a123

Brytebrød-oppskrift

Her finner du en flott oppskrift på brytebrød. Prøv, da vel!

Ingredienser

50 g smør
5 dl vann
3 dl grov, sammalt rug
3 dl havregryn
50 g gjær
2 dl melk, gjerne sur ev. yoghurt naturell
2 ss sirup eller honning
1 ss salt 10 dl hvetemel

 

Slik gjør du:
Kok opp smør og vann i en kasserolle. Bland sammen rug og havregryn i en bakebolle og hell det kokende vannet over melet. Rør om og la stå i ca. 30 min til blandingen er fingervarm (ca. 37 ºC). Tilsett gjær, lunken melk, sirup/honning og salt. Elt inn hvetemel til en glatt deig. Det er en fordel å bruke kjøkkenmaskin. Har du ikke kjøkkenmaskin –bruk hendene. På grunn av rugmelet er deigen tung og klissete å elte sammen med en sleiv. Kle en langpanne med bakepapir og fordel deigen jevnt utover i langpannen. Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca. 40 minutter. Pensle med litt vann eller melk og dryss med litt havregryn eller rugmel. Stek på nederste rille i varm stekeovn, 200 ºC i 30–40 min.

(Oppskrift av Wenche Andersen)

 

 

I Matteus evangelium i Det nye testamente står det i kapittel 26, fra vers 17 til 29:

Det siste måltidet
17 På den første dagen i de usyrede brøds høytid kom disiplene til Jesus og spurte: «Hvor vil du vi skal gjøre i stand til påskemåltidet for deg?» 18 Jesus svarte: «Gå inn i byen, til den mannen dere vet, og si til ham: ‘Mesteren sier: Min time er nær; hos deg vil jeg holde påskemåltid med disiplene mine.’» 19 Disiplene gjorde som Jesus hadde pålagt dem, og de gjorde i stand påskemåltidet. 20 Da det ble kveld, tok Jesus plass ved bordet sammen med de tolv. 21 Mens de spiste, sa han: «Sannelig, jeg sier dere: En av dere skal forråde meg.» 22 Da ble de dypt bedrøvet, og den ene etter den andre sa til ham: «Det er vel ikke meg, Herre?» 23 Men han svarte: «Den som har dyppet hånden i fatet sammen med meg, han skal forråde meg. 24 Menneskesønnen går bort, som det står skrevet om ham. Men ve det mennesket som forråder Menneskesønnen! Det hadde vært bedre for det mennesket om det aldri var født.» 25 Judas, han som forrådte ham, spurte da: «Det er vel ikke meg, rabbi?» «Du har sagt det», svarte Jesus.

Nattverden
26 Mens de holdt måltid, tok Jesus et brød, takket og brøt det, ga disiplene og sa: «Ta imot og spis! Dette er min kropp.» 27 Og han tok et beger, takket, ga dem og sa: «Drikk alle av det! 28 For dette er mitt blod, paktens blod, som blir utøst for mange så syndene blir tilgitt. 29 Jeg sier dere: Fra nå av skal jeg ikke drikke av denne frukten av vintreet før den dagen jeg drikker den ny sammen med dere i min Fars rike.»