun har vært offiserskolelærer og -rektor.

Hun har blitt kjent med kulturer og mennesker, og ikke minst seg selv.

 

Ulik virkelighet

Bente mener en av hennes beste egenskaper er at hun er veldig tilstede akkurat der hun er, så hun liker ikke å sammenligne livet og jobben i Afrika med tilværelsen i Norge. Men èn ting vil hun ta med seg fra afrikansk kultur til vikingene her i nord: Afrikanernes tilnærming til virkeligheten.

- Afrikanere lar møter og personlige relasjoner styre tiden, mens nordmenn ofte lar tid, program og strategi prege mellommenneskelige relasjoner, mener Bente, og utdyper:

- De tar seg tid til hverandre og har omsorg for hverandre.

Som divisjonssjef ønsker hun å aktivt bruke denne sosiale tilnærmingen. Hun vil lytte til mange, bli kjent med, og respektere kulturen og arbeidet hvert korps har opparbeidet. Hun vil få bredden i synspunktene og la alle bli hørt. Ellers har hun ikke revolusjonstanker om sin nye stilling.

- Jeg trår inn i en stilling som har relativt faste rammer, men som også skal formes og tilpasses etter tid og behov. Jeg har ingen programerklæring, ler hun.

- Jeg tror det viktigste for meg nå er å bli kjent med folk, se hva de gjør, lytte til hva de drømmer om og høre hva deres ønsker for fremtiden er. Så håper jeg at Gud kan hjelpe meg med å tilrettelegge for at noen drømmer kan oppfylles, sier hun muntert, men med det største alvor.

Men helt ukjent er hun ikke i divisjonen. Før hun forsvant sør for ekvator var hun stasjonert i Mosjøen i to år. Ellers har hennes offiserstjeneste vært aktiv og variert i både innhold og steder.

 

Drømmen om Afrika

Selv har hun allerede fått oppfylt en av sine store drømmer. Da Bente var liten drømte hun lenge om å reise til Afrika.

- Å få være offiser i Afrika var en veldig god måte å oppfylle en barndomsdrøm på.

 Livet i Afrika ble riktignok ikke helt som barndomsdrømmen, med løver og elefanter, savanner og stråhytter. Men virkeligheten har på ingen måte skuffet.

- Det har tvert imot vært flott å få være en del av en annen virkelighet, bo og leve i andre land og kulturer, bli kjent med mennesker og skjønne litt av andres virkelighet, sier hun og smiler bredt.