a123

3189 kilometer for Others

De vil gi støtte og håp til de mest sårbare. Derfor syklet tre frelsessoldater Norge på langs.

3189 kilometer for Others
Bo Christoffer Brekke, Jan Aasmann Størksen og Andrew Hannevik syklet Norge på langs for å gi støtte og håp til de mest sårbare. Foto: Johannes Worsøe Berg

Kan en sykkeltur langs norskekysten sørge for arbeid og utdannelse til tidligere prostituerte og barna deres?
– Ja, mener Jan Størksen, daglig leder for Others Global, Frelsesarmeens etiske handelskonsept.
25. juli startet promoteringsturen fra Nordkapp. Planen var å nå Lindesnes 21. august, noe trioen klarte. Hovedmålet var å gi arbeid til de mest sårbare i Bangladesh og sette fokus på Kitch’n Foundation og Others. Med en godt dekorert følgebil på slep fikk truppen mye oppmerksomhet langs landeveiene. Sykkelaksjonen Trade for hope-tour 2016 satte mer enn hjulspor etter seg.
– Vi startet så bra! Folk stod og applauderte på Nordkapp fordi de trodde at vi var ferdige og hadde kommet fram, ler Størksen.
– Over alt fikk vi fantastisk respons, men det kjekkeste var alle de hyggelige samtalene som oppsto med folk på ferger, kafeer og gatehjørner. Underveis snakket vi med lokalaviser, og dermed nådde vi folk som ikke var innom Kitch’n-butikkene. Vi besøkte også flere NRK -kontorer. En dag hadde jeg tre minutter til å tørke søvnen ut av øynene før jeg var på direkten i NRK Sogn og Fjordane.
Sykkelaksjonen Trade for hope-tour ble til og med omtalt av sykkelkommentator Johan Kaggestad under TV2s sendinger for Tour de France, som oppfordret seerne til å støtte aksjonen med både penger og oppmøte langs ruta. Siktemålet hele veien var Kitch’nbutikkene og møtet med de ansatte som selger kokkeforklær, grytekluter og handlenett i knallfarger, alt laget av kvinner i et av verdens fattigste land.
– Kitch’n-butikkene tjener ikke på salget av nettene, men vi understreket at hvert kjøp, hver pose teller. Det visste de ansatte, de var godt forberedt. Nå kappes de om å selge flest nett for å vinne en tur til Nairobi med Others og stiftelsen Kitch’n Foundation (som også støtter flere barnehjem i Afrika).
– Det var stor entusiasme når vi kom fram. Som i Førde; der hadde Kitch’n laget en egen kampanje og tilkalt alle ekstravakter for å møte oss. Så fikk de ny kunnskap om Others. Slikt er inspirerende!
Folk ellers i landet støttet sykkelaksjonen via Instagram, de sendte SMS eller kjøpte tradeforhope-poser i Kitch’n-butikkene. Dermed ble de med i trekningen av ti poser, signert av Alexander Kristoff, og ti sykkelcapser, alt laget til turen av Others i Bangladesh.

3189 kilometer for Others
– Når vi viser arbeiderne i Bangladesh bilder av deres kokkeforklær, grytekluter eller handlenett i Kitch’n-butikkene, lyser det i øynene deres. Du ser at ryggene rettes, det er en sterk opplevelse, forteller Jan Størksen. 1500 mennesker får sin inntekt fra Others. Foto: Jan Aasmann Størksen

