a123

Brukt lekelykke

Fretex setter gjenbruk av leker på dagsordenen. For det er lekende lett å like brukte leker. Og hvis barn og voksne leverer dem inn for salg, er det lett å gi dem i gave også.

Brukt lekelykke
Lukas og pappa Lars André Kvistum har tatt turen til Barnas Fretex sammen, og levert en stor bag med leker. Foto: Mette Randem

Oslo, 8. desember: Mørket har senket seg over byen denne fredagsettermiddagen. Oppover Karl Johan går en mann med skjegg og en gutt med lue, bærende på en stor, stappfull bag. Man kunne tro det var julenissen og en av hjelperne hans. Det er det ikke, men like gavmilde er de. Lars André Kvistum og sønnen Lukas (9) har nemlig bagen full av leker. Skatter som Lukas har vokst fra, og som andre barn snart skal få nyte godt av.

Forhistorien er denne: Fretex mener det er på tide å sette gjenbruk av leker på dagsordenen. I 2016 ble det solgt leker for 2,2 milliarder kroner her i landet, ifølge en undersøkelse fra hovedorganisasjonen Virke. Barn får leker til bursdager, på ferie, i premie, til jul. Jula som var, lå 2900 tonn leker under norske juletrær.

Det utgjør godt over seks kilo per barn under seks år. Men leker trenger ikke å være nye for at barn skal bli glade for dem. En omnibusundersøkelse Pollstat (Polling & Statistics) har utført på oppdrag fra Fretex viser at 54 prosent av oss er helt enige i at det bør settes mer søkelys på gjenbruk og resirkulering, også med tanke på julehandelen. 49 prosent av oss kunne tenke oss å kjøpe en brukt leke i god stand til egne eller andres barn til jul. Fretex’ løsning ble Barnas Fretex, med en pop up-butikk i annen etasje på motehuset Eger i Oslo som flaggskip – og med en rekke andre eksisterende Fretex-butikker med i kampanjen, klare til å ta imot brukte leker og selge dem ut igjen til en svært rimelig penge. Fretex oppfordret foreldre: «Rydd lekerommet sammen med barna og sorter hvilke leker de har vokst fra og ønsker å gi bort til noen andre. Dra sammen til Barnas Fretex, og la barna selv levere inn sin brukte leke.» Far og sønn Kvistum tok oppfordringen. Utenfor Eger puster de ut så frostrøyken står, før de løfter bagen sammen og bærer den inn i varmen.

Brukt lekelykke
Et langt vennskap går mot slutten. Nå skal andre barn få glede av den oransje søppelbilen Lukas Kvistum fikk av Momo. Foto: Mette Randem

Fra tomt til fullt lokale

Frost-prinsessen Elsa smiler til de besøkende fra en av mange fulle hyller i det store, lyse og luftige Barnas Fretex-lokalet i andre etasje. Der sitter hun tett i tett med bamser, kosedyr og andre dukker. I en annen hylle er  det bilutstilling med alt fra matchboxbiler til ambulanser, og litt bortenfor troner selveste Fantorangen. Her er bøker, puslespill og spill, en gammeldags snurrebass og babyleker i tre. Et stativ med utkledningsutstyr gir enda flere gaveideer.

For få dager siden var Barnas Fretex et tomt lokale. Men barna som har gitt bort lekene sine, har bygget butikken. Nå er det Lukas’ tur til å bidra. Et vell av leker åpenbarer seg når han og pappa åpner bagen. To tyrannosaurus rex inntar disken. De får selskap av en Brio lekehund, flere små biler, en eske med treklosser i ulike farger, uåpnede legoesker og et el-trommesett. Lukas betrakter det hele et øyeblikk, før han bøyer seg over bagen igjen og med begge hender løfter opp en stor, oransje søppelbil og plasserer den ærbødig på disken. Han har fått den av Momo, og har lekt med den både inne og ute så lenge han kan huske, men i dag skilles de ad. Det er litt rart og helt greit på samme tid. Men før Lukas gir slipp, tar han med den fargesterke følgesvennen bort til fotoboksen, en gammel Fretex-innsamlingsboks, der alle barna som leverer leker får tatt bilde av seg med favorittleken. Den ene bilderemsa får de med hjem som et minne. Den andre kan de feste på glassveggen inn til butikken. Så priser Lukas varene sammen med Karoline Olerud fra Kitchen, som bemanner butikken sammen med Eger og Vipps, Fretex’ samarbeidspartnere.

Det er fire priskategorier hos Barnas Fretex: 25, 50, 75 og 100 kroner. Den avholdte søppelbilen får makspris.

– Hvordan synes du det er å gi fra deg lekene dine her?

– Det er bra, for da kan andre barn få glede av dem, sier Lukas.

Han liker i grunnen tanken på at lekene skal få et nytt liv hos noen andre. Dessuten er han klar over at ikke alle har like god råd, og at flere kan få kjøpt fine gaver hvis mange gjør som han akkurat har gjort. For tiden går det mest i Playstation hjemme i Asker. Likevel er Lukas rask til å svare når han blir spurt om hva han tenker om å få brukte leker selv.

