a123

Ønskeliste for Romania

Ønskeliste for Romania

– Min drøm er at Frelsesarmeens korps blir fylt med rumensk og sigøynersk folkemusikk, sier Simen Mørstad Johansen, prosjektleder for Frelsesarmeens Romania-prosjekt. Han ønsker seg mer enn arbeid, skole og helse.

Frelsesarmeen i Romania har fire korps (menigheter). Det norske prosjektet driver skolefritidsordning for mer enn hundre barn, samt helsestasjon og feltpleie ved to av dem, Ploieşti og

Iaşi. Prosjektleder for Frelsesarmeens Romania-prosjekt er ivrig etter å ta i bruk alle ressursene han ser hos både skolebarna og foreldrene på begge steder.

Sammen med offiserene i Ploieşti korps drømmer han om å gjøre om brukte klær til nyttige ting.

– Med symaskiner kan vi både produsere og lappe klær til familiemedlemmer. Vi kan også lage sengetepper for salg. Vi har stedet, vi har engasjementet og vi har klærne. Vi mangler bare noen flere symaskiner, sier Simen.

I vinter åpner Romanias Fretex, Salvattex, sitt sorteringsanlegg for tøy fra Norge. Her skal unge voksne uten arbeid få arbeidstrening, slik at de får en attest som igjen gir dem større sjanser på arbeidsmarkedet.

– Vi ønsker også å motivere folk til å holde seg i god fysisk form. Hva er vel bedre enn å la folk bruke egen rå muskelkraft for å komme seg til jobb. Sorteringsanlegget ligger i

Ploieştii, og en idé er å låne bort en sykkel under arbeidstreningsperioden for så å gi den bort som premie ved fullført arbeidstrening. Vi trenger sykler, sykkelmekanikere har vi, sier Simen.

 

Ønskeliste for Romania
Sykkelen er på vei fra Oslo til Romania. Noen som er i arbeidstrening skal få låne den for å komme seg på jobb. Foto: Kristianne Marøy

Fotball, ski og skøyter

Simen anser fotball og annen sport som viktig for livskvaliteten. Derfor ønsker han seg alt mulig av sportsutstyr.

– Fotball er et svært godt middel i arbeidet for å inkludere mennesker og skape mening og lys i tilværelsen. Fotballen gir mennesker tro på seg selv, deltakerne lærer fair play, respekt for motstanderen og å jobbe for et mål.

I Iaşi er de godt i gang med regelmessig trening for både voksne og barn, de voksne i drakter de fikk fra Frelsesarmeens rusomsorg i høst.  

– Vi har også en medarbeider som jobber hardt for fotball blant unge gutter og jenter i Romania. Noen ting må kjøpes med penger, slik som bensin, mat, treningstider og arbeidstid. Men utstyr som er i god stand, kan fint fraktes fra Norge til Romania, appellerer han.

I sommer arrangerte Armata Salvării sommerleir ved Svartehavet for barnefamilier.

Nå minner Simen om at Romania også har snø og fine forhold for vinteraktiviteter nord i landet.

– Tenk hvor viktig ski, skøyter og aking er for norske barn. Kanskje noen av våre rumenske barn en dag stiller med startnummer i Holmenkollen eller som kunstløpere i OL? Med de sterke 

turntradisjonene i dette landet, ville det ikke overrasket meg om de kunne gjort det godt også med stålmeier under føttene.

 

Ønskeliste for Romania
Frelsesarmeens mobile klinikk deler ut suppe til familien i dette provisoriske hjemmet. Foto: Kristianne Marøy

Musikkinstrumenter

Frelsesarmeen har lang tradisjon med musikk i forkynnelsen. I Bucureşti korps har korpslederne Adrian og Valeria Roman klassisk musikk- og sangutdannelse. I Craiova korps spiller offiseren til dans og lovsang med sin faste følgesbass.

– Musikken står i sentrum, men barn og ungdom som kommer til oss har få muligheter til selv å skaffe seg et instrument. Derfor er korpsene glad for alle gitarer, trompeter, trommesett, keyboard, mikrofoner og miksebord de kan få fra Norge. Vi skal få det til å låte. Min personlige drøm er at Frelsesarmeens korps blir fylt med rumensk og sigøynersk folkemusikk. En livsbejaende rumensk Frelsesarmé.

Leker er med på å utvikle motoriske og intellektuelle ferdigheter, men er en stor mangelvare.

– En leke eller en bamse kan skape mening, et middel for å komme i kontakt med andre, et tema å prate om. Jeg har selv sett hvordan en sugekopp-pil og bue lyste opp en liten jentes hverdag her i Bucureşti. Har du derfor noen leker, bamser eller annet til overs, så levér det til oss, og vi skal sørge for at de blir meningsfulle gjenstander for vanlige barn i Romania.

Det er også mulig å gi penger til Romania-prosjektet. De ansatte ved Frelsesarmeens rusomsorg øst har for eksempel satt en givertjeneste i system ved at de gir en viss prosent av lønna si til prosjektet.

– Hver velger sin prosent, og til sammen ble det 50 000 kroner i fjor, forteller Simen.

 

sissel.svendsen(a)frelsesarmeen.no

 

For alle slags gaver; ta kontakt med Frode Woldsund på e-post: frode.woldsund(a)frelsesarmeen.no eller på telefon: 901 24 566. 

Du kan gi penger her, velg «prosjekt», «øremerkede gaver» og skriv inn «Romania-prosjekt».

 

Artikkelen står i Krigsropet nr 4 2016, ønsker du å vite mer om mulighetene for å abonnere på Krigsropet, klikk her.