a123

Vellykket integreringsarbeid i Sandnessjøen

Vellykket integreringsarbeid i Sandnessjøen
Foto: Hanne Østerhus Dahle

I februar sendte Frelsesarmeen en fellessøknad til IMDi om penger til integreringsarbeid for flyktninger som er bosatt på mottak. Korpset i Sandnessjøen er et av fem korps som ble tildelt midler og ser nå gode resultater.

– Det første vi gjorde var å sette igang prosessen med å finne en prosjektleder som kunne jobbet med dette, vi var heldige å kunne ansette Hanne Østerhus Dahle, som var i ferd med å flytte til byen, i stillingen, sier korpsleder løytnant Bodil Østergreen.

Sammen med Helge Østergreen og prosjektleder Hanne har hun gjennom korpsarbeidet hjulpet de bosatte asylsøkerne på mottaket i Sandnessjøen med blant annet norskkurs, aktiviteter og sosialt samvær. Nå håper og tror de prosjektet vil videreføres. 

Vellykket integreringsarbeid i Sandnessjøen
Lek og moro Foto: Hanne Østerhus Dahle

– Mottaket er stort med 180 plasser, og vi opplever at vi har truffet blink med det vi har startet opp. Vi har kommet godt i gang med arbeidet, og det vil være katastrofalt både for beboerne og oss i Frelsesarmeen om dette blir nedlagt fra årsskiftet. Vi tror og ber om at vi skal få videreført dette de neste tre årene –minst. Vi har allerede blitt kjent med mange flotte mennesker som har mye å tilføre oss, og de er en stor berikelse i våre liv allerede, avslutter hun. 

Ønske om norskundervisning

Vellykket integreringsarbeid i Sandnessjøen
Norskkurs i Frelsesarmeens lokaler Foto: Hanne Østerhus Dahle

For å kartlegge behovene til beboerne på mottaket brukte prosjektleder Hanne Østerhus Dahle mye tid på å snakke med beboerne og ansatte på mottaket. Det kom tydelig frem blant størstedelen av beboerne at det de i alle høyeste grad ønsket seg var norskundervisning. Og at dette burde prioriteres for å gjøre det lettere for beboerne å komme i kontakt med nordmenn, arbeidsgivere og andre instanser. 

–Noen av beboerne hadde fått avslag på asylsøknaden og hadde dermed ikke rett på undervisning for øyeblikket, men de var likevel i ankeprosessen og ønsket dermed å bedre norskkunnskapene mens de ventet håpende på svar, sier Hanne.

–Noen av beboerne hadde fått positivt svar, men ventet på å bli plassert i en kommune. Motivasjonen var da høy til å lære mer norsk de dagene de ikke hadde norskundervisning på voksenopplæringen. Andre igjen ventet på å bli retunert og ønsket rett og slett noe mer konstruktivt å gjøre i løpet av dagen enn å bare sitte på mottaket, fortsetter hun. 

Variert tilbud
Ved siden av norskkurs ønsket beboerne et møtested hvor de kunne snakke med nordmenn. Det resulterte i «Kulinarisk Aften» i Frelsesarmeens lokaler.

– Asylsøkere og noen flyktninger ble invitert til å tilberede kulinariske fristelser fra sitt hjemland. Sandnessjøen-boere med norsk bakgrunn og med flerkulturell bakgrunn ble invitert til å møtes over et nydelig måltid, forteller Hanne. 

Vellykket integreringsarbeid i Sandnessjøen
Forberedelser til «Kulinarisk Aften» Foto: Hanne Østerhus Dahle

 –Asylsøkerne handlet inn og tilberedte mat til over 250 besøkende på Frelsesarmeen. Stor suksess og etterspørselen har vært høy etter nytt lignende tiltak. Planen er å ha noe tilsvarende ca. 1 gang i måneden, fortsetter hun.  

Det er ikke bare mat som fører til møteplasser. En annen ting satt igang er omvisning og transport til Lovund i Nordland. En øy i stor vekst med blomstrende næringsliv og med et stort behov for arbeidskraft. Det har også blitt gjennomført svømmetrening for kvinner, og korpset har sendt 10 personer fra asylmottaket til Jeløy på familieleir. 

Det er også fokus på samarbeid med frivillighetssentralen, Røde kors, lokale idrettslag, kommunen og lokalt næringsliv for å skape et samarbeid på tvers i lokalsamfunn i Sandnessjøen.

Besøk av Leo Ajkic
13. desember kommer Leo Ajkic, kjent fra NRK, til Sandnessjøen for en helaften med asylsøkere og lokalbefolkningen for å snakke om det å være på flukt, hvilke ressurser flyktninger er og hva som skal til for å skape god inkludering. Korpsleder løytnant Helge Østergreen forteller at dette er et samarbeid mellom Frelsesarmeen og IMDi, og at de beregner ca. 500 gjester. Det vil også bli servert manfoldige retter fra fjern og nær tilberedt av beboerne på mottaket. 

– Dette blir litt av en kveld for alle, sier Helge entusiastisk. 

– Ved siden av Leo Ajkic og hans fortellinger vil Anne Severinsen, kjent som mangeårig NRK journalist intervjue to av våre venner som er bosatt på mottaket, og vi vil få en smakebit og en opplevelse av deres liv og reise, avslutter han. Og oppfordrer alle som har mulighet til komme innom Kulturbadet Sandnessjøen 13. desember kl. 19:00!

Følgende korps mottok midler fra IMDi: Templet/Oslokorpsene, Florø, Porsgrunn (avsluttet fra 1. aug grunnet nedleggelse av mottak) samt Namsos (avsluttes fra 1. nov grunnet nedleggelse av mottak).