a123

Gud og mennesker i Kongsvinger

Linken, Jobben, Williams kaffebar og Othilies bruktbutikk sørger for at folk flest i Kongsvinger har noe godt å fylle hverdagen med.

Gud og mennesker i Kongsvinger
– God mat og godt humør er viktig for trivselen på Linken, sier arbeidsleder Anne Margrethe Hanche (t.h.) som står sammen med frivillig Brit Helen Stenberg. Foto: Ranveig Nordgaard

Daglig leder for Linken og Jobben, Tony Bekkengen som selv har bakgrunn fra rusmiljøet, er veldig fornøyd. Han har akkurat tegnet kontrakt med Kongsvinger kommune for tre nye år. Kommunen er også fornøyd. De har fått etablert et velfungerende tilbud til mange som sliter. Linken og Jobben har lykkes de tre årene tilbudene har eksistert.

– Kommunen følger oss nøye, men vi har bare fått gode tilbakemeldinger. Likevel var jeg spent da kommunestyret nylig behandlet forlengelsen av samarbeidsavtalen. Kommunen er i en situasjon hvor de må spare, men de valgte å skjerme oss. Det var det faktisk tverrpolitisk enighet om, noe jeg tar som en god attest på at arbeidet vårt nytter, sier Tony.

Linken er varmestua, værestedet og servicesenteret. Hver dag serveres det middag. Store og rikelige porsjoner fortæres raskt. Ordentlig mat, ikke vomfyll. I dag er det en skikkelig kjøttmiddag som serveres. Det summer godt i rommet.

Miljøarbeider Anne Margrethe Hanche med gode hjelpere, både frivillige og deltagere fra Jobben, sørger for at klær vaskes, vanskelige skjemaer utfylles og telefoner til offentlige kontorer blir tatt.

– Vi bidrar med alt som er vanskelig i hverdagen og strekker oss langt for å hjelpe den enkelte, konstaterer hun og legger til: – Men mat er veldig viktig. For mange er dette det eneste skikkelige måltidet de spiser i løpet av dagen.

 

Gud og mennesker i Kongsvinger
Jentene på Jobben har sitt eget hobbyrom. Foto: Ranveig Nordgaard

Jenteboom

Linken åpner sine dører halv ni. Klokken ni er det fullt. De som ønsker å være på Jobben har registrert seg. Halv ti er det avreise til Holtet, en liten gård på oversiden av byen. Der er Jonny på plass. Sammen med flere sørger han for at det blir kappet ved for salg.

Tony forteller at gruppen som arbeider på Jobben er tidligere eller aktive rusmisbrukere fra 18 til 76 år. Til nå har det vært flest menn, men i det siste har kjønnsdelingen jevnet seg veldig ut. Det gleder Tony.

– Vi har fått til et godt hobbyrom i andre etasje på våningshuset hvor jentene syr, vever og lager skilter. Når et godt rykte sprer seg, kommer det flere. En venninne får med seg en ny. Det er nesten en liten boom.

– Hvilken bakgrunn har de som kommer?

– Det er veldig ulikt. Det kan være alt fra voksne damer med alkoholproblemer som de har fått i voksen alder, til unge jenter som altfor tidlig har kommet ut på galeien. I tillegg har vi også voksne kvinner som har gått lenge på heroin og i tillegg sliter med psykiske lidelser.

Tony forteller at mange som benytter seg av Jobben, ruser seg mye mindre enn før. De rusfrie periodene er lenge og man klarer seg generelt bedre enn før. Noen sier også at lønna ikke brukes til rus. Pengene de selv har tjent har de en annen respekt for.

– De kommer seg opp om morgenen, får struktur på hverdagen og er i et miljø hvor det jobbes med motivasjon. På Jobben treffer de andre i samme situasjon. Vi oppmuntrer dem til å være mere nyktre enn før, og vi motiverer dem til å bruke det behandlingstilbudet som finnes.

 

Gud og mennesker i Kongsvinger
Jobben Kongsvinger driver blant annet med vedproduksjon. Foto: Ranveig Nordgaard

Noen som lytter

På Holt gård møtes de blant annet av Knut Inge Andersen. Den pensjonerte yrkesmilitære fra Luftforsvaret har vært frivillig siden i fjor høst.

– Jeg visste ikke hva dette var. Hadde bare sett noen av brukerne i byen og gått et godt stykke rundt for å slippe å møte dem. En dag traff jeg en som arbeidet her. Han sa: «Jeg tror vi trenger deg! Kan du ikke komme innom for en prat?» To timer senere hadde jeg sagt ja, og mandagen etter var jeg på plass.

Knut Inge jobber primært de tre dagene i uka som Jobben har virksomhet, men stikker ofte innom Linken på fredag for å slå av en prat.

– Hva har du oppdaget?

– At det er veldig mange fine mennesker som jeg ikke har sett før. Jeg har fått greie på veldig mye rart om de ulike skjebnene. Det finnes mange gode mennesker innenfor en annerledes kledning og oppførsel.

– Hva bidrar du med?

– At de blir sett. Noen å prate med. Jeg har mange års erfaring med folk. Her har jeg ikke et profesjonelt fokus, men det menneskelige.

Knut Inge ser seg rundt.

– Alle som er her nå, har noe godt, noe fint ved seg.

Selv Knut Inges familie har merket hans nye engasjement.

– De sier at jeg har forandret meg etter at jeg begynte her.

Jonny og de andre kompisene har avsluttet vedhogginga, malinga og snekringa. Det nærmer seg avslutning på arbeidsdagen.

emil.skartveit(a)frelsesarmeen.no

Dette er et utdrag fra hovedsaken i Krigsropet nr 12 2014, du finner flere smakebiter her.

Krigsropets Facebook-side finner du her. Bestill abonnement eller gratis prøvenummer her.