a123

Breaker med budskap

Breaker med budskap

Hele livet har danseren Navid Rezvani vært opptatt av å få oppmerksomhet. Nå gir han den til andre.

– Alle mennesker er til en viss grad egoistiske, men så forstår du at livet handler om mer enn deg selv. Det handler også om andre. Det har heltene mine vist meg, forteller Navid Rezvani.

Breakeren snakker om mennesker som har viet livet sitt til å hjelpe andre. Mennesker som Muhammad Ali, James Brown, Martin Luther King jr. og Bruce Lee. Sistnevnte spilte blant annet actionhelten Spiderman, som sier: «With great power comes great responsibility.» Med stor makt følger et stort ansvar.

– Den eneste gangen du føler du har gjort noe stort i livet, er når du har løftet mennesker opp. Jeg kan bli veldig egoistisk, for jeg elsker dansen så høyt. Jeg elsker oppmerksomhet. Men hvis jeg har gitt noen noe spesielt i livet deres, har jeg god samvittighet.

Det måtte en skade til før han kom dit.

 

Breaker med budskap
– Mesteparten av fritiden min bruker jeg på å lære bort det jeg kan om hiphop. Jeg husker jeg ønsket at noen lærte meg noe da jeg var liten, forteller Navid Rezvani. Foto: Heidi K.J. Goodreid

Livsforvandlende verktøy

Navid Rezvani er født i Iran, oppvokst i Malaysia og på Filippinene, og bor i Norge. 30-åringen er en av landets mest anerkjente breakdansere og har imponert dommerne og folket i tv-konkurransen Norske talenter i 2012. Koreografien har han blant annet utviklet i dansestudioet The church, som han og noen venner har bygget opp i Storsalen (Normisjon) i Oslo.

I høst skal Navid, tre andre dansere og en musiker reise rundt med Riksteater-oppsetningen Each One Teach One, og fortelle om hiphopens historie og dens betydning i Navids liv.

Uttrykket er hentet fra slavetiden i usa. I skjul lærte afro-amerikanere seg å lese og skrive før de underviste sin neste, det var de forpliktet til. Slik kunne flere uttrykke seg. Hiphop-miljøet som oppstod i Bronx i New York på 70-tallet, adopterte raskt filosofien.

– Alle mennesker har en historie, alle ønsker å bli lagt merke til. Hiphop gir den muligheten.

Hiphop hjelper mennesker å reise seg, mener Navid. Han har sett sjenerte barn bryte ut av skallet når de spinner rundt på dansegulvet.

– Selv kommer jeg ikke fra noen fattig familie, men jeg var fattig på oppmerksomhet. Jeg følte meg anonym.

På grunn av farens jobb flyttet de fra sted til sted. Fra venner til totalt ukjente. Han hadde behov for å ha noen å forholde seg til, han trengte helter.

Bruce Lee gjorde at han begynte med kampsport, Michael Jackson fikk ham interessert i musikk. Men det var en helt spesiell musikkvideo i en annen sjanger som skulle forandre livet hans.

– «It’s like that and that’s the way it is!» synger Navid og starter en break dance battle på møterommet til Riksteatret.

På tv-skjermen så 17-åringen Navid to grupper ungdommer kjempe mot hverandre med dansetriks. Det ene mer imponerende enn det andre.

– Musikken var kul og akrobatikken var fantastisk! «Dette vil jeg gjøre med livet mitt», sa jeg. I begynnelsen handlet det kun om å vise meg fram.

Da Navid og familien kom til Oslo i 2001, oppsøkte han breakemiljøet.

– Jeg var veldig stiv i musklene, men fordi jeg hadde holdt på med kampsport, kunne jeg gå i spagaten.

Det brukte han for alt det var verdt.

– Jeg tok noen grunnleggende steg, hoppet i lufta og landet i en splitt. Ingen av de andre gutta kunne det. Da sa en fyr: «Kom igjen a, vis meg den der spagaten-spaghettigreia di!»

Siden den gang har Navid hatt hiphop-navnet B-boy Spaghetti. I begynnelsen studerte han geologi på dagtid, og danset på kveldstid.

– Jeg studerte mest for foreldrene mine sin skyld. Det var et hardt slag for dem da jeg droppet ut av studiene, men jeg prøver å vise at jeg tok det rette valget, sier Navid som har gått fra å få betalt i pølse i lompe til å få en million kroner i støtte fra Kulturdepartementet for å sette opp en danseforestilling.

– Det er første gang i verdens-historien at en individuell danser fra hiphop-kulturen har fått så stor penge-støtte til et prosjekt. Jeg må prøve å være en god soldat.

 

Breaker med budskap
– Blir jeg ydmyk har jeg oppnådd noe som er større enn egoet mitt. Og hvis ikke, så prøvde jeg i alle fall, sier Navid. Foto: Heidi K.J. Goodreid

Gårsdagens smerte

Karrieren tok av i 2007. Navid var blant annet finalist i tv-programmet Dansefeber, fikk invitasjoner til å opptre utenlands, og pushet kroppen til det ytterste. Helt til den sa stopp og Navid endte på sykehus.

– Jeg hadde revet i stykker senene i begge skuldrene. Legene sa at jeg aldri ville kunne danse igjen.

Han ville vise at de tok feil, og trente seg forsiktig opp igjen. Inspirert av Paulo Coelhos sitat «Gårsdagens smerte er krigerens styrke», fikk han tatovert inn «Yesterday my pain. Tomorrow my victory» på armmusklene.

De to første årene etter operasjonen la han ambisjonene på hylla og satte seg inn i bakgrunnen til hiphop. Han dro til Bronx og lærte at hip betyr intelligent og hop bevegelse. At man må holde på med det for andres del.

Derfor reiste han til Teheran for å lære ungdommer å breake i 2011. Underveis laget han en Youtube-dokumentar for å vise verden noen av talentene i hiphop-miljøene i Iran. I etterkant har han vært i India og Bangladesh med instruksjons-dvder og lærdom han ville gi til noen av de fattigste.

– Er det et sted som gjorde spesielt inntrykk på deg?

– Bangladesh…

Navid blir stille.

– Jeg kommer aldri til å glemme øynene til barna jeg møtte der. Neglene deres. Lukten av slummen. Jeg gråt ofte. De kalte meg bai, bror.

Han ser bort, svelger. Tenker på barnehjemsbarna helt ned i 11-årsalderen som ga alt da de trente i et enkelt rom, før de gikk ut og tigget penger til mat.

– Når du kommer inn i rommet ser du at de tenker: «Hva om jeg kunne ha levd det livet du lever?» At jeg ga av min tid er verdifullt for dem. De vil nok aldri glemme tiden vi hadde sammen. Penger forsvinner, ikke øyeblikk, sier han og er sekunder unna å gråte.

– Sorry, det var så tøft å se virkeligheten i Bangladesh.

heidi.goodreid(a)frelsesarmeen.no

Dette er et utdrag fra en artikkel i Krigsropet nr 35 2013. Du finner flere smakebiter på krigsropet.no.