a123

En dag å fortelle om

– Vi ønsker at Aktivitetskortet skal gjøre hverdagen litt bedre for familier med lav inntekt, forteller Jon Kaastad ved Slumstasjonen i Oslo. I sommer fikk rundt 1000 mennesker gratis inngang til barnefestivalen Miniøya, en aktivitet barna vanligvis bare kan drømme om å få gå på.

En dag å fortelle om
Miniøya Foto: Gundersen og meg/Miniøya

– Det er viktig å ha gode minner fra barndommen, alle trenger det, sier Jon Kaastad, sosialarbeider ved Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo.

– Noe av det første lærere og medelever spør om etter sommerferien, er: «Hva har du gjort i sommer?» Det må være tøft å sitte og tenke på at du ikke har gjort noen ting, at du har vært hjemme fordi mamma og pappa ikke har råd til at dere kan dra på noe. Men hvis du kan si: «Jeg har vært på Miniøya og Tusenfryd», så er det fantastisk.

For seks år siden tok Slumstasjonen initiativet til å opprette Aktivitetskortet, et kort som gir barnefamilier gratis inngang til en rekke aktiviteter i Oslo-området. Ideen kom fra ildsjelen Ann-Kristin Bekkevoll i Ålesund. I år kunne de 750 familiene som har kortet blant annet be om å få familiebillett til Miniøya.

– Vi sendte ut sms med informasjon til alle sammen om når de kunne søke. De første dagene var det telefonstorm, det var så mange som ville være med.

Miniøya er en festival med aktiviteter og musikk barn liker, med et lydnivå tilpasset små ører.

– Festivalen er lagt opp på barnas premisser, de har til og med barn som festivalsjefer. Det er ikke noe kjøpepress der, du kan ha med deg piknikkurv inn om du vil.

 

Trygge rammer

Da Jon kontaktet Miniøya og spurte om et samarbeid var de veldig positive, men de fortalte at de dessverre ikke hadde anledning til å gi bort billettene gratis. Daglig leder, Louise W. Prestgard, foreslo at Frelsesarmeen sendte en søknad til Bergesenstiftelsen om midler. Stiftelsen støtter allerede Aktivitetskortet og Miniøya og spanderte 250 familiebilletter med inngang for inntil fire personer per billett.

– Hvert år gir vi bort et betydelig antall gratisbilletter til sosiale tiltak, forteller festival-leder Louise.

– Vi har alltid ønsket å gi bort flere, men dette har ikke vært mulig grunnet festivalens utrolig stramme økonomi. Det var derfor gledelig at vi sammen med Jon Kaastad og Slumstasjonen fikk mulighet til å gi bort 1000 billetter med støtte fra Bergesenstiftelsen. Vi ble rørt over at så mange ønsket å benytte seg av Miniøya-billettene gjennom Aktivitetskortet.

Målet med Miniøya er å lage en festival på tvers av bydeler, status, kulturer, alder og generasjoner, en festival der opplevelsen står i sentrum.
– På Miniøya skal små og store kose seg innenfor trygge og inkluderende rammer. Man skal oppleve et vell av ulike aktiviteter og spennende kultur-opplevelser, alt er tilrettelagt for at barn og voksne kan gjøre ting sammen, sier hun.
Jon Kaastad delte ut billettene til familiene som hadde meldt seg på.

– I øynene på barna kunne du se at de gledet seg. Tilbakemeldingene fra foreldrene sa det samme: De var helt over seg av takknemlighet for å få denne muligheten sammen med barna sine.

Han forteller at Slumstasjonen ønsker at Aktivitetskortet skal være med på å gjøre hverdagen litt bedre for familiene med stram økonomi.

– At barna skal få muligheten til å delta på aktiviteter som andre går på og at familien skal få gjøre noe sammen.

Familiene som kommer til Slumstasjonen sliter økonomisk, en del har også utfordringer med språket, sosial isolering og å komme seg ut på ting. På informasjonsmøtene om Aktivitetskortet får de vite om en del av tilbudene som finnes i byen, og kanskje blir de også kjent med andre som de kan finne på noe sammen med.

