a123

Godt leverte julegleder

− Det hender at folk gråter av fortvilelse og skam over å måtte be om hjelp når de kommer inn døra her, men som går ut med rettere rygg, sier Irene Mathisen på Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo. Hun er godt i gang med årets juleforberedelser.

Godt leverte julegleder
Både frivillig medarbeider Adem Abdukadir og leder på Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo, Irene Mathisen, er klare for matutdeling i desember. Foto: Kristianne Marøy

− Det er lett å si at pakker ikke er det viktigste i jula, men når det kommer til stykket så er det veldig viktig for mange barn, mener kaptein Irene Mathisen.
Derfor er lederen for Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo både glad og veldig takknemlig for alle gavene de har fått for å dele ut til familier med vedvarende lav inntekt i hovedstaden. Det kommer inn kilovis med spill, lekebiler og dukker nye hjem der de skal utstyres med julepapir og merkelapp og bli til stor jubel og juleglede for en ny eier.

Fantastiske frivillige
Når det er utdeling, er køen på fortauet lang. Flesteparten er familier, men også et stort antall pensjonister og andre med lav inntekt kommer.
− Ja, vi ser at behovet for hjelp er økende og særlig inn mot høytidene. Mange klarer å holde et stramt budsjett gjennom hele året, men mot jul kjenner særlig de som har barn på at det er viktig med litt ekstra, sier Irene.
Innenfor dørene har Irene hjelp av en hel hær med frivillige.
− Frivillige melder seg hele tiden. De er jobbsøkere, pensjonister eller jobber turnus og har mye fri på dagtid. For ikke å snakke om gjengen med frimurere som gjør en fantastisk innsats med å hente mat fra Matsentralen ogå være grytevakter gjennom hele desember. Vi kunne ikke fått til på langt nær alt det vi gjør uten alle de frivillige, poengterer hun.

Ordentlig julehygge
I år har Slumstasjonen inngått et samarbeid med Godt Levert, og har bestilt matesker tilpasset sine gjester, samt oppskriftshefte på flere språk.
− Tidligere har vi delt ut gavekort som hver kan handle for, men i år deler vi ut disse flotte mateskene fra Godt Levert i dag og i morgen. De inneholder råvarer som grønnsaker, juletorsk og flott pålegg. Sauser, oster og desserter. Alt en kan ønske seg til et flott koldtbord for åtte personer, forteller Irene og legger til at Godt Levert også stiller med flere ansatte til å være med å dele ut i dag og i morgen. Og selvsagt får gjestene med seg litt åndelig føde også.
En kort andakt og julemusikk hører med.
− Ja, ordentlig julehygge, forsikrer Irene. Det fineste på disse førjulsdagene er likevel den takknemligheten som de aller fleste viser.
− Det hender jo at folk gråter av fortvilelse og skam over å måtte be om hjelp når de kommer inn døra her, men går med rettere rygg når de går ut igjen. Spesielt disse møtene berører meg, og det er alltid veldig, veldig rørende.

 

Denne artikkelen stod på trykk i Krigsropet nr. 49, 2018.