a123

Godt nytt år!

«Dette er faktisk en naturlig del av den positive, ukuelige livsholdningen som ligger i det kristne menneskesynet: Troen på mennesket. Den iboende kraften til positiv endring og nyorientering som ligger nedlagt i oss som en daglig mulighet,» skriver ansvarlig redaktør Hilde Dagfinrud Valen.

Godt nytt år!
Hilde Dagfinrud Valen

I disse dager tar det splitter nye året over for det gamle. Ofte rommer årsskiftet en tanke om «en ny begynnelse», en ny og fresh start. Samtidig: Gjennom arbeidet vårt i Frelsesarmeen vet vi at nye begynnelser i menneskers liv heldigvis kan skje – og skjer – på hvilken som helst av årets dager.

Livet kommer hvert eneste menneske ufortrødent i møte med nye muligheter, én og én dag om gangen. Det er fantastisk å få se på nært hold, gang på gang, hvordan et hvert menneske har denne iboende evnen til endring, ny begynnelse og nye muligheter i seg, selv når livet er krevende. Også om noen i perioder nærmest har mistet trua på at endring er mulig, også når håpet i enkelte livsfaser kan være fullstendig tynnslitt – plutselig ser vi hvordan det vokser fram et nytt håp og en ny motivasjon likevel: Et plutselig glimt av nye muligheter, av ny vilje, av nye valg, av en ny vei videre i en ny og bedre retning. Slik Margrete Berg (s 20) opplevde det: Etter mange tunge år med alkoholen, slapp avhengigheten taket. Vi lytter med nysgjerrighet og interesse når Margrete deler livserfaringen sin med oss, for dette er levd liv og dyrekjøpt erfaring. Uansett livsområde: Vi er alle gitt denne fascinerende evnen til å ta fatt i situasjonen vår og snu den – gjerne med backing fra både Gud og medmennesker når det trengs. Dette er faktisk en naturlig del av den positive, ukuelige livsholdningen som ligger i det kristne menneskesynet: Troen på mennesket. Den iboende kraften til positiv endring og nyorientering som ligger nedlagt i oss som en daglig mulighet.

I dette bladet møter du mennesker som på ulike livsområder har erfart den nye begynnelsen, og som også bruker sin egen erfaring positivt i møte med andre som nå strever med lignende utfordringer. Lee Gallagher jobber som erfaringskonsulent ved Frelsesarmeens botilbud, Bosatt. En dag la han ruslivet bak seg. Livet tok en ny vending, inn i noe mye bedre: – Jeg er lykkelig. Jeg har hele pakka! Jeg har to små barn, kone, rekkehus, bil, to hageflekker, katt... Jeg har det jeg drømte om, det jeg alltid ønsket meg. Og jeg bruker ofte situasjoner jeg var i. Selv om det var ubehagelig å være i de situasjonene, så har det verdi nå, sier Lee. Og det gjør inntrykk på Bosatt-beboer Tina å høre historien hans: – Det viser at det er håp for alle, sier hun. For slik er det: Alt du har levd, alt du her erfart, alt som har gjort deg til den du er, kan også brukes til hjelp og motivasjon for andre som gjennomlever noen av de samme utfordringene nå. Din livserfaring kan representere håpet og mulighetene. 

En ny begynnelse kan også handle om tro. I artikkelen på side 4 forteller stortingsrepresentant Stefan Heggelund om tankeprosessen og trosprosessen sin fra ateisme til en levende kristen tro. Erfaringen han har med seg fra de årene han tenkte, debatterte, observerte og var underveis, gjør ham garantert til en god samtalepartner når andre oppriktig ønsker å vite hvordan det er mulig å tro på Gud i 2018: Hvordan finner man egentlig en tro? Hva med logikken, fornuften, fordommene, alt som står i veien? Hvordan er det mulig å være kristen likevel? Dette er ikke teori, det er levd liv. Da lytter vi med en ny og annen interesse. Stefan Heggelund minner oss også om hva nåden innebærer: Denne gode, Gud-gitte gaven som rommer den helt nye begynnelsen. Den indre børa som løftes av. Det indre skrotet som forsvinner. Den indre angeren som leges. Den store lettelsen og gleden som kommer når vi også får erfare den nye begynnelsen som en reell indre størrelse i livet.

Det er et nytt år, med nye muligheter. Eller rettere sagt: Det er en ny dag, med nye muligheter. Kanskje gikk det ikke i går, den endringen du ønsket deg og håpet på, men det er store muligheter for å få det til i dag: Hvor går den beste veien videre fra her? Riktig godt nytt år!

 

hilde.dagfinrud.valen(a)frelsesarmeen.no

 

Denne artikkelen er hentet fra Krigsropet nr 1-2 2018, du finner flere smakebiter på krigsropet.no. Her kan du bestille abonnement og gratis prøvenummerIntervjuet med Tina og Lee finner du her.