a123

Katzenjammer på skattejakt

– Det hadde vært fint om vi kunne tatt intervjuet litt senere, vi ble litt opptatt nå, flirer Solveig Heilo og dukker ned i haugen av vintageskatter. Det retroinspirerte bandet Katzenjammer er på Fretex for å plukke ut sceneantrekk.

– I morges stod det et orgel utenfor, skal vi se om det er liv i det?
Aud Marit Sollid, driftsleder for Fretex Øst, har fått besøk av Katzenjammer. Fire jenter som gjerne har med seg minst 15 instrumenter på scenen og rocker løs i fargesterke kjoler med snitt fra en annen tid. Flere av kjolene er fra Fretex, og de har ved flere anledninger spilt på Fretex-arrangementer. Jentene er gode Fretex-ambassadører  og opptatt av gjenbruk.
– Da jeg var liten og skulle prøve et orgel under en kulturmønstring på Kragerø kino, fikk jeg streng beskjed om at jeg ikke måtte trykke ned tangentene før jeg hadde slått det av. Og jeg dundret til. «Wæææææ!» sa det, forteller Turid Jørgensen og slenger hodet bakover.
– Det bråkte skikkelig. Hele kinosalen lo.

Karikerte personer
Katzenjammer startet på øvingsrom 10 på Nordisk Institutt for Scene og Studio. Solveig Heilo, Turid Jørgensen og Anne-Marit Bergheim gikk sammen på musikklinja og bestemte seg for å starte band. Med Marianne Sveen, Solveigs venninne, på laget begynte de å skrive folk-låter. Siden har musikken stadig tatt nye veier, både musikalsk og geografisk.
– Det har vært veldig mange beskrivelser av musikken, før hadde vi skranglevisefolkpoprock-bluegrasspåsirkus-medcowboyogindianer-musikk. Den beskrivelsen dekker ikke den seriøse siden vår, den er også sentral, forteller Anne Marit.
– På nettsiden til plateselskapet vårt i Tyskland står det: «Sjanger: ingen sjanger». Musikken vår er grenseløs.
Bandet er store i Norge, men større i utlandet, spesielt i Tyskland. Navnet Katzenjammer tok de fra tegneserien Katzenjammer kids, Knoll og Tott.
– Vi er veldig karikerte personer, derfor ønsket vi et navn med tegne-serievri.
De siste fire årene har bandet nesten reist mer enn de har vært hjemme.
Akkurat nå har de gitt seg selv turnépause, for å få bedre tid til å skrive nye låter. Oppfølgeren til Le pop (2008) og A kiss before you go (2011) kommer til neste år.
– Vi blir veldig inspirert av filmer, tegnefilmer og dokumentarer. Når vi beskriver de nye låtene for hverandre bruker vi ofte bilder, forteller Solveig.
– I stedet for å si «Der skal vi spille Gmaj7», sier vi «Her skal vi spille som et dansende skjelett»!
Også klesstilen er inspirert av det lekne og det som en gang var.
– Vi er nostalgikere, derfor tyr vi ofte til gammel stil på både nye og brukte klær, sier Anne-Marit.
– Når vi er på Fretex, finner vi plagg vi ikke har gått med før, prøver det på, og så har vi skapt en ny greie. Akkurat som med musikken, vi plukker litt her og der og spiller det vi liker, forteller Solveig.

Betty Bergheim på jakt
Det er klart for klesplukking. Første stopp: Vaskeriet. Her henger klær som er kandidater til å ende opp i Fretex sin nettbutikk. Anne-Marit fisker en grønn paljettkjole ned fra stativet.
– Nå som jeg har grønne striper må jeg jo ha denne!  
– Ja, Betty Bergheim, det må du jo! sier Solveig og bruker navnet på Anne-Marits alterego. Dette er ikke siste gangen det dukker opp klær som er som skapt for Betty Bergheim.
Jentene er gode på å finne klær til hverandre, spesielt til Anne-Marit.
– Krangler dere noen gang om kjoler?
– Nei, vi har såpass forskjellig kroppsfasong. Enten passer det, eller så passer det ikke. Det passer sjeldnest til meg, sier Marianne idet Aud-Marit viser henne en Tommy og Tigeren-t-skjorte.
– Ja, supert! Det er så morsomt, blant paljetter og kos finner jeg noe jeg vil ha. Jeg kan godt finne en Tommy og Tigeren-t-skjorte og bli kjempe-
entusiastisk!
På scenen ville hun brukt den som en kort kjole med strømpebukser og sorte støvletter. Og en kul sveis.
– Det er noe vi har lært oss, du kan ikke kline til på alt. Enten kliner du til på kjolen eller på tilbehøret. Denne kjolen tillater kult tilbehør, noen nagler og hanekam.
I bakgrunnen nynner Solveig på en
folketone før suddelideien stopper helt opp, og en 60-tallskjole lydløst rekkes i Anne-Marits retning.
– Aaaaaa! piper det fra mottakeren.

