a123

En litt annerledes ferie

– Aisha er ikke en utfordring, men alt hun trenger, er det. Jeg tør ikke reise noe sted når hun må ha så mange hjelpemidler, sier Filsan Muse. Nå har hun likevel våget.

En litt annerledes ferie
– Vi koser oss! Endelig kan hele familien være sammen på ferie, sier mamma Filsan Muse (t.h.). Sammen med ektemannen Wais og døtrene Aisha (6) og Ladan (4) får de mange karusellturer på Tusenfryd. Foto: Ranveig Nordgaard

‒ Folk tror ofte at det er så mye arbeid med et handikappet barn, men det er også mye glede. De har så mye å gi, sier trebarnsmoren.

Hun krabber opp i karusellen og tar Aisha på fanget. Seksåringen legger hodet bakover og ler:

‒ Mamma, dette er gøy!

Den somaliske familien har tatt turen til Tusenfryd fra Jeløy der de har fått en ukes ferie med Frelsesarmeen.

‒ Det er veldig fint at ferien er tilrettelagt for funksjonshemmede, ellers hadde jeg ikke turt å ta henne med, sier Filsan Muse.

Det er første gang Frelsesarmeen tilbyr en egen uke med tilrettelegging for familier med spesielle behov.

For familien Muse er dette etterlengtede dager. Endelig kan de feriere sammen. I fjor dro hele familien til Jeløy, men uten Aisha som var på avlastning. Det er heller ingen selvfølge at pappa Wais er med i år. Han har ikke fått opphold i Norge og er ute av landet i lange perioder, men nå står han trofast ved karusellgjerdet og passer på rullestolen. Aisha vil gjerne ha med pappa over alt, og er bestemt på at det bare er han som skal trille henne. Filsan kjenner seg takknemlig.

‒ Smilet Aisha gir meg, betyr så mye. Når hun klarer å si: «Takk, mamma» eller «Takk, pappa», glemmer jeg utfordringene jeg har med henne.

Seksåringen har cerebral parese og er multifunksjonshemmet. Selv om språket er begrenset, følger hun med og sier hva hun mener. Filsan grudde seg litt før familien fikk pakket seg av gårde. Hvordan skulle de få med rullestolen i bussen og få på plass det tunge spesialsetet til Aisha? Men hun fikk god hjelp.

‒ Det har gått over all forventning. Vi har mer tid til barna. På Jeløy er det ikke noe stress, og det er deilig å slippe å rydde og lage mat. Det har Frelsesarmeen spart meg for, smiler Filsan.

 

En litt annerledes ferie
Godt med tilrettelagt ferie for familier med spesielle behov, synes Lene Gullikstad med Nicolai (7) og datteren Pernille (7) på Frelsesarmeens ferietilbud. Foto: Ranveig Nordgaard

Pusterom i hverdagen

Denne uka i juli er 35 familier sammen fra morgen til kveld, både funksjonsfriske og barn med spesielle behov.

‒ Dette er et prøveprosjekt, men jeg tror det blir gjentatt. Det fungerer overraskende bra, sier kaptein Irene Mathisen, som er ansvarlig for ferieuka.

‒ Denne målgruppen er viktig, jeg tror vi kan gi dem det lille ekstra. Frelsesarmeen har mye å tilby når det gjelder holdninger og menneskesyn. Vi er tydelige på at alle skal sees. Det er en velvilje både blant ledere og ansatte for at alle skal ha en god uke, og det tror jeg deltakerne merker. Vi ønsker å se folk som enkeltindivider, understreke at alle er like og gi dem trygghet,

I en landsomfattende undersøkelse utført av Unicef, svarer 27 prosent av barnefamilier med en samlet inntekt på under 300.000 kroner at de ikke makter å gi barna en god nok sommerferie. Det vil Frelsesarmeen gjøre noe med. Siden 2004 har det blitt arrangert ferietilbud i flere sommeruker. I år søkte 210 familier om gratis ferie og transport. På Jeløy er det både enslige foreldre og par med mange barn. Sju familier meldte fra om at de behøvde tilrettelegging for ungene. Noen kom med rullestoler, andre trengte skjerming under måltidene. Flere nyter godt av heiser, trappeheiser og egne handikaprom på Frelsesarmeens folkehøyskole.

‒ Hva ønsker dere å gi disse barnefamiliene?

‒ Et pusterom fra hverdagen. Det er mange slitne foreldre som sier at det er godt med en pause. De trenger å slippe bekymringer, og på Jeløy kan de komme til ferdige måltider, forteller Irene Mathisen.

