a123

I verdens beste jobb

Fotball er viktig for mange, men for noen er den faktisk livsendrende. Det bekrefter Benjamin Brekke-Nærstad.

– Jeg tror jeg må ha verdens beste jobb, selv om jeg er litt sliten i dag, sier Benjamin Brekke-Nærstad, rådgiver i Frelsesarmeens rusomsorg.

I verdens beste jobb
Benjamin Brekke-Nærstad, rådgiver i Frelsesarmeens Rusomsorg, vet at et godt støtteapparat er viktig om man skal klare å bli rusfri. Foto: Randi Bjelland

Stemmen hans er fremdeles ikke i toppform etter alle heiaropene for de norske spillerne i Homeless World Cup i Nederland. Der konkurrerte 48 herrelag og 16 kvinnelag fra 49 nasjoner i gatefotball – et VM for dem som har en eller annen form for hjemløshet. Norge stilte med landslag i både dame- og herreklassen, og kan se seg storfornøyd med en tredjeplass for damene og en 18. plass for mennene. En av grunnene til at Benjamin kaller årets mesterskap for en eneste stor opptur, er de gode sportslige resultatene. Men dette handler om mer enn fotball.

– Når det det går så godt på fotballbanen, styrker det selvfølelsen. Det blir mange fantastiske mestringsøyeblikk. Når man vet hva den enkelte spiller har slitt med i livet, så er det ekstra sterkt å se gleden og mestringen når de setter det avgjørende målet eller redder en straffe.

Spiller seg ut av rus
Å være støttespiller for gatefotballen er en del av jobben hans. Frelsesarmeens rusomsorg har også lokallag i Stavanger, Bergen, Oslo, Trondheim, Kongsvinger, Tønsberg og Larvik, og hvert år møtes disse lagene i nm. Årets Norgesmesterskap fikk blant annet besøk av sportskommentator Davy Wathne som også stilte som dommer i en kamp. Wathne er en stor fan av gatefotballen. «Det fineste i fotball ser du eksempler på her.(…) Det er jo mye viktigere enn resultatet av en tippeligakamp», uttalte han til Frelsesarmeen.no. Benjamin Brekke-Nærstad er glad for at gatefotballen blir lagt merke til.
– På hvilken måte kan fotballen være livsendrende?
– Fotball er en positiv arena. Det er mange som hadde gode erfaringer på fotballbanen da de var små, og savner å spille. Ved å samle et lag i gatefotball kan den enkelte få både mestring, læring og en positiv sosial utvikling. Vi bruker bevisst fotball som verktøy for å skape en positiv endring i spillernes liv. Fotball er en enkel måte å oppnå kontakt på. Det er en lav terskel for å bli med, sier Benjamin.
Han vet at fotballtreningene blir et fast møtepunkt hvor folk får et nettverk.
– Samtidig viser forskning at fysisk aktivitet gir bedre helse, både fysisk og psykisk.
Rådgiveren ser at fotballen kan bety ekstra mye for dem som mottar behandling for rusavhengighet eller akkurat har avsluttet behandling. Disse trenger en motivasjon for å opprettholde rusfriheten sin.
– Det er mange spillere i gatefotballen som tar et valg om å avstå fra rusmidler over en lengre periode, sier Benjamin, som også vet at noen har klart å forbli rusfrie etter et slikt opphold. Som eksempel nevner han Trond Løland, som nå har vært rusfri i 12 år og er fast ansatt i gatefotballen i Stavanger.

I verdens beste jobb
Stor glede blant spillere og støttespillere under Gatefotball-VM. Foto: Frelsesarmeen/Jostein Jonasmo

 

Dette er et utdrag fra en artikkel i Krisgropet nr. 44, 2015. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, trykk her.