a123

Dronningen av glitter og stas

Hun har laget smykker til Tone Damli, Else Kåss Furuset og Kristine Koht. – Jeg blir stoltest når jeg ser fremmede, vanlige mennesker med smykkene mine, sier Line Jorddal.

Dronningen av glitter og stas
– Alt kan brukes om igjen, sier Line Jorddal og limer steiner på en McDonald’s-leke. Foto: Heidi Goodreid

– Jeg burde hett Kråka. Jeg samler jo på alt av glitter og stas, sier Line Jorddal som er opptatt av å lage nye smykker av gamle ting.

Den tidligere Fretex-ansatte har benket seg bak havet av materialer på arbeidspulten i Oslo sentrum. Hun er i gang med å lime noen glitrende steiner på en grønn leke fra McDonald’s.

På gulvet glitrer noen knekte paljetter, over henne ser Barbie-hester fra 80-tallet ned på nye skatter fra Fretex, loppemarkeder og venners smykkeskrin. Restene av det som en gang bare måtte bli med hjem, får en ny sjanse på designerloftet.

– Alt kan brukes om igjen. Samtidig prøver jeg å ikke handle inn for mye, også av gammelt, for det kan lett gå over styr, sier Line og smiler.

– Det er så deilig å komme hit. I dag tok jeg meg fri fra restaurantjobben for å bare drive med smykker og pyntegjenstander.

 

Gull på bakken

Dronningen av glitter og stas
Denne dysen reddet Line fra en veikant i London, nå har den fått nytt liv med strass og en gammel dukke. Foto: Heidi Goodreid

Line har alltid likt å pusle med kreative prosjekter og har samlet på smykker fra hun var liten.

– Jeg visste at jeg ville få bruk for det en dag.

Grunnen til at hun ble smykkedesigner, er at hun ville studere i London. Under jakten etter studiested oppdaget hun smykkekunst-utdanningen ved London Metropolitan University.

– Det lå utrolig mye morsomt på bakken i London. Jeg hadde lang

skolevei, og brukte like lang tid som

et lite barn på å komme fram, sier hun og viser et smykke laget av en dyse fra et overrislingsanlegg.

– Denne hadde blitt påkjørt, men jeg reddet den før den ble helt ødelagt.

I studietiden holdt hun på med mange prosjekter, men ett utmerker seg.

– Jeg slo tilfeldig opp i telefonkatalogen og sendte sølvsmykker, uten avsender, til navnene fingeren min falt på. Jeg håper de ble glade for dem.

– Hvorfor gjorde du det?

– For å utfordre følelsen av å gi noe til en annen person uten å kreve noe tilbake.

Dronningen av glitter og stas
Et fiskekrok-smykke. Foto: Heidi Goodreid

Etter utdannelsen jobbet Line i Fretex i mange år. Blant annet på Unika-avdelingen som da lå i Markveien på Grünerløkka. Med mye kunnskap om mote og design dro hun ofte til hovedlageret for å plukke godbiter til butikken.

– En gang fant vi en Tina Steffenakk Hermansen-kjole med prislappen på, en silkekjole til 6-7000 kroner. Da ble det stor ståhei!

Hun synes også det var morsomt å finne unike ting, som for eksempel cowboybuksene til Elisabeth Andreassen. Biter av buksene og trommestikker fra Satyricon endte som spisse dinosauraktige glamskuldre på et Melodi Grand Prix-antrekk Line laget for artisten Minnie-Oh.

– Som designer var det luksus å jobbe på Fretex, du finner så mye fint og blir veldig inspirert av å jobbe der. Vi hadde en uskreven regel når vi plukket varer, butikken hadde førsteprioritet. Fretex skulle jo tjene penger før vi handlet.

Selv om klesplukkingen var spennende, er det en annen arbeidsoppgave hun likte enda bedre: Å jobbe med mennesker på attføring.

Dronningen av glitter og stas
Line er i en nips- og porselensfase for tiden. Foto: Heidi Goodreid

– Det var så flott å se mennesker gå fra å ikke vite hvordan de skal jobbe, til å virkelig stråle av arbeidslyst og stolthet. Jeg har blitt kjent med utrolig mange flotte og nydelige damer i Fretex. På sikt kan jeg tenke meg å ha arbeidssøkere til å jobbe med meg på mine egne prosjekter.

Hun tror det betyr mye for folk å donere klær, møbler og ting til Fretex.

– Det er fint å kunne gi fra seg noe uten å kreve noe tilbake. Man får en god følelse av det. Folk sitter på utrolig mange verdier de ikke bruker her i landet. Mange gir faktisk smykker fra sitt eget smykkeskrin til Fretex så andre kan få glede av det.

Da Line jobbet som butikksjef-vikar i avdelingen på Grønland, hadde de en eske som het Lines boks.

– Oppi den kom alt som hadde falt ned på gulvet av paljetter og pynt, ødelagte smykker og øredobber der den ene i paret manglet. Jeg trenger jo bare restene når jeg lager mine smykker.

Noen ganger kan de brukes til å kommentere en trend i samfunnet.

– På denne porselenshunden har jeg satt på en knapp fra ysl, for meg er det ment ironisk med tanke på hvor mye folk bruker av penger på å kjøpe noe av et bestemt merke.

heidi.goodreid(a)frelsesarmeen.no

Dette er et utdrag fra en artikkel fra Krigsropet nr 47 2013, du finner flere smakebiter her. Bestill abonnement eller prøvenummer her. Krigsropets Facebook-side finner du her.