Arbeid som gir håp
Den største gevinsten får likevel utsatte kvinner og fattige barn i Asia. Gjennom salgstiltak vil Kitch’n Foundation skape muligheter for samfunnets svakeste grupper. Det gjelder kvinner som faller utenfor arbeidsmarkedet i vanskeligstilte deler av verden. I samarbeidet med Others får kvinnene jobb og rettferdig lønn, mens barna deres får omsorg og mulighet til utdannelse.
– Others har vært redningen for mange. Vi er med på å gi verdighet til de som faller utenfor. Arbeidet som gir familier mulighet for mat på bordet, gir ikke bare næring, men håp til en ny dag, mener Størksen.
Denne bevisstheten hadde syklistene med seg hver gang de informerte de butikkansatte. Også Mester Grønn, Frelsesarmeens samarbeidspartner, støttet aksjonen. Blomsterkjeden selger Others-buketter, og sykkelteamet var innom flere utsalg.
– Det er godt å kjenne på at mange er med på noe viktig, det gir glede, sier Størksen.
«Vi tror på den ekstra mila. At noe er verd å trø ekstra for», skrev de på bloggen sin, med referanse til det Jesus sier i Matteus-evangeliet om å gå både én og to mil med et medmenneske. For syklistene ble det dagsetapper opp mot 19 mil.
– Var det verdt det?
– Erfaringen i Others er at selv om det er motbakker, og det noen ganger ser bekmørkt ut, har vi alltid hatt den grunnleggende troen på at det er verdt det. Hvis vi bare skulle syklet fordi det er fint for oss selv, hadde vi ikke gjort det. Verden består av så mye mer enn vår egen navle. Vi er brødre og søstre på denne jordkloden, tross alt. Å prøve å rekke ut en hånd i en likeverdig ånd og holde hverandres hender, kan høres floskelaktig ut, men det kjennes som en verdi.
Jan Størksen, Andrew Hannevik (informasjonssjef i Frelsesarmeen) og Bo Christoffer Brekke (daglig leder i Others Norge) ble vant til tøffe tak. De trosset haglbyger, heftige regnskurer og lave temperaturer. Ofte vridde de opp søkkvåte sokker og skrapte møkka av sykkeljakkene. La oss ta et glimt på bloggen fra 11. august da turen gikk gjennom Trøndelag: «Det har stort sett regnet i hele dag, og med et ensifret antall såkalte varmegrader har det vært en kald fornøyelse. Veldig kald fornøyelse! For å si det sånn: Høgkjølen Fjellcamp som vi passerte på veien, levde så til de grader opp til navnet. Det lå ikke snø på veien, men vi trengte ikke løfte blikket mye for å se nysnøen.»

3189 kilometer for Others
«Vi tror på den ekstra mila. At noe er verd å trø ekstra for», skrev de på bloggen sin, med referanse til det Jesus sier i Matteus-evangeliet om å gå både én og to mil med et medmenneske. For syklistene ble det dagsetapper opp mot 19 mil. Foto: Johannes Worsøe Berg

Gir stolthet til arbeiderne
– Hva holdt motivasjonen oppe?
– Det var gleden ved å komme fram til Kitch’n-butikkene, prate med de ansatte og gi dem informasjon. Engasjementet de viste oss, var verdt å leve på.
Gode klemmer fra de ansatte varmet blåfrosne karer. Litt drahjelp fra spreke syklister som ble med noen mil, oppmuntret sliterne.
Navnet Others speiler Frelsesarmeens verdigrunnlag; det er viktig å bry seg om andre. Jan Størksen har vært mange turer i Bangladesh og sett hva det betyr for tidligere prostituerte å få et annet livsgrunnlag.

3189 kilometer for Others
– Det har vært en utrolig reise, sier Jan Størksen (t.v.). Sykkeltruppen, som nå hadde fått selskap av kjedeleder og daglig leder i Kitch’n, Bjørn Reidar Mæland og Odd Sverre Arnøy (t.h.), var innom Kitch’n-butikker langs hele norskekysten, som her i Haugesund. Foto: Johannes Worsøe Berg

– Det viktigste for dem er når vi kan gi arbeid og vise dem at deres produkter kan bli solgt i butikker som Kitch’n. Det gir en sånn stolthet og verdighet at du må være til stede for å forstå det. Det er nok av prosjekter man kan få støtte til for å overleve, men det gir ikke den samme stoltheten over arbeidet. Det er en megaforskjell! Når vi viser dem bilder av deres produkter i butikkene, lyser det i øynene deres. Du ser at ryggene rettes, det er en sterk opplevelse.
Trade for hope har som mål å skape arbeidsplasser for vanskeligstilte mennesker i fattige deler av verden. Kvinnene får hjelp til å lære seg å lese og skrive, samt får lære om sine rettigheter. Sykkelaksjonen ville befeste det langsiktige samarbeidet og trygge arbeidsplassene. Salgstall har ikke vært det primære fokuset for Others og Kitch’n Foundation, heller relasjonsbygging. Kjeden tjener ikke på posesalget, inntektene går til et fond. Hittil er det solgt flere tusen, men ambisjonen er å selge titusener.
– Det er kjekt å gjøre noe annet enn å selge kommersielle produkter, sier Odd Sverre Arnøy, daglig leder hos Kitch’n.
– Hva gir Trade for hope tilbake til Kitch’n?
– Det gir en ny dimensjon til livet. Vi har det godt her i Norge, og hensikten for oss er å gi hjelp til noen som ikke har det så bra. Det er fint å ha fokus på et prosjekt som ikke bare dreier seg om oss selv.
Historiene om forandrede liv i Bangladesh har gjort inntrykk på både Arnøy og de ansatte.
– 90 prosent av våre medarbeidere er kvinner. Når de får høre om en kvinne som er reddet fra prostitusjon, får de et nært forhold og kan engasjere seg. De forstår historien, kan relatere til den og fortelle den videre til andre når de selger nettet. Frelsesarmeens troverdighet gir også en trygghet, mener Arnøy.
Sammen med kjedeleder Bjørn Reidar Mærland satte han seg på sykkelsetet og var med de tre siste etappene fra Stord mot Lindesnes.
– Vi hadde fulgt med på forprosjektet og bloggen, og da vi så at syklistene nærmet seg hovedkontoret vårt i Stavanger, måtte vi bare være med. Det var gøy å sykle, vi startet ut i flott vær. Skal vi lykkes med noe, må vi ha nærhet til det. Så sendte vi ut oppfordringer til de ansatte at nå måtte de følge med og selge nett!

