a123

Fra hjerte til hjerte

Artisten Samsaya lette etter den ideelle samarbeidspartneren. Hun fant Fretex.

Fra hjerte til hjerte
I sommer var Samsaya på en miniturné i Fretex sine butikker landet over. Begge parter håper på videre samarbeid. Foto: Ranveig Nordgaard

– Sammen er vi sterke og kan få til mye, sier Sampda Sharma (32) med artistnavnet Samsaya.
Hun snakker om samarbeidet med Fretex som i sommer resulterte i en miniturné hvor hun spilte i Fretex sine butikker i Oslo, Trondheim, Bergen, Tønsberg og Jessheim. Turneen var en lansering av Samsayas nye ep Samsaya’s Keepers, et knippe akustiske versjoner av hennes mest kjente låter samt den nye singelen «Apple», og hennes nye gjenbrukskolleksjon Heartwork. Samsaya har plukket sju plagg på Fretex, malt sitt eget hjertedesign på dem, og auksjonerer dem nå bort på sin hjemmeside. Inntektene gir indiskfødte Samsaya til cry, en organisasjon som gir barn, og spesielt jenter, skolegang og dermed muligheter i India.
– Turneen var annerledes enn det jeg er vant til. Vanligvis spiller jeg på større scener og utesteder, i butikkene ble det mer intimt. Jeg fikk også et annet publikum enn vanlig, både barn og besteforeldre. Det var fantastisk, oppsummerer Samsaya. Turneen bekreftet også det hun trodde om Fretex.
– Hver butikk har sitt eget personlige uttrykk. Jessheim har sin stil, Tønsberg sin sjarm, mener artisten. Både Samsaya’s Keepers og gjenbrukskolleksjonen er i utgangspunktet en hyllest til hennes trofaste fans.
– Derav tittelen Samsaya’s Keepers, jeg ønsker å ta vare på dem. Det er mange som har støttet meg og sett meg med hjertet helt fra jeg startet opp for seksten år siden, også i de periodene hvor jeg selv følte at jeg mistet meg selv litt. Nå vil jeg gi noe tilbake. Heartwork har jeg designet med mitt hjerte, sier hun.
Selv om hvert plagg på auksjonen er unikt, har alle et håndmalt hjerte med et øye inni. Hjertet bærer hun også ofte rundt sitt eget øye, både i musikkvideoer og på konserter, ikke minst som en påminnelse. Samsayas livsprosjekt – og oppfordring – er å se verden med hjertet.

– Gi ting verdi
Samsayas fascinasjon for gjenbruk startet på ungdomsskolen. Etter å ha fått servert 70-tallsvinyler av artister som Jimi Hendrix og en mørkeblå slengbuksedress i fløyel av onklene, var det gjort.
– Jeg fulgte ikke akkurat moten, og ble litt mobbet for min 70-tallsstil på skolen. Men jeg brydde meg ikke om det.
Samsaya ser hvert plagg eller ting fra Fretex som et mysterium. Hvem har eid dem før? Hva slags liv har de hatt? Hvorfor er de blitt gitt bort?
– Jeg elsker å lage historier om det. Jeg ble avbildet i media med et service jeg fant på Fretex på Jessheim, og synset om hvor det kunne komme fra. Etterpå fikk jeg tilbakemelding fra noen som har de samme koppene, og de fortalte at de hadde arvet dem fra Bulgaria på 1970-tallet. Plutselig var vi flere som eide en bit av samme historie, det er fantastisk. Ting får en verdi fordi vi legger verdi i dem, sier Samsaya.
Hun synes det er trist at mange har fordommer mot å kjøpe gjenbruk.
– Noen er redde for at andre skal tro at de ikke har råd til noe nytt. Jeg husker også ei venninne som syntes det var ekkelt. Men det er en rikdom å ta vare på ting. Så gå på skattejakt på Fretex, ikke nødvendigvis for å finne en Louis Vuitton, men ganske enkelt en t-skjorte du faller for, oppfordrer Samsaya.

Sin egen sjef
Når det gjelder pågangsmot, har Samsaya gode forbilder. Foreldrene kom til Norge fra India som arbeidsinnvandrere på slutten av 1970-tallet, uten å kunne et ord norsk. Ett år etter, da Samsaya var to år, fikk faren hjerneslag. Han overlevde, men er aldri blitt helt frisk. Moren satt igjen med ansvaret for to døtre i et fremmed land.
– Jeg hadde to onkler og en fetter som hjalp til der pappa ikke kunne, som har heiet meg gjennom mange fotballkamper. Så jeg føler ikke jeg har manglet noe i oppveksten. Men sykdom har vist meg hvor sårbart livet kan være. Derfor må vi bruke det best mulig, mener Samsaya.
Et bevisst valg har vært å gå sin egen vei. Det har hun gjort ved å starte sitt eget plateselskap i stedet for å jobbe for å bli signert av de store og veletablerte. Likevel har hun kjent på mange krav og forventninger, både privat og som artist. Forventningene har ført til mange kompromisser og omveier utenom musikken, både via film og underholdning. De siste årene har vi blant annet sett henne som skuespiller i Villmark, som programleder på radio og tv, og deltaker i realityprogrammer som 4-stjerners middag og Det store korslaget. Mye av motivasjonen med de mange prosjektene var å tjene penger til det hun egentlig ønsket, nemlig å drive med musikk.
– Vendepunktet kom da jeg forsto at folk var blitt mer opptatt av meg som person enn av det jeg ønsket å formidle gjennom musikken. Da gråt jeg, sier Samsaya.
For to år siden fant hun en tegning hun laget som yngre, en pyramide som beskrev hva musikken hennes skulle være.
– På toppen stod det kjærlighet. Det var der musikken begynte, ikke på skolen. Siden jeg ikke fikk gitt mer av meg selv til musikken, kjente jeg at noe av den kjærligheten var borte. I stedet handlet mange av forventningene rundt meg om tall, om alder, sum, størrelser, om å være realistisk og se fakta. Men vi må også våge å se med hjertet. Da ser vi også tydeligere. Jeg ønsket å møte andre der ute som vil gjøre det samme, og Fretex ble et naturlig valg. De ser folk med hjertet, både gjennom gjenbruk og attføring, sier Samsaya.

 

Fra hjerte til hjerte
Gjennom ulike prosjekter oppfordrer Samsaya til å se verden med hjertet. Foto: Ranveig Nordgaard

 

Dette er et utdrag av en artikkel i Krigsropet nr. 41, 2012. Du finner flere smakebiter her. Liker du magasin bedre på papir? Fyller du ut dette skjemaet sender vi deg et gratis prøvenummer i posten. Du kan også gi prøvenummeret til en venn.