a123

Høytrykk for tøytrykk

For to år siden la han seg inn på avrusning. Halvannet år senere tar han Skaperverket tekstiltrykk til nye høyder.

Høytrykk for tøytrykk
Ken Wick (til høyre) stortrives som leder for Skaperverket tekstiltrykkeri i Tønsberg. Her er han sammen med kollega Ronni. Foto: Mette Randem

I et lyst lite rom med glassvegger står Ken Wick og pirker av den overskytende plastfilmen på en logo som akkurat har kommet ut av printeren. Så skyver han en slags spatel langs filmen og sletter ut noen bitte små bobler. På varmepressa har han lagt en t-skjorte. Han legger logoen oppå, måler 15 centimeter fra halsen, sjekker at den ligger rett, tar tak i armen på pressa og senker den ned. 60 sekunder senere sitter logoen som støpt. Dette er Skaperverket tekstiltrykk i Tønsberg, unikt i sitt slag og et godt eksempel på sosialt entreprenørskap.
Siden 1. januar 2017 har Ken Wick drevet trykkeriet, med ansvar for alt fra tilbud, ordre, og klargjøring i Photoshop, til selve trykkejobben og det økonomiske.
For to år siden var det ikke snakk om jobb for Ken Wick. Da la han seg inn på Vestfoldklinikken for avrusning etter å ha levd med rus i nærmere 20 år. Han begynte som 26-åring, rett på amfetamin. Mistet kona, barna, huset. Ken har vært gjennom flere forsøk på avrusning, uten å lykkes. Men denne gangen var det annerledes.
Etter å ha vært aktiv i gatefotballen til Frelsesarmeens rusomsorg og fått et nettverk der, så han en mulighet til å greie det.
Etter avrusning fulgte behandling på samme klinikk. I løpet av behandlingstiden fikk han tilbud om å hospitere i det nylig etablerte tekstiltrykkeriet en gang i uka. Han likte jobben, og én gang ble til to. Han markerte seg som både interessert og dedikert, og mot slutten av behandlingstiden i 2016 fikk han tilbud om å overta ansvaret fra 2017. Nytt år, nye muligheter – bokstavelig talt.
– Det er helt unikt å kunne komme i jobb så fort. Slippe å gå og vente, som man ellers er nødt til. Rett i jobb kan være helt avgjørende når man er i en sånn situasjon, sier Ken Wick.
Frelsesarmeens rusomsorg har en avtale med Vestfoldklinikken og med fengselet, som gjør at folk kan komme til dem mens de er i behandling.
– Vi får en relasjon, og overgangen fra soning eller behandling blir mye enklere. De har et sted å komme til, og vet de kan gjøre en innsats. Er det noe samfunnet roper etter, er det ettervern. Det er hva vi gjør her, sier Thomas MacKinnon, som leder Frelsesarmeens rusomsorg i Tønsberg.
Fordi rusomsorgen ikke har noen avtale med Nav, har de mer frihet til å vurdere hver enkelts situasjon og hvem de kan ta imot. Dermed slipper disse å vente på noe å gjøre og et sted å gå til.
Trykkerisjefen trives svært godt med arbeidet.
– Jeg har alltid likt å jobbe, og er pliktoppfyllende av natur. Det er mye å holde styr på, så det passer fint at jeg liker gode rutiner og det å ha orden på ting, sier Ken, som betegner livet som snudd på hodet.
– Jeg har til og med sluttet å banne! Det er ikke én dag å grue seg til sammen med disse folka!
Han tror han hadde slitt fælt i det ordinære jobbmarkedet.
– Man må levere cv for å få jobb. cv-en min slik jeg har levd de siste 20 åra, er ikke mye å lese. Men i Frelsesarmeen, der fikk jeg jobb. Jeg sluttet å ruse meg. Ble stilt krav til. De forventet noe av meg, forteller Ken Wick.

Høytrykk for tøytrykk
Etter 60 sekunder i pressa sitter logoen som støpt. Foto: Mette Randem


