a123

– Jeg er ikke søt

Marte Wexelsen Goksøyr er snarere kompromissløs når hun kjemper for funksjonshemmedes rett til å bli født og til å leve et fullverdig liv.

– Jeg er ikke søt
En får værra som en er, mener Marte Wexelsen Goksøyr. Foto: Kai-Otto Melau

Marte Wexelsen Goksøyr gir seg aldri. I følge henne selv er hun sta som en vær. I den ferske boken Jeg vil leve krummer hun nakken enda en gang og gir Jens Stoltenberg og tilhengerne av det hun kaller et sorteringssamfunn enda et støt. Boken er personlig og politisk, skjønt de to sidene går hånd i hånd. Når Marte taler politikerne midt i mot, er det av høyst personlige årsaker. Og når hun vil leve ut sine personlige drømmer og kreve sin rett, stanger hun stadig hodet i politiske lovverk.

– Bokens tittel er politisk. Jeg skrev den fordi jeg ønsker å bli hørt. Så håper jeg noen vil lære noe av det jeg skriver, sier Marte.

I boken intervjuer hun statsminister Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang, skuespiller Trine Wiggen, genetiker Carl Birger van der Hagen, og foreldrene sine Kjersti og Bernt Goksøyr. Og hun våger å stille de vanskelige spørsmålene.

– Det var naturlig å intervjue foreldrene mine, det var jo mamma som fødte meg. Politikerne intervjuet jeg fordi jeg ønsker å stille dem til veggs, sier Marte som er den med Downs syndrom som er mest synlig i debatten om hvorvidt alle gravide skal få tilbud om ultralyd i 12. svangerskapsuke. Slike screeningtester kan gi en pekepinn om fosteret har Downs syndrom, men nyere forskning viser at testene er langt fra sikre. Tilhengerne av tilbudet er opptatt av at gravide skal få så mye informasjon om fosteret som mulig, slik at de selv kan bestemme om de ønsker å føde et barn med avvik eller ikke. Motstanderne argumenterer med at enda flere fostre med Downs syndrom vil bli abortert, eller, for den saks skyld, friske fostre som får feil diagnose i mors liv på grunn av mangelfulle tester.

– Hvis foreldre velger å få barn, mener jeg de bør fullføre. Fostre er fostre som har rett til å leve. De har ikke lov til å drepe barnet fordi de ikke vil ha det, sier Marte.

 

Vil ha en unnskyldning

Marte tråkket for alvor inn i debatten da hun gikk i strupen på Jens Stoltenberg på riksdekkende tv. Iført en t-skjorte med påskriften «Utrydningstruet» møtte hun statsministeren i Stortingets vandrehall etter at saken om tidlig ultralyd hadde blitt lagt frem i Stortinget 16. februar i fjor. Det skapte rabalder. Flere på Stortinget mente hun gikk Kristelig Folkepartis ærend siden det var de som hadde invitert henne. Marte slo tilbake med at slike innspill var å ikke ta henne på alvor. Åpent stilte hun Stoltenberg spørsmål som «Hvorfor vil du at staten skal legge til rette så fostre med Downs syndrom fjernes?»

– Han gikk rundt grøten, var Martes kommentar etterpå og var skuffet over statsministerens svar. Skuffelsen var ikke minst stor fordi Stoltenberg hadde lovet henne i 2006, da hun intervjuet ham til dokumentarfilmen Bare Marte, at hans regjerning ikke ville gå inn for å sjekke fostre for Downs syndrom. Så gjorde den det likevel.

– Derfor elsker jeg tanken på å utfordre statsministeren! Han har sviktet meg. Jeg er opptatt av politikk fordi jeg ønsker å være en del av samfunnet. Jeg er såret over denne saken. Alle har rett til å leve, denne saken handler også om meg. Jeg vil få Stoltenberg til å si unnskyld, si at han har tatt feil. Helst på direkte tv, sier Marte.

– Tror du han kommer til å gjøre det?

– Det håper jeg inderlig.

 

Dette er et utdrag av en artikkel i Krigsropet nr 16, 2012, du finner flere smakebiter her. Liker du magasin bedre på papir? Fyller du ut dette skjemaet sender vi deg et gratis prøvenummer i posten. Du kan også gi prøvenummeret til en venn.