a123

Er alkohol en privatsak?

Nei, mener major Knut Haugsvær, leder for Frelsesarmeens rusomsorg. I en lederartikkel i Krigsropet forklarer han hvorfor.

Er alkohol en privatsak?
Hvert år markerer Frelsesarmeen Rusfri dag 8. juni. Da blir det delt ut informasjonsbrosjyrer og alkoholfri drikke til store og små. Foto: Ranveig Nordgaard

Alkohol er ikke en privatsak!

Det skal ikke mer til – og debatten er i gang: En enkel påstand om at alkohol ikke er en privatsak. Hvis det er noe folk vil ha seg frabedt, så er det at andre skal mene noe om hva de drikker. 8. juni markeres Rusfri dag over hele Norge, i solidaritet med de som lider på grunn av rus. Frelsesarmeen vil vise solidaritet.

En solidaritetsdag er det i utgangspunktet ikke så vanskelig for «folk flest» å være med på. Alle vet jo hva alkohol og andre rusmidler kan gjøre. Særlig «andre rusmidler». Som heroin. Amfetamin. Knekk i knærne i parken, sår og ødelagte årer. Vi er solidariske. Stakkars dem. Men handler det bare om dem? Eller handler det om oss?

Alkohol er det rusmidlet som gjør mest skade av alle rusmidler. Alkohol er en av samfunnets største utfordringer. 90 % av den norske befolkning over 15 år er fra tid til annen brukere av alkohol. Det er nesten alle, det! Det er derfor alkoholens minussider er så vanskelig å snakke om. Det er den store elefanten i rommet. Vi vet den er der, men vi må ikke snakke om den. Alkohol påvirker både den som bruker det, og dem rundt. Ektefelle, barn, venner, kolleger. Det er derfor det ikke er en privatsak. Elisabeth Ege i AKAN kompetansesenter – som arbeider med å forebygge rus- og avhengighetsproblemer i arbeidslivet – sier: «Alkohol er ikke en privatsak når det går ut over jobben, da har leder en plikt til å bry seg.» I år er det nettopp rus i arbeidslivet som er fokusområde for Rusfri dag.

Man skal jo ikke drikke på jobb. Likevel er det utbredt. Det serveres for eksempel alkohol til lunsj – «selvsagt bare ved fine anledninger, eller på reise». Ja vel, på reise, eller etter 15.30 på seminar; er du på jobb eller har du fri? «Det må da være en privatsak!» Eller?

Er alkohol en privatsak?
Artikkelforfatter major Knut Haugsvær er leder av Frelsesarmeens rusomsorg i Norge. Foto: Lars K. Singelstad

Kan vi vise solidaritet i det daglige? Dette handler ikke om «å være en mørkemann som svartmaler alt», men vi har rett og slett sett for mange negative konsekvenser til ikke å snakke om elefanten i rommet – eller på arbeidsplassene. Det handler om realitetsorientering. Må vi drikke alkohol i alle sammenhenger, når vi vet hvilken skade det kan føre til? Lønningspils eller fredagspils. På fotballturer eller jobbreiser. På nabofesten. Sammen med de vi kjenner, og de vi ikke kjenner. Tør vi ta den risikoen, eller det ansvaret? Oops – der kom det: Ansvaret! Vi har faktisk ansvar for hverandre. For våre barn, våre arbeidskolleger, naboer, med-fotballforeldre, for sikkerhet på veien eller på sjøen. Alkohol er ingen privatsak.

Alkohol er et lovlig rusmiddel. Men selv om det finnes tiltak mot overskjenking, en uttalt alkoholpolitikk med skjenkebevillinger, skjenketider, salgstider, så opplever vi likevel at alkohol fører med seg skade på mange mennesker i samfunnet vårt. Frelsesarmeen i Norge har arbeidet med rusomsorg og rusproblematikk i over 125 år, og vi ser hver eneste dag de skadevirkningene alkoholbruk har for mange mennesker. Derfor tok Frelsesarmeen initiativ til å markere Rusfri dag 8. juni. Vi inviterer med oss alle til en slik dag for å vise solidaritet med de som lider på grunn av rus, og utfordrer til å gjennomtenke eget alkoholforbruk og gode alternativer. Takk for at du blir med!

Er alkohol en privatsak?
Soldat i Frelsesarmeen, Bo Christoffer Brekke, var med og delte ut informasjon og gratis alkoholfri drikke på Rusfri dag 8. juni 2015. Foto: Ranveig Nordgaard

 

knut.haugsvaer(a)frelsesarmeen.no