At det var et trykkeri for Ken å hospitere i og i neste omgang få ansvar for, er et resultat av prosjektet Skaperverket i Tønsberg. Det har lenge vært et godt og nært samarbeid mellom korpset (menigheten), Fretex og Frelsesarmeens rusomsorg i Vestfold-byen. De har månedlige møter hvor de snakker om behovene til de ulike menneskene de har kontakt med – og hva som kan gjøres for dem. Siste halvdel av 2015 var gatefotballen svært godt etablert og tiltrakk seg stadig flere mennesker.
– Miljøet vokste, og det var mange ressurssterke personer involvert. Folk som trengte å gjøre noe. Få et arbeid. Bli tatt på alvor. Å komme videre, forteller Thomas MacKinnon.
Slik ble Skaperverket dannet. Det er det første prosjektet i landet der Frelsesarmeens rusomsorg arbeider sammen med Fretex i ett og samme lokale. Skaperverket er rusomsorgens produksjonssenter. Fretex–butikken ble utvidet, det ble laget kafé i lokalet, samt trykkeri og sykkelverksted. Alt kom i gang i løpet av få måneder, med åpning i april 2016. Ideen om et trykkeri kom nærmest av seg selv.
– Frelsesarmeen bruker mye tekstiltrykk i alle sammenhenger. I Heimen, i Jobben, i gatefotballen. Vi tenkte at dette var en jobb vi kunne gjøre selv, forteller Thomas.
Skaperverket har som utgangspunkt å møte folk der de er, og tilrettelegge. Bedriftene som startes, er mikro-bedrifter. De første så dagens lys etter konkrete ønsker og behov, som kafeen og trykkeriet. Sykkelverkstedet, som deler lokaler med trykkeriet, ble startet i samme momentet, etter ønske fra en kar som gjerne ville arbeide og hadde god kunnskap om sykler.
– Dette er gründervirksomhet. Sosialt entreprenørskap. Vi tenker ikke på folk som deltakere eller kandidater. Vi ser på dem som jobbsøkere, og tør ansette dem reelt, ivrer Thomas MacKinnon.
De er åpne for nye forslag til bedrifter, alt etter behov og ønske, marked og gjennomføringsevne. Thomas sier at de også må tørre å la noen prosjekter dø. Kanskje de hadde livets rett og en viktig funksjon en begrenset tid. Uansett: Skaperverket leker ikke butikk. Det stilles krav. Bedriftene må være konkurransedyktige.
– Av de mikrobedriftene vi har i dag, er det trykkeriet som går best, og det går så bra at salget forsvarer lønna til Ken, forteller en fornøyd og glad rusomsorgsleder.

En positiv spiral
I 2017 fikk Skaperverket tekstiltrykk oppdraget med all trykk til fotballarrangementet Homeless World Cup, som gikk av stabelen på Rådhusplassen i Oslo med Frelsesarmeen som arrangør. Det alene var en jobb til 400 000 kroner. Thomas og Ken er svært takknemlige når de tenker på det – og på det gode samarbeidet med FA Handel generelt. Trykkeriets kunder er i stor grad Frelsesarmeen: Institusjoner, Jobben, Gatefotball og Fretex.
– Disse kundene er jo så viktige for oss! Min visjon er «Én Armé.». Skaperverket hadde ikke fungert hvis ikke Fretex og alle hadde vært så positive – og hvis ikke Frelsesarmeen hadde valgt å bruke oss, påpeker Thomas MacKinnon.
Det siste året har stadig flere Tønsberg-bedrifter valgt å benytte trykkeriets tjenester, men Ken Wick er alltid klar for flere kunder og flere oppdrag – både fra Frelsesarmeen og eksterne bedrifter. Og trykkeriet gjør langt mer enn å presse logoer på t-skjorter. De kan presse på alle slags klær, på vesker, på musematter. Du kan få bilder på mobildekselet ditt. Og på kopper.
– Vi har egen varmepresse for kopper, forklarer Ken.
Trykkeriet har dessuten fått enda en viktig funksjon. Det er blitt en liten arbeidsmarkedsbedrift i bedriften. Ken har folk til å bistå seg i travle perioder og som avløsning.
– Folk i vanskelige livssituasjoner er på tiltak her. Det er jo kjempefint! Det har mye å si at denne jobben blir opprettholdt, påpeker Ken Wick, som dermed også er arbeidsveileder. De som kjøper tjenester fra Skaperverket tekstiltrykk, bidrar altså samtidig til en positiv spiral hvor stadig flere mennesker er involvert. Man opprettholder en arbeidsplass, et tilbud om tiltak, og bidrar til et ettervern som fungerer. Man bidrar til et bedre liv for flere.
Ken Wick og kollega Ronni bretter t-skjorter og refleksvester med logo på ryggen. De spøker og ler, og en annen kollega er på vei inn for å avløse Ken, som snart skal i et møte. Stemningen er god. Ken har et godt liv nå, og selv om det kun er snakk om to år, føles det gamle livet langt unna i tid. Han er på landslaget i gatefotball, og fritiden er fylt av fotball, ofte opptil fem ganger i uka. Han har tre voksne barn og to barnebarn, som han ser så ofte som mulig.
– Noe mer har jeg ikke tid til, slår Ken fast med et smil.
I stille stunder hjemme er det tid til ettertanke.
– Av og til føler jeg for å skru av tv-en og bare se ut av vinduet. Da tenker jeg på hvor heldig jeg har vært.

krigsropet(a)frelsesarmeen.no