– Jeg hadde blitt glad hvis det var noe jeg likte og den var i fin stand!

Brukt lekelykke
Rekker med plastdyr venter på å komme til nye lekekamerater. Foto: Mette Randem

Kampanjer hjelper

Pappa Lars André synes konseptet er topp. I årevis har gavene strømmet inn til jul og bursdager, flotte ting som faller i smak og blir brukt, men også fine saker som ikke fenger, eller som drukner i mengden av gaver. Likevel blir de ofte værende i huset. Lukas har en storesøster, og familien skal balansere kjøpepress, merkepress og ønsket om ikke å ville være annerledes, med et forbruk som ikke er godt for verken lommebok eller miljøet. Gaveønsker og behov endrer seg ettersom barna blir eldre, men Lars André tror kampanjer som dette bidrar til å bevisstgjøre flere, ham selv inkludert.

– Vi har så mye som vi ikke trenger. Det blir jo helt feil å kaste det. På Grünerløkka er det hipt å gå på Fretex. Det gjelder å få den holdningen inn i ungene, og de som kan bidra til det, er foreldrene, sier han og legger til:

– Det er jo nok leker til at denne lekebutikken kunne holdt det gående året rundt!

Tar imot leker året rundt

Der sa han noe. Pop up-butikken på Eger er nettopp det: En butikk satt opp for en begrenset periode. Men Fretex-butikkene landet over tar imot brukte leker og selger dem året rundt. Det er bare ikke så mange som er klar over det.

– Leker har ikke vært satt på agendaen før. Det har vi virkelig fått gjort nå, og det var det vi ønsket, sier Kristin Hareide, utviklingssjef i Fretex butikk i  Norge. Hun håper kampanjen fører til at mange flere leverer brukte leker til sin lokale Fretex-butikk gjennom hele året. De butikkene som ikke har særlig marked for det, leverer dem videre så de selges i en annen Fretex-butikk. Det er det som skjer hvis det blir leker til overs fra Barnas Fretex’ også. De selges i andre Fretex-butikker og vil dermed alltid finne nye eiere.

Brukt lekelykke
Oda Hustvedt Mathiesen og Signe Mehlum Foto: Mette Randem

Gave for fremtiden

Oslo, Barnas Fretex 12. desember: To Hello Kitty-dokker har flyttet inn, sammen med nylig innleverte bamser, griser, elefanter og en panda med kjole og sløyfe. Løveungen og Frøken Kanin ønsker velkommen på podiet ved inngangen. En politibil stjeler oppmerksomheten på bilutstillingen. Frost-Elsa er solgt, Fantorangen likeså. Etter at butikken åpnet for salg 9. desember, er de fleste tidlig leverte lekene solgt, også de fra Lukas. De er betalt med Vipps, pakket inn og tatt med ut av butikken, klare for ny eier. Men hele tiden kommer det nye. Også flere barnehager har vært på besøk og gitt leker barna har tatt med seg hjemmefra. Foran hylla for de aller minste står Marlene Viberg fra Danmark. I hendene har hun en rosa treleke med hjul, priset til 25 kroner. Leken er til den lille jenta hun har i magen, som skal komme til verden om tre måneder. Et barn som vil få miljøbevissthet og gode gjenbruksholdninger inn med morsmelka og sine første leker. Marlene har også funnet fram en liten bandykølle, og forteller smilende at den er til sønnen på 18 år. Han spiller bandy, og kan kanskje lære lillesøsteren å spille?

– Dette er fantastisk! Det er jo så riktig å bruke det vi har i stedet for å kjøpe noe nytt. Vi må passe på kloden for fremtiden. Attpåtil koster det jo nesten ingen ting, sier hun begeistret.

Inn i lokalet kommer tre 16-åringer fra Oslo. De har ikke hørt om Barnas Fretex, men er umiddelbart entusiastiske.

– Dette er fint, og det er bærekraftig. Barn blir fort lei av leker, men de får anledning til å gi dem fra seg så andre får glede av dem. I tillegg får også folk med dårlig råd en mulighet til å kjøpe flotte leker, påpeker Oda Hustvedt Mathiesen, og Signe Mehlum sier seg hjertens enig. De synes det er smart med de ulike priskategoriene, og tror beliggenheten er et godt grep. De liker at brukte leker selges på et high class motehus.

Brukt lekelykke
På Barnas Fretex finnes det leker til alle aldersgrupper. Foto: Mette Randem

Til alles beste

Oslo, Barnas Fretex, 8. desember: Lars André og Lukas er klare for å vende nesa hjemover. Bagen deres er tømt, så andre kan fylles med lekelykke. En fin guttetur til byen fikk de også, og vissheten om at de har gjort noe til beste for miljøet og andre mennesker. Og selv om de har ryddet godt i heimen, er det flere leker som kan leveres. De vet godt hvor. 

krigsropet(a)frelsesarmeen.no 

Denne artikkelen står i Krigsropet nr 6, 2018. Du finner flere smakebiter på krigsropet.no. Her kan du bestille abonnement og gratis prøvenummer.