– En dame fortalte for eksempel: «Nå har jeg vært et annet sted enn på Holmlia, jeg har vært på Teknisk Museum med barna mine!»

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er antallet barn som bor i vedvarende lavinntektsfamilier økende. På landsbasis gjelder det 9,4 prosent av alle barn mellom 3 og 18 år, mens i Oslo er tallet 16,9 prosent.

– Det er trist at mange barn og unge bor i relativ fattigdom i «verdens rikeste land», mener Jon Kaastad.

– Det gir ofte utfallet at barna ikke får muligheten til å delta på aktiviteter og opplevelser som de fleste av oss tar for gitt, som å gå på kino. Det var utgangspunktet for at vi utviklet Aktivitetskortet. Mange snakket om barnefattigdommen, men vi ville forsøke å gjøre noe med den.

I år er det 750 familier som har Aktivitetskort. Dette er familier som Slumstasjonen, Frelsesarmé-korps (menigheter) i Oslo og bydelene er i kontakt med og som blir oppfordret til å søke.

– De betaler en egenandel på 100 kroner per kort fordi vi tror man setter mer pris på verdien av kortet hvis man må bidra litt selv.

 

En dag å fortelle om
«Ta av maska, ikke kikk neri i telefonen hele tida. Anerkjenn naboen med et smil, og jeg skal love deg vi vil gjøre akkurat det samme! Så tar vi av litt, glemmer litt og koser oss helt vilt sammen! Du trenger det, vi trenger det, vi har alle godt av det, baba!! Håper du kommer på Miniøya!!», sa Tshawe fra Madcon på Miniøyas nettsider i forkant av festivalen. Foto: Gundersen og meg/Miniøya

Noe for alle

En av familiene som har Aktivitetskortet i år, er familien til «Anna». Hun er alenemor til to sønner, en på syv år og en på tolv. For øyeblikket er hun

arbeidsledig på grunn av en skade i ryggen, og har lett etter jobb i lang tid.

– Jeg tror ikke vi kunne ha dratt på Miniøya hvis vi ikke fikk gratisbilletter.

Tidligere i år har familien blant annet vært på Teknisk Museum, kino på Cinemateket, i klatreparken i Oslo sommerpark på Tryvann, og har prøvd ut skisimulatoren i Holmenkollen.

– Vi har ikke så mange planer for sommerferien, det yngste barnet mitt skal til besteforeldrene i Nord-Norge, ellers prøver vi kanskje å komme oss til noen museer. Det er veldig fint å ha Aktivitetskortet, da vet man hva man kan gjøre.

Anna forteller at de var på Miniøya sammen med en venninne og hennes barn. Blant annet hørte de på konsert med Aleksander Rybak og Madcon, var i skateparken og sirkusteltet, danset i diskoteltet og lærte å lage origamifigurer og omelett. Timene fløy av gårde. Syvåringen hennes storkoste seg.

– Han ville ikke dra hjem.

 

heidi.goodreid@frelsesarmeen.no

 

Aktivitetskortets tilbydere
Barnas cinematek
Christiania minigolf club
Den norske opera og ballett
Emanuel Vigelands museum
Frammuseet
Historisk museum
Holmenkollen hopptårn og skimuseum
Holmenkollen skisimulator
Kon-Tiki museet
Kunstnernes hus
Miniøya
Naturhistorisk museum
Nobels fredssenter
Norsk folkemuseum
Norsk maritimt museum
Oslo reptilpark
Oslo sommerpark
Oslo vinterpark
Teknisk museum
Tusenfryd
Tøyenbadet
Vikingskipshuset

Aktivitetskortets støttespillere
Kavlifondet
Oslo handelsstands forening
Mester Grønn
Frelsesarmeen
Bergesenstiftelsen
Norges kvinne- og familieforbund

Denne artikkelen står i Krigsropet nr 34, 2016. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, trykk her.