a123

Ambassadøren

Han har vært fotballproff i Sverige, Tyskland og England. Nå er Erik Thorstvedt ambassadør for Frelsesarmeens gatefotball.

Ambassadøren
– Det fysiske og mentale går hånd i hånd, også for rusmisbrukere, sier Erik Thorstvedt. Foto: Ranveig Nordgaard

Erik Thorstvedt har spilt med den norske landslagstrøya hele 97 ganger. Likevel gjorde han en ny oppdagelse første gang han overvar treningen til Frelsesarmeens gatefotball Rogaland.

– De spilte med regler som minnet om håndball, med færre i forsvar og «ni-meter» som grense for skudd på mål. Det var tydelig at det opplegget ga mindre klinsj og flere mål. For meg er det en ny måte å tenke på, forklarer

gatefotballens nye ambassadør etter første møte med spillerne i den nye ballbingen deres i Auglandsdalen i Stavanger.

Erik Thorstvedt har blitt ambassadør for fotballspillere med en stolt historie. I nm i fjor stilte Stavanger med to

damelag og et herrelag i nm i gatefotball. Herrelagene gikk av med både første og annen plass, og damelaget med tredjeplass. I vm i gatefotball i Frankrike i fjor hadde det norske landslaget i gatefotball tre spillere fra Stavanger. Nå lader landslaget opp til vm i Mexico City i oktober.

– Hvilket inntrykk har du av lagene til nå?

– Først og fremst ble jeg imponert over hvor fair spill det var. Drittkommentarer aksepteres tydeligvis ikke, og de gangene det skjedde, var de raske til å ta det opp og shake hands, sier

ambassadøren, planter den høyre albuen i bordplata og strekker hånda ut over bordet.

– Dessuten har gatefotballen mange gode spillere. Mange av dem har tydeligvis spilt fotball som barn. Dette er langt fra noen Tufte-gjeng, forsikrer Thorstvedt.

Erik Thorstvedt trente Tufte il i 2005. Det laget ble satt sammen av folk som aldri hadde spilt fotball før, og kom til som en del av programmet Heia Tufte på TVNorge. Gatefotballlagene i Rogaland inngår i arbeidet til Frelsesarmeens rusomsorg, og har egne lag i Stavanger, Egersund, Klepp og Egersund. Det består av spillere som har eller har hatt rusproblemer, sliter med psykiske lidelser og sosial isolasjon, eller er uten fast bolig. Formålet med fotballtilbudet er at det kan bli en vei ut av den livssituasjonen den enkelte er i.

– Hvorfor svarte du ja på utfordringen om å bli ambassadør?

– For det første var det naturlig siden fotball har vært en stor del av livet mitt. Så hvis jeg kan bidra med bittelite grann for gatefotballen, synes jeg det er fint. Med tanke på at Frelsesarmeen har søkt om vm i Norge i 2013 eller 2014, er det helt supert om jeg kan bruke noe av nettverket mitt til å få til det. Jeg setter gjerne underskriften min og eventuelt et bilde på en slik søknad, smiler han.

Thorstvedt har stor tro på fotballens betydning for folk i rusomsorgen.

– ­Det fysiske og mentale går hånd i hånd, også for rusmisbrukere. Når kroppen fungerer, vil psyken også fungere bedre. Det er generelt viktig for det mentale at vi rører på oss og holder kroppen i form på en eller annen måte. På fotballbanen får man knuffa og brynt seg litt på hverandre i tillegg til selve trimmen, og gjerne blåst litt ut innimellom. Det tror jeg er sunt, sier han.

 

Dette er et utdrag av en artikkel i Krigsropet nr 19, 2012, du finner flere smakebiter her. Liker du magasin bedre på papir? Fyller du ut dette skjemaet sender vi deg et gratis prøvenummer i posten. Du kan også gi prøvenummeret til en venn.