a123

Aktivitetskortet en suksess

Aktivitetskortet en suksess

Ventelisten er lang for Frelsesarmeens aktivitetskort. For de uten råd til aktiviteter andre tar for gitt, betyr listen med kulturtilbud opplevelser på lik linje med andre.'

 

− For meg handler det om at jentene mine får være med på ting når de er små. Jeg har ikke råd til inngang til for eksempel svømmehallen eller Operaen. Med aktivitetskortet gir jeg barna mine opplevelser de kan fortelle venner om, og som blir til barndomsminner, sier en småbarnsmor tilknyttet Frelsesarmeens slumstasjon.

− Er det sant?

Barna hennes fikk to av de 350 kortene som ble delt ut ved Frelsesarmeens slumstasjon i fjor høst. Etter stor suksess med pilotprosjektet vil Frelsesarmeens aktivitetskort deles ut hvert år fremover. I hvert fall fram til noe lignende blir tilbudt fra Oslo kommune.

Alle positive tilbakemeldinger fra mottakerne av kortet, i tillegg til god respons fra sponsorer og svært lave kostnader, gjør dette til et vellykket prosjekt.

Bente Vaage, prosjektleder for aktivitetskortet, forteller om stor glede hos de som mottar kortet.

− Jeg får reaksjoner på at dette er for godt til å være sant, sier Vaage. Hun forteller at cirka 50 personer sto på venteliste lenge før kortet ble delt ut.

− Min erfaring er at vi dekker et stort behov hos mennesker som ikke engang har råd til å tenke på penger til fritidsaktiviteter. At vi har så mange velvillige sponsorer er derfor helt avgjørende for oss. Vi håper på godt samarbeid fremover også, sier Vaage.

Vil forhindre fattigdomsarv

Også i år er det et bredt spekter av gratis aktiviteter å delta på. Og det har ikke vært vanskelig å få ja fra de som har blitt spurt om å tilby gratis tjenester for barn og unge.

Blant årets tilbud er: Inngang til Oslobadene, bowling, Operaen, Teknisk Museum, Hopp i Havet, Norsk Folkemuseum, NRK Opplevelser, Nobels Fredssenter, Tusenfryd, Tryvann Sommerpark, Cinemateket og Fotballmuseet.

− Det å være fattig på opplevelser føles tungt for dem som holdes utenfor aktiviteter andre barn tar for gitt. Med aktivitetskortet vil vi hjelpe barn og unge slik at de kan ta del i aktiviteter sammen med vennene sine – når de vil, sier daglig leder ved Frelsesarmeens slumstasjon, Tone Lund Georgsen.

Hun peker på at aktivitetskortet vil være en av Frelsesarmeens mange tiltak for å bekjempe at fattigdom går i arv.

− Det er et tydelig behov for slike gratistiltak i Oslo. Derfor ser vi gjerne at både Oslo kommune og andre frivillige aktører kommer på banen, sier Lund Georgsen.

 

Styrker selvfølelsen

Professor i utviklingspsykologi ved Universitetet i Oslo, Anne Inger Helmen Borge, sier det er viktig for selvfølelsen til barn og unge å kunne delta på samme aktiviteter som jevnaldrene. Det er fordi barn på samme alder betyr mye for hvordan hvert enkelt barn føler seg.

− Det er godt å kunne finne ut hva du har lyst til, planlegge noe hyggelig og treffe venner på den måten, sier Helmen Borge.

Hun poengterer at også for foreldre betyr det svært mye at barna får anledning til å delta i et fellesskap.

 

Dette er Frelsesarmeens aktivitetskort:

- Gratis adgang til ulike kultur- og fritidsaktiviteter i Oslo

- Gis ut av Frelsesarmeen slumstasjon for å gi barn og unge gode opplevelser sammen med andre

- For dem mellom 2-20 år + en venn/foreldre/ledsager

- Ideen til klippekort kom fra ildsjelen Ann-Kristin Bekkevoll i Ålesund

- 350 kort