a123

En uvanlig arbeidsdag

Blant mikrofoner og TV-kameraer sto mange spente deltakere på Jobben i Oslo rett før jul. H.M. Dronning Sonja besøkte Frelsesarmeens jobbtrenings-tilbud for mennesker med rusproblemer i hovedstaden.

En uvanlig arbeidsdag
H.M. Dronning Sonja møtte blant annet noen av Jobben-brukerne som rydder Oslos gater. Foto: Lars Kristian Singelstad

Det ble langt fra noen vanlig arbeidsdag for deltakerne på Jobben denne desemberfredagen. H.M. Dronning Sonja kom på besøk, og fikk en omvisning i lokalene der deltakerne utfører mange forskjellige arbeidsoppgaver. Noen ruller tennbrikketter, eller lager lys eller såpe. Andre er til vanlig ute og rydder Oslos gater, men tok en pause denne dagen for å møte Dronningen. I et annet rom blir møbler og småting som folk har kastet pusset, malt og redesignet til populære skatter. Dronningen tok seg god tid til å snakke med hver enkelt og studere produktene.

En av deltakerne holder på å male en gammel seng.

– Så flott, for et nydelig sengegjerde! Jeg regner med det er grunningen du maler på nå? spør Dronningen, og lytter interessert til forklaringen av prosessen. En annen holder på med et møysommelig arbeid med å dekke en tidsskriftsamler i tre med frimerker.

– Å, så nydelig, jeg må nesten ta på meg brillene for å se ordentlig. Er det decoupageteknikk du bruker? Så morsomt, det blir virkelig flott, sier Dronningen.

 

En uvanlig arbeidsdag
Ting folk har kastet blir pusset, reparert og forvandlet til populære skatter av Jobbens deltakere. Dronning Sonja var imponert over kreativiteten hun møtte. Foto: Lars Kristian Singelstad

Populære produkter

Jobben er et tilbud til dem som har eller har hatt et rusproblem. Alle som vil, får jobbe her. Det er ingen forpliktelse til å jobbe hver dag.

– I snitt er rundt 75 personer i arbeid, men noen dager kommer det flere. Da blir det fullt, men alle får jobb uansett, forteller arbeidsveileder Ida Elgstøen. Produktene de lager selges på Fretex, i tillegg til Jobbens egne markeder to ganger i året. Da er det stappfullt av folk på jakt etter unike godbiter.

Det kongelige besøket ble satt stor pris på, forteller to av deltakerne, Carl og Heidi.

– Det er en stor ære, vi er veldig takknemlige. Ett enkelt menneske kan bety uendelig mye for mange, og i dag var det Dronningen som spredte glede til oss alle. Det ga oss en ny glød, det viser at vi er verdt noe vi også, når til og med Dronningen kommer hit, sier Heidi.

– Jeg hadde aldri noensinne trodd at jeg skulle sitte og prate med Dronningen. Hun er en utrolig flott person, hun var veldig engasjert og lett å prate med. Jeg kommer aldri til å glemme det. Hun spurte mye om fritidsaktivitene vi har her i tillegg til arbeidet. Vi fortalte blant annet at vi har en malegruppe, det var hun veldig interessert i, hun er jo kunstner, forteller Carl.

 

En uvanlig arbeidsdag
– Mange fortalte at det har vært redningen for dem, den selvfølelsen man får av å gå herfra hver formiddag og vite at man har utført et skikkelig arbeid, sa H.M. Dronning Sonja. Foto: Lars Kristian Singelstad

Viktig fellesskap

Carl opplever tilhørigheten og fellesskapet som det viktigste med Jobben. Det å komme hit tar oppmerksomhet-en bort fra rusproblemer og andre utfordringer. Selv om mange her har vanskelige perioder, er det stort sett smil og en hyggelig tone når de kommer på jobb.

– Det er godt å ha en jobb å gå til selv om jeg ikke ville klart å jobbe 8-timersdager. Det gjør at jeg klarer å stå opp tidlig og ha en god døgnrytme, forteller Carl.

– Jeg pleier å si at det er 15 prosent lønna og 85 prosent menneskene og tilhørigheten som betyr noe, sier Heidi.

– Jeg var så langt nede en stund, men Jobben gjorde at jeg kom meg gjennom det. Hver morgen møter vi folk som smiler og sier «Hei, så flott at du kom på jobb i dag!». Jeg jobber som materialforvalter, og i tillegg er jeg ute og rydder i gatene. Noen ganger smiler folk på gata og sier vi gjør en flott jobb. Har jeg en skikkelig dårlig dag, kan jeg tenke på han som smilte og sa noe hyggelig i går, og så føler jeg meg bedre, forteller Heidi.

Dronning Sonja gikk hjem med flere gaver, blant annet en kaffekjele som er gjort om til lampe, som hun selv så seg ut. Den skal finne sin plass på kongefamiliens hytte. Hun fikk også et maleri, malt av en av deltakerne i Jobbens malegruppe.

Hun syntes det var oppløftende å se all aktiviteten på Jobben.

– Jeg er imponert over kreativiteten, og hva man kan få ut av det vi kaster som de plukker opp og setter i stand, det blir flotte produkter. De fortalte hvor mye det betyr å få jobbe her. Mange fortalte at det har vært redningen for dem, den selvfølelsen man får av å gå herfra hver formiddag og vite at man har utført et skikkelig arbeid, sa Dronningen til de mange mikrofonene etter besøket.

stine.frimann(a)frelsesarmeen.no

Dette er en forkortet utgave av artikkel i Krigsropet nr 5 2014. Du finner flere smakebiter her. Bestill abonnement eller prøvenummer her. Krigsropets Facebook-side finner du her.