Et steg videre
1500 mennesker får i dag en sårt tiltrengt inntekt fra Others. Salgskanaler finnes i Norge, Danmark og USA. Den største produksjonen foregår i Bangladesh, men det kommer også varer fra Pakistan, Moldova og Kenya i regi av Frelsesarmeens arbeid. Et av Others’ mål er å få kvinner i Bangladesh ut av fattigdom og prostitusjon.
– Prostituerte på gatene og i bordellene får mulighet til å tjene penger gjennom å lage produkter for Others. Vi håper dette kan være et steg videre på veien for dem, sier Bo Christoffer Brekke til avisen Helgelendingen.
Han tror egeninnsatsen deres ved symaskinene bygger selvtillit på en helt annen måte enn innsamlingsaksjoner. Others tilbyr løsninger både for familier og alenemødre. Det betyr at noen får ta med symaskinen hjem, slik at de kan passe barna samtidig som de jobber.
– Prosjektet skal være fleksibelt og gi muligheter til de som trenger det mest, sier Brekke.
Han er ute av sykkelklærne for denne gang. De proffe Endurance Domane-syklene som ble gitt fra Trek Norge, er solgt til høystbydende. Aksjonen har hatt flere sponsorer: Kverneland Bil stilte med gratis følgebil. UnoX dekket ferge- og bensinkostnadene, Spinn ordnet drakter mens sykkelgutta har helt i seg gode kaffekopper fra Kaffa-kjeden. Turen er godt dokumentert. Med i følgebilen var flere fotografer, og snart er en fotobok klar for salg. Kanskje et julegavetips for sykkel- og naturinteresserte?
Den blir ikke kjedelig. Aksjonistene valgte ikke strake veien fra nord mot sør, men heller naturskjønne etapper for å komme unna trailertrafikken.
– Hva var høydepunktet?
– Hele turen! Naturen og møtet med menneskene var et pluss. Selvsagt var det utrolig kjekt da familien møtte meg overaskende i Trondheim. Hver dag hadde noe fint. Det har vært en utrolig reise! sier Jan Størksen.
Litt lei hamburgere og veikro-mat ble karene, men heldigvis sørget lokale Frelsesarmé-menigheter for kost som ga ny energi.
– Til alt hell hadde vi lykketreff på flere campingplasser som hadde god hjemmelaget mat, og gutta i følgebilen sørget hele veien for ferskt brød og kameratslig oppbacking.
Størksen skryter av hotelleiere som kastet seg rundt, satte i gang vaskemaskinen og sørget for at truppen fikk rene og tørre klær til dagen etter.
– Vi har vært uforskammet spreke. Beina har holdt godt, vi hadde ingen skader eller fysiske knekker. Men det er klart vi har vært slitne når været har vært som verst og høydemetrene likeså. Det er ikke noe problem å sykle 13 mil på en dag. Jeg har sagt til meg selv hvor utrolig heldig og privilegert jeg er som fikk være med på denne turen, forteller Jan Størksen.
Touren frister til gjentagelse, men det blir for tidlig å gjenta suksessen neste år.
– Kanskje er jeg en enkel sjel, men jeg synes ikke det har vært tøft. Jeg har gledet meg til hver dag!

3189 kilometer for Others
Andrew Hannevik (t.v.), Jan Størksen og Bo Christoffer Brekke (bak) trosset haglbyger, regn og lave temperaturer for en god sak. Foto: Johannes Worsøe Berg

Others-produktene finner du hos Kitch’n og på others.no.

Denne artikkelen står på trykk i Krigsropet nr. 37, 2016.