Foreldrene får voksentid: Mennene tar en tur på kino, mens kvinnene drar på kunstutstilling og kafé. På Jeløy ser hun at foreldrene finner hvilepulsen; barna løper fritt på området og får nye lekekamerater. Det er nok av aktiviteter, og alle kan få være med.

‒ Det er flott å se at det knyttes vennskapsbånd både blant barn og voksne. De senker skuldrene og sover godt, sier kapteinen og merker en trygghet i gruppa.

‒ Ingen av barna er redde for å gå bort til de funksjonshemmede og snakke med dem. Det er en fantastisk gjeng. Foreldrene ser hverandre og ønsker å dele av livet sitt. Mange har utfordringer i hverdagen, men det synes ikke. Folk uttrykker at de koser seg.

Staben er forsterket: 22 ledere er der for barnefamiliene, den yngste på 19 år, den eldste over 70.

‒ De gir så mye av seg selv, og alle tar i et tak. Vi har valgt å satse på flere ledere for å fange opp behov og gi alle en god opplevelse av å være her.

 

En litt annerledes ferie
– Flott å ha mye tid til barna, synes Wais Muse. På Tusenfryd blir det mange karusellturer med seksåringen Aisha. Foto: Ranveig Nordgaard

Ingen ekskludert

På Tusenfryd nikker Aisha ivrig. Hun vil kjøre enda en tur med Bestefars Bil, og mamma blir med på en runddans.

‒ Det betyr mye å møte andre foreldre med funksjonshemmede barn. Vi utveksler erfaringer, og jeg får tips om rettigheter som jeg ikke visste om, forteller mamma Filsan.

Hver dag trener de Aishas kropp. Seksåringen koser seg når moren strekker ut de stramme senene i beina. Søstrene Degan (9) og Ladan (4) nyter dager uten oppgaver og plikter, og får være med på både bading, sporløype og kanopadling. Programmet er ikke for stramt. Her er det mye tid til å kose seg.

«Dette er en veldig morsom ferie. Den skal jeg aldri glemme», sa niåringen til moren.

‒ På Jeløy løper de fritt rundt. Ellers i hverdagen tar de mye ansvar, men det er også positivt. De blir jenter med mye omsorg i seg, mener Filsan.

Selv ble hun med Aisha på bake-gruppa.

‒ Hun fikk egen bakebolle, enda de visste at hun ikke kunne gjøre så mye, men ingen var ekskludert. For meg var det en glede å se at barnet mitt klarte

å gjøre noe, forteller en rørt mor og berømmer Irene for innsatsen for de funksjonshemmede barna.

Om kveldene samles de som vil, i Frelsesarmeens menighetslokale på Jeløy. Da synger de, og noen forteller litt fra Bibelen. Filsan som er muslim, liker den kristne profilen.

‒ Det er et pluss, jeg får kunnskaper jeg ikke hadde før. Det er lærerikt å høre om Jesus, jeg har ikke hørt mange historier om ham. Og jeg håper andre kan lære av meg. Det er lett å dømme hverandre, men Koranen sier at vi ikke skal plage andre. Som muslim vil jeg gjerne lære av de kristne.

Deltakerne har fått vite om tilbudet gjennom Frelsesarmeens arbeid: Noen er med i Home Start, flere går i korpsene (menighetene), noen har oppsøkt slumstasjonene, mens andre er med på familieverksteder eller ulike netteverkstilbud.

‒ Vi fikk høre om tilbudet på Home Start, forteller Filsan Muse.

I halvannet år har hun fått hjelp av en godt voksen kvinne som har fulgt barna til barnehagen, gitt leksehjelp og hjulpet Filsan med papirarbeid. Men nå er hverdagsutfordringene langt borte.

‒ Jeg klarer virkelig å slappe av, sier trebarnsmoren.

 

marit.dehli@frelsesarmeen.no

 

Frelsesarmeens ferietilbud til barnefamilier

Siden 2004 har Frelsesarmeen arrangert ferietilbud for barnefamilier.

I løpet av tre uker fikk i år til sammen 375 barn og voksne ferie på Jeløy i Moss kommune. Ferietilbudet vil møte småbarnsfamilier med trang økonomi og gi foreldre og barn gode opplevelser.

Barnefamiliene sponses av Fretex, Mester Grønn, Orkla Funds og private givere, og får offentlig støtte og gavemidler fra julegryta. Legger du penger i julegryta, er du kanskje med og sørger for at foreldre og barn får en etterlengtet og meningsfull ferie.

Også Frelsesarmeen i Gjøvik, Porsgrunn, Langesund, Skien, Egersund, Drammen, Lillehammer og Island har sørget for ferieopplevelser for barnefamilier, blant annet med turer til Kongeparken, Tusenfryd, Kristiansand Dyrepark og Hunderfossen.

 

Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr 38 2017