a123

Helse og trivsel i hver krok

Til og med rundstykkene vitner om omsorgen på Puls; de er slett ikke runde, men hjerteformede. For visst er dette en kafé, samtidig så mye mer.

Lukten av kaffe brer seg utover lokalet. Klokka har passert 11, og dørene til Puls – Ditt værested er åpne. Lokalet til Frelsesarmeens nye tilbud er allerede halvfullt av gjester, frivillige medarbeidere og folk på arbeidstrening. På kjøkkenet er kokken Marit Hesla og frivillig Erik Seth i full sving. De kan blant annet friste med gulrotsuppe og nystekte, hjerteformede rundstykker.
– Å, det lukter godt, utbryter prosjektleder Marit Helene Olsen og lener seg framover, men holder seg på utsiden av kjøkkenet.
Akkurat matlagingen er det bare kokken og noen faste frivillige som tar seg av.
– Mattilsynet er veldig fornøyde med oss fordi vi har så fint kjøkken og er så strenge med hygienen, forteller hun.

Helse og trivsel i hver krok
Prosjektleder Marit Helene Olsen er stolt av det nye tilbudet til Frelsesarmeen på Gjøvik; Puls – Ditt værested. Det er en kafé, men også mye mer. Foto: Ranveig Nordgaard

Helhet
Puls – Ditt værested er åpent fra onsdag til fredag. Her er alle velkomne, enten man bare vil sitte ned og ta en kaffe, forsyne seg med strikkegarn eller bøker, delta på aktiviteter, eller bare prate. Enten man er småbarnsforelder, ungdom eller pensjonist, arbeidstaker eller ufør, er sjansen stor for å treffe andre i samme situasjon.
– Vi tenker helhet, både når det gjelder kropp, sjel og ånd. Det er derfor vi kaller Puls for et værested, forteller Marit.
Maten er også en del av helhetstenkningen.
– Vi bruker bare naturlige råvarer, og målet er at folk kan prøve nye retter her, og så lage den samme maten hjemme. Planen er å utgi et oppskriftshefte som folk kan ta med seg, forteller Marit.
Rett ved siden av kjøkkenet, skjult av en halvvegg, står noen bord for seg selv. De som sliter med sosial angst, skal få nyte maten i fred. De ansatte tar opp matbestilling ved bordet.
– Her skal det være godt å være – for alle, sier Marit.
I iveren etter å vise fram resten av lokalet, kolliderer hun nesten med Brikti Tesfai Tewldebrhan. Hun sørger for at gulv og bord er skinnende rene. Ved å ha denne jobben, deltar hun i småprat med både kafégjester og frivillige, og det er nettopp derfor den lokale attføringsbedriften Topro har sendt henne på praktisk språktrening hit.
– Jeg synes jeg lærer mye norsk her. Marit er snill og hjelper meg ekstra, smiler hun.
– Du har blitt så mye flinkere bare på de få gangene du har vært her, skryter Marit og vandrer videre bort til sceneområdet.
– All utsmykningen er laget av frivillige, sier hun og peker på sceneområdet. Her holdes det mini-konserter med lokale artister og temaforedrag om alt fra søvn til hverdagsøkonomi.

Trim for kropp og sjel
I gruppesalen er det planlagt ulike aktiviteter, og det er allerede startet avspenning- og kroppsbevissthets grupper. Dette er enkle treningsgrupper som kan hjelpe folk til å bli mer aktive. En av målgruppene er de med psykosomatiske plager, der psykiske og fysiske problemer er knyttet sammen. Som fysioterapeut vet Marit mye om betydningen av å holde seg i form, og sammenhengen mellom psykisk og fysisk helse.
– Noen har ikke råd til å gå på et treningssenter, og flere av dem som trener, bruker musklene uten å være bevisst på hvordan kropp, tanker og følelser henger sammen. Målet her er ikke nødvendigvis å få folk til å løfte hundre kilo, men å få dem til å senke skuldrene og få mindre vondt, sier Marit.
Hun ser at mange konstant går rundt med spente muskler uten å være klar over det. Da blir man mer sliten, mindre aktiv, og kanskje deprimert av å gå med smerter over lang tid.
– Får man regelmessig mosjon og godt kosthold, har man det bedre, også psykisk. Hvis vi i tillegg kan bidra til at folk får venner her, er det god medisin mot psykiske lidelser og ensomhet.
Marit forsetter ferden forbi det hun smilende kaller bønne- amme- og samtalerom. Om noen ønsker veiledning eller sjelesorg blir det satt av tid til det her. Ammestolen har en naturlig plass i hjørnet, og veggen er vakkert pyntet av en av de frivillige. Rommet ved siden av innbyr til lek og moro. Myke kjæledyr bor i det store leketeltet som dominerer rommet. 
– Mange har ikke mulighet til å lage disse moderne barnerommene med gjennomført supermann- eller prinsessetema. Her kan folk se at det er mulig å ha det kjempegøy med enkle midler, sier Marit som røper at leksehjelp og flere barneaktiviteter også kan bli realisert her i framtiden. 

Helse og trivsel i hver krok
På Puls – Ditt værested er det tid til den gode samtalen. Foto: Ranveig Norgaard


Nå styrer hun kursen mot lokalet vegg i vegg. Det ligger en forventning over hele værestedet i dag fordi det er dagen før Fretex-butikken åpner. Den skal være en del av Fretex-franchisekonseptet, som betyr at butikken kun skal drives av frivillige. I butikklokalet er det meste klart. Smilende hilser Marit på en av de frivillige, 90 år gamle Elene Røislie.
– Je må arbe´. Man kæin itte berre sette seg på rompa, veit du, smiler hun og viser fram den ene skatten etter den andre.
Runden er unnagjort, og Marit slår seg ned ved et av bordene og bestiller gulrotsuppe. Mens hun venter på maten, forteller hun om bakgrunnen for dette tilbudet som er et samarbeid mellom Frelsesarmeen på Gjøvik og Frelsesarmeens hovedkvarter.
– Frelsesarmeen ønsket å være synlig på Gjøvik. Mange steder har Armeen arbeid for rusavhengige, men her blir dette arbeidet i stor grad ivaretatt av Blå Kors, i tillegg til matutdelingen og oppfølgingen som Frelsesarmeen har av den enkelte, sier Marit, som selv er soldat i Frelsesarmeen.
Først måtte det kartlegges hva Gjøvik hadde behov for. Folkehelseprofilen for Gjøvik 2014 viste at det var langt flere med psykiske lidelser enn landsgjennomsnittet. Den viste også at det var mange ensomme, mye medisinbruk for angst og depresjon, mange unge uføre og utfordringer med inkludering av innvandrere. I tillegg kom det fram at det var en stor åndelig søken her. Alle disse behovene var med på å forme Puls – Ditt værested som er et pilotprosjekt. Om den helhetlige tankegangen fungerer, er det mulig at Frelsesarmeen starter lignende tiltak også andre steder.

Helse og trivsel i hver krok
– Jeg har blitt mye gladere etter at jeg begynte som frivillig her, smiler Erik Seth. Foto: Ranveig Nordgaard

Dette er et utdrag fra Krigsropets pinsenummer. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, klikk her.