a123

Klar for plan B

Etter at Sval i 2011 vant MGP jr. med «Trenger deg», har musikk-karrieren for alvor skutt fart. I år stiller hun opp som Frelsesarmeens juleartist med egen låt, «Plan B.»

Klar for plan B
− Jeg ønsker meg ikke noe materialistisk. Jeg har mye av det jeg trenger og er heller mer opptatt av at det som skjer ikke skal gli gjennom fingrene mine, sier Sval. Foto: Silje Eide

Det er fortsatt høst i lufta, men adventsstemningen er satt med en kopp kakao og koselige kaféomgivelser. For nå nærmer det seg jul, og Frelsesarmeen har som tidligere ønsket seg en artist og en låt til inntekt for arbeidet sitt. I år ble den unge artisten Sval spurt, og hennes låt Plan B kan lyttes på til inntekt for Frelsesarmeens arbeid.

Artistens fulle navn er Sval Rosenløw Eeg, og hun er 16 år. Fornavnet har hun fått etter en uovervinnelig prinsesse i en av farens bøker. Men selv om det har vært mye suksess i et ungt artistliv, føler hun seg ikke spesielt uovervinnelig selv.

− Jeg synes det er rart at folk kaller meg kjendis, men veldig gøy med responsen jeg har fått på musikken. Det er lidenskapen min å drive med musikk og skrive sanger. Derfor er det gøy når det blir tatt imot på en så positiv måte. På samme tid har jeg vokst og lært utrolig mye på mange fronter, og jeg har møtt mange flotte folk, sier Sval.

Det skjer mye spennende rundt musikken hennes nå. Sval har fått platekontrakt med Warner. Singelen Tidsfrist lå tidligere i år høyt på spillelista på P3 og MP3, og da hun i høst slapp singelen Fasitsvar, gikk også den rett inn på spillelista på P1 og MP3.

 

Musikk er lidenskap
Sval skriver alle låtene sine selv, og har vokst opp i et univers med forfatterpappa Harald Rosenløw Eegs ungdomsromaner, film- og tv-manus – blant annet den populære advents-serien Julekongen på NRK i 2012.

− Jeg tenkte ikke på det da jeg var liten. Men han har alltid vært flink til å fortelle historier, og jeg likte å høre på dem. For min del ligger det nok mye i at vi har en felles interesse for å skrive. Jeg har lært mye selv, men han har lært meg å spille gitar, forteller Sval.

− Hvem er Sval?

− Jeg er nok en person som lett blir knyttet til ting. Finner jeg noe morsomt å drive på med, setter jeg meg inn i det for å bli flink. Jeg er veldig glad i mennesker. Og lidenskapelig. Og musikk er jo lidenskap. Jeg liker å skape ting, skrive, lage videoer og tegne. Jeg er glad i sånne ting, sier hun.

Allerede i første klasse begynte Sval å skrive sanger.

− Har du alltid hatt et bevisst forhold til tekst og musikk?

− Ja, og jeg er veldig glad for det, for da fikk jeg tidlig «skrevet av meg» mange av de typiske rimene slik at folk har sluppet å høre det.

− Når tenkte du at du ville satse på musikken?

− Da jeg hørte på MGP jr. og lignende konkurranser, tenkte jeg: «Hvorfor kan ikke jeg gjøre det? Jeg liker å skrive. Jeg liker å synge. Dette er noe jeg vil gjøre.» Så satset jeg. Jeg håper det jeg prøver å formidle og komme med, oppleves som ekte. Det jeg gjør er veldig gjennomført mitt og meg og det jeg står for. Det er klart jeg blir lei meg når folk kritiserer meg direkte, men jeg er ikke veldig påvirket av å måtte like det alle andre liker. Jeg gjør det jeg har lyst til å gjøre.

− Hvem får du tilbakemeldinger fra?

− Etter de nye sangene får jeg flere tilbakemeldinger fra folk på min egen alder og foreldre til yngre barn. Men det som betyr mest, er tilbakemelding-ene som kommer fra de som står nærmest meg.

− Du er signert av et kjent plateselskap. Hvordan er det å bli en del av et så stort apparat?

− Jeg føler at jeg blir ivaretatt − mine meninger, det jeg vil. De passer på at jeg går på skole, respekterer meg, tar meg seriøst.

− Hvor henter du inspirasjonen fra?

− Fra en film jeg ser, et inntrykk fra skolen, en reise, andre artister som jeg ser opp til. Øyeblikk og inntrykk. Når jeg skriver kan jeg hente inspirasjon fra en person, en hendelse. Så kan to-tre linjer handle om det, og så vokser det seg videre. Artister som Karpe Diem og Gabrielle har jeg hørt mye på.

