a123

En bluse med lys fremtid

På Fretex jobber de beinhardt for å kvitte seg med både klær og ansatte. Vi har fulgt en gul blusetopp gjennom attføringsmaskineriet.

En bluse med lys fremtid
Den gule toppen ble vurdert til et videre liv i en Fretex-butikk. Hvem blir ny eier, tro? Foto: Ranveig Nordgaard

 

Hva skjer egentlig med de utdaterte genserne eller de trange buksene du kaster inn i Fretex’ innsamlingsboks? Veien fra ditt klesskap til neste eier er lang og innholdsrik, og gir både klær og mennesker en ny mulighet. Du tar vare på miljøet gjennom gjenbruk, støtter Fretex’ attføringsarbeid og Frelsesarmeens sosiale arbeid. Så neste gang du slipper en pose inn i boksen, kan du ha ekstra god samvittighet.

 

Onsdag kl. 18.00, Blindern, Oslo. I Apalveien 44 har ekteparet Blegvad fått nye klesskap. Alle klær er kastet ut, og før de skal inn i det nye skapet, skal de sorteres. Skjorter måles opp mot overkroppen, bukser presses på, jakker strekkes i armene. Godviljen er der, men flere skjorter, topper, bukser og jakker overlever ikke de siste måneders kroppsforandring og moteendring.

Tre gensere, fire t-skjorter, én blusetopp og tre bukser havner i en fargerik plastpose. De skal alle snart få ny eier. Ny verdi. Posen blir knyttet hardt igjen og lempet av ved innsamlingsboksene til Fretex som står ved kolonialen borti gata.

 

Torsdag kl. 9.00, Blindern, Oslo. En hvit lastebil med store sorte bokstaver på siden rygger inn mot en innsamlingsboks. Rundt myldrer det av studenter på vei til forelesning. Idet sidemann Kjell låser opp hengelåsen og åpner sidedøren på boksen, velter plastposer fulle av klær ut over skoene hans. Posene kastes over i klesburet, trilles inn i lastebilen og stroppes fast før sjåfør Kai og Kjell ruller videre på vei til neste innsamlingsboks, få kvartaler unna, forbi trøtte studenter iført neste års Fretex-mote. På et par timer skal Kai og Kjell tømme 13 av 1400 innsamlingsbokser Fretex har plassert rundt om i hele Norge.

 

Torsdag kl.11.00, Fretex Øst-Norge på Alnabru, Oslo. Det er lunsjtid, og bilene triller inn til lasterampene for å tømme sine stinne klesbur. De står i kø for å få lastet av dagens fangst. Bur etter bur trilles inn til tekstilavdelingen, fulle av sammenknytte plastposer. I snitt 15–16 tonn hver eneste dag bare her på Alnabru. Over 30 tonn på landsbasis. Hvert eneste plagg har et tidligere liv, og venter nå på å gjenoppstå hos ny, stolt eier.

 

Dette er et utdrag av en artikkel i Krigsropet nr 11, 2012, du finner flere smakebiter her. Liker du magasin bedre på papir? Fyller du ut dette skjemaet sender vi deg et gratis prøvenummer i posten. Du kan også gi prøvenummeret til en venn.