a123

Fullt hus!

Gro Marit Istad Kristiansen har truffet blink både på standplass og i livet. Sammen med ektefelle og musiker Tom Jarle har de nå engasjert seg i Frelsesarmeen på Voss.

Det er mange av oss som ennå husker da skiskytteren Gro Marit Istad Kristiansen i 2005 vant sin individuelle vm-gullmedalje i Hochfilzen. Tross tre bomskudd på siste skyting, ble det gull, jubel fra det norske folk og tårevåte klemmer fra ektefelle og gospelguru Tom Jarle Istad Kristiansen.
Nå har ekteparet sammen med sine to små barn på to og fire år, slått seg ned på Voss, like ved der hun selv vokste opp. Gro Marit har kommet hjem og stortrives med det.

Fullt hus!
Smørebua representerer mange gode minner for den tidligere verdensmesteren i skiskyting, Gro Marit Istad Kristiansen. Foto: Kristianne Marøy

– Familien min er en skikkelig skiskytterfamilie. Far var trener, og begge brødrene mine har vært aktive. Jeg fikk begynne da jeg var ni år, og ble raskt god. Det var gøy å trene, og selv hesjinga på gården sommertid opplevde jeg som gratis trening. Med slik natur som vi har rundt oss, og den gamle stølen på fjellet, har det alltid vært naturlig å være et friluftsmenneske.
Skiskyting var gøy, og Gro Marit kunne ikke tenke seg noe annet. 16 år gammel flyttet skiskyttertalentet til Geilo for å gå på skigymnas. Til å begynne med ble det noen helgeturer hjem fylt av hjemlengsel, men det gikk seg fort til.
– Et år etter at jeg var ferdig med skigymnaset, kom jeg også inn på landslaget, og da ble det full satsing videre. Jeg hadde tenkt å ta noen fag for å komme inn på dyrlegestudiet, men fant raskt ut at kombinasjonen av studier og skiskyting ikke lot seg kombinere.

Søndagsskolen
I dag er Gro Marit utdannet ernæringsfysiolog. Det forhindrer ikke at boksen med Nugatti står på bordet under lunsjen vår litt senere. Hun ler litt beskjemmet.
– Jeg har alltd spist det, og liker det veldig godt. Å være sunn er ikke bare å ete gulrot og salat.
Gro Marits drivkraft var ønsket om å bli så god som mulig, samtidig som hun elsket å konkurrere.
– Sett i ettertid ble det mest dårlige resultater, selv om det selvsagt også var topper. Men målet var hele tiden å bli bedre. Tenke ol. Tenke vm.
Gikk det dårlig på første skyting, tenkte ikke Gro Marit på sluttresultatet.
– Da fokuserte jeg på neste runde på ski, neste skyting, og så på det som god trening til neste løp. Det var viktig å viske ut den forrige skytingen.
Gro Marit har hele livet også båret med seg sin kristentro, vissheten om at det finnes en Gud. Søndagsskolen ble et viktig sted. Lære de gode fortellingene. Og selv om skiskyting og konkurranser etter hvert overtok for søndagsskolen, forsvant ikke barnetroen.
– Da jeg var konfirmant hadde jeg brødrene og skiløperne Kristen og Gudmund Skjeldal som konfirmantlærere på friluftsgruppa. Da så jeg at det går an å fortsatt være kristen, selv om en satser og reiser verden rundt. Troen har en jo med seg overalt. En trenger ikke en kirke.
– Hva er viktig i troen?
– Jeg har opplevd at det finnes en Gud. Det er godt å kunne be og legge litt over på andre også.
Mannen, Tom Jarle, startet i sin tid en tjeneste med bibelvers på sms som etter hvert ble oppkjøpt av Vårt Land. Han sørget for at Gro Marit fikk tilsendt bibelvers hver morgen klokka åtte.
– Det var fine, oppbyggende og korte bibelvers som for eksempel: «Herren selv skal gå foran deg. Han skal være med deg.» Det fungerte veldig godt, og jeg tenkte ofte på det verset jeg fikk i gjennom dagen.

Blink på danskebåten
Tom Jarle har aldri vært opptatt av skiskyting. Han visste hvem Eirik Kvalfoss var, men ikke noe mer. Da han og kameraten i 1999 var på sommertur med danskebåten, hadde han derfor ingen anelse om at en av de to jentene gutta hadde festet blikket på, var en kommende skiskytterstjerne.
Han forteller:
– Vi var på «sjekker’n,» og syntes de to venninnene var søte. Derfor sendte jeg kompisen min bort til dem for å høre om de ikke ville prate litt.
Den første delen av konversasjonen gikk omtrent slik:
Tom Jarle: Men hva driver du med da?
Gro Marit: Skiskyting.
Tom Jarle: Men hva jobber du med?
Gro Marit: Skiskyting.
Tom Jarle kunne ikke forestille seg at noen kalte det å drive med skiskyting for arbeid. I hvert fall ikke om sommeren.
– Jeg drev med en kombinasjon av bilsalg og musikk, og var i en helt annen verden. Klisjeene står i kø og overskriften i et ukeblad kunne vært: «Tom Jarle og Gro Marit fant tonen» eller «Gro Marit traff blink på danskebåten». Det viktigste var likevel at det ble de to. To år senere var de gift.
– Det var ingen grunn til å vente. Jeg hadde funnet henne jeg ville ha, sier Tom Jarle svært fornøyd.

Fullt hus!
Med en formidabel utsikt har Gro Marit og Tom Jarle funnet roen på Voss og gleden over livet og hverandre. På fritida er de aktive i Frelsesarmeen. Foto: Kristianne Marøy