Kjør hardt, kjør stil!
Ingen av jentene er redde for å kjøre på eller å velge spesielle plagg.
– Vi har ingen stylister som sier: «Nå er dere helt ut, dere må skjerpe dere». Det er deilig, forteller Marianne.
Muligheten til å finne noe unikt er stor når de går på skattejakt i second hand-butikker mellom konsertene på turné og på Fretex og andre vintage-butikker når de er hjemme.
– Det er julaften hver gang vi er på Fretex, vi blir helt fjerne, sier Turid idet Anne-Marit roper om oppmerksomhet:
– Jeg tenkte jeg skulle være litt anonym i dag, så jeg tok på meg paljettkjolen min!
Aud-Marit fra Fretex er ikke i tvil om at jentenes Fretex-avtale kan komme henne til gode, også på sorteringsanlegget: – Jeg tror jeg skal leie inn dere en dag, hvis det er dårlig stemning på jobben.  
Solveig blir overtalt til å prøve en snekkerbukse med røde striper.
– Det kan funke! Men hørte dere
lydene som kom da jeg tok den på? sier Solveig.
– Det var gode sømmer på starten av 80-tallet, det går nok bra, forsikrer Aud-Marit og snekkerbuksa blir med handlevogna med de nye skattene ut til sorteringsrommet.
Der venter en knallgrønn 60-talls-kjole på Turid. Fargen er perfekt, og med vidt skjørt og litt triksing kan til og med en høygravid mage få plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katzenjammer på skattejakt
Katzenjammer består av Solveig Heilo (t.v.), Marianne Sveen, Turid Jørgensen og Anne-Marit Bergheim(foran). Foto: Kai-Otto Melau


Parykk-party
En heistur senere låses dørene opp til kostymelageret. Godtebutikken for vintagegale kvinner.
– Åå, her fikk jeg brudekjolen min! To stykker faktisk, forteller Turid.
Marianne finner en rysjete kjole i glinsete stoff.
– Da kronprinsesse Mette-Marit var her brukte en av de ansatte den kjolen sammen med en flosshatt. Det var en litt spesiell motevisning, forteller Aud-Marit før hun blir avbrutt.
– Ræi, ræi, ræi! hojer Anne-Marit.
Hun stiger fram fra bak stativet med en lilla krøllete parykk og en svulstig flamencokjole.
– Dette er grunnen til at vi finner ting til Anne-Marit, humrer Marianne.
Minutter senere prøver hun en techno-geishakjole og rosa klovneparykk. Med knallrosa stillettstøvletter er antrekket komplett. Faktene foran speilet er som tatt ut fra en Star Wars-film, men hvem som vinner lyssabel-krigen er usikkert.
– Det er morsomt å eksperimentere, vi utvikler oss hele tiden. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ende opp med en David Bowie- eller Siggy Stardust-
kjole, men det gjør jeg nå. Og det funker, sier Anne-Marit.

Livlig sted
Katzenjammers låter presenterer alt fra oppskriften på kirsebærpai («Cherry Pie») og å stå for valgene man tar («Rock, Paper, Scissors), til en manns troskamp («God’s Great Duststorm»).
Hvis jentene skulle valgt en Katzenjammer-låt som passer til skattejakt på Fretex, må det bli «Sheperd’s Song». Sangen forteller historien til en gjeter som er håpløst forelsket i en kvinne. Til slutt bestemmer han seg for å ta på seg sine beste klær og en knapphullsrose og overbevise henne om at han er mannen i hennes liv.  
– Det er en veldig livlig og koselig låt. Det er den følelsen vi får når vi er her. Alle er så blide. Det er et fint sted å være, sier Anne-Marit.
De tar en titt i handlevogna. På
Marianne ble det en Tommy og Tigeren-t-skjorte og på Turid en kjole. Solveig fant en snekkerbukse, to kjoler og en t-skjorte. Og hva med Anne-Marit?
– En, to, tre kjoler, en drakt og en skjorte! Så mange fine ting, smiler hun og snur seg til Fretex-sjefen.
– Jeg føler meg litt grådig, Aud-Marit…
Hun vifter det bort.
– Klærne er jo laget til deg! sier Aud-Marit.
– Du må bare ringe, så kommer vi og spiller, sier Katzenjammerne.
Aud-Marit har lyst til å lage en motevisning der de ansatte er modellene.
– Da hadde det vært veldig fint med en konsert samtidig! Jeg har jo orgel!

heidi.goodreid(a)frelsesarmeen.no

Denne artikkelen står i Krigsropet nr 22 2013, du finner flere smakebiter her. Du kan bestille abonnement eller prøvenummer her.

PS! Vi har også vært på Fretex på brudekjolejakt, den artikkelen finner du her.