 

Klar for plan B
– I jula skal alt være bra. Men det er ikke krise om du likevel har en dårlig dag. Det er en del av livet, rett og slett, sier Sval. Foto: Silje Eide

Plan B

Musikkinteresserte i alle aldre gikk rundt og sang på Svals vinnerlåt fra MGP jr i 2011:

«For du vet, og jeg vet, at en dag er det du som trenger en hjelpende hånd.
For du vet, og jeg vet, at en dag er det du som trenger meg.
Men nå er det jeg som trenger deg.»
 

Videoen til Trenger deg har blitt spilt over en million ganger, og er også streamet over en million ganger på Spotify. Teksten treffer mange og skaper gjenkjennelse, ved å minne oss om at vi alle behøver en hjelpende hånd iblant.

I år bidrar Sval med årets julelåt for Frelsesarmeen, Plan B. Inntektene som kommer inn ved nedlasting av denne sangen, blir nettopp til «en hjelpende hånd» for mange mennesker som trenger det.

– Hva ønsker du å fortelle med «Plan B»?

− Den sangen har vært min favorittsang lenge. Det startet originalt med refrenget som var kjernen. Da handlet det litt om at du ikke alltid strekker til, at det ikke alltid går så bra.

Sval stanser et like øyeblikk. Samler tankene før hun fortsetter.

− Det jeg liker så godt ved den, er at til tross for om det bikker mot den dårlige siden, så har man fortsatt viljen til å gå videre. Det er en sang som mange kan relatere seg til.

− Hvordan startet prosjektet med Frelsesarmeen?

− Jeg fikk en forespørsel. Først trodde jeg at jeg skulle være sammen med mange andre artister. Så skjønte jeg at det bare var meg. Da tenkte jeg: «Wow!» For meg er det veldig positivt. Låta betyr så mye for meg, så nå håper jeg den kan spres ut og nå mange andre. Særlig i en tid med så mange kontraster.

Sval ønsker å bruke teksten mot kravet om juleglede og harmoni.

− Når det er jul, er det et veldig fokus på at alt skal være bra. Har du en dårlig dag, eller et dårlig år, problemer med økonomien, jobben, skole, eller forholdet: I jula skal alt være bra. Men det er ikke krise om du likevel har en dårlig dag. Det er en del av livet, rett og slett.

− Hva vet du om Frelsesarmeen?

− Jeg ser på den som en veldig bra organisasjon. Folk som er så engasjert i å hjelpe andre, har jeg veldig stor

respekt for, og jeg synes det er veldig bra og veldig gøy å være en del av det. Jeg får bidra på min måte.

− Hvilke verdier er viktige for deg?

− Ærlighet slår meg først. Jeg sier ting som det er. Vi kommer langt med å si hvordan vi egentlig har det. Og troverdig. Jeg vil være en person du kan fortelle hemmeligheter til, og jeg sier ikke det videre.

 

Klar for plan B
Sval forteller at familien pleier å feire jul i Kongsberg. Foto: Silje Eide

Advent og jul

Sval ser ned på koppen og rundt seg. Snøen mangler, men stearinlysene er tent.

– Nå har jeg kakao, og det er fine lys rundt meg. På en måte er jula allerede på plass.

− Hva betyr julehøytiden for deg?

− Advent er blitt ganske hektisk de siste årene, hvor jeg er med MGP jr. på adventsturné. Det er veldig gøy. Vi reiser rundt, synger og har det supermorsomt. Så gjelder det å henge med på skolen for å klare tentamener. Jula pleier vi å feire på Kongsberg. Familie-delen av jula starter julaften. Det er deilig.

− Hva ønsker du deg til jul?

− Jeg ønsker meg ikke noe materialistisk. Jeg har mye av det jeg trenger og er heller mer opptatt av at det som skjer ikke skal gli gjennom fingrene mine. Jeg vil huske de fine stundene jeg har nå, og skape nye minner.

Ett spørsmål står igjen på notat-blokka.

− Tror du på Gud?

− Ja, jeg tror på Gud. Jeg er konfirmert og hadde en veldig god konfirmasjonsopplevelse i Nordberg kirke. Troen er kanskje ikke en så stor del av livet mitt slik den er for mange andre, men når det kommer ned til det å tro på noe: Ja, jeg gjør det.

Kakaokoppen er tom, men varmen sitter i. Det er godt å ha en Plan B.

emil.skartveit(a)frelsesarmeen.no

Denne artikkelen står i Krigsropet nr 49 2014, du finner flere smakebiter her. Ønsker du å abonnere på Krigsropet eller kjøpe abonnement i julegave, klikk her. Der kan du også bestille gratis prøvenummer. Følg gjerne Krigsropet på Facebook!

Du kan høre på og kjøpe låta her:

Spotify: http://smarturl.it/planbspotify

WiMP: http://smarturl.it/planbwimp

iTunes: http://smarturl.it/planbitunes