a123

Lenge leve Mannssambandet

I 23 år har Mannsambandet sunget om Guds kjærlighet og promotert Frelsesarmeen. I den rekkefølgen.

Lenge leve Mannssambandet
Nylig sang Mannssambandet for en fullsatt Jacobs kirke, Kirkelig Kulturverksteds anerkjente kulturarena. Foto: Kristianne Marøy

− En av mine sterkeste opplevelser med Mannssambandet, er for noen år siden da vi sang på et gamlehjem et sted i tidligere Øst-Tyskland. Det var skjermet avdeling, og det var gammelkommunistene som bodde der. Uten at de skjønte et ord av tekstene våre, ble et par av dem veldig berørt av det vi sang. De grein og vi grein. Det var et øyeblikk hvor jeg kjente at vi var en del av noe større.

Vi er i Jakob kirke i Oslo, Kirkelig Kulturverksteds anerkjente kulturarena. Denne kvelden er den inntatt av Frelsesarmeens eget band: Mannssambandet. Endelig er det duket for en sjelden Oslo-konsert med de 11 mannfolka som denne kvelden utgjør bandet. Og publikum er fulltallig på plass. Kanskje er det noen ukjente ansikter, men det er ikke til å underslå at fansen fra Frelsesarmeens eget miljø er tallrikt til stede.

Kristian Nygård, som forteller om opplevelsen fra gamlehjemmet i tidligere Øst Tyskland, er gitaristen i bandet. Han ble med i 2006.

− Jeg skulle fylle skoene etter en av Norges fineste gitarister, Arild Schøld.

Kristian smiler og rister lett på hodet.

− Det var spennende å få tilbudet om å være med ut og spille på forskjellige scener. Men det ble fort så mye mer enn det. I bunn og grunn handler det om en kombinasjon av vennskap og ånd. Når du har vært med i 11 år, skjer det noen livskriser i løpet av en slik periode. I hvert fall har det vært slik for meg. Da har jeg kunnet gått inn i gruppa og blitt tatt vare på. Mannssambandet har vært et sted å få være. Det har jeg fått kjenne på kroppen mange ganger.

 

Lenge leve Mannssambandet
– I bunn og grunn handler det om kombinasjonen av vennskap og ånd, sier Kristian Nygård. Foto: Kristianne Marøy

Du er elsket

Klokken er 19.00 denne fredagskvelden. En etter en kommer sangere og musikere inn på scenen. Siden 1995 har de, med ulik besetning, entret scener over hele verden. På små som store steder. Sunget for en håndfull gruppe mennesker og skarer på flere tusen. Spilt inn en rekke cd-plater.Vitnesbyrdet om Guds kjærlighet og promotering av Frelsesarmeen har gått hånd i hånd.

Den musikalske stilen er ikke grensesprengende. Det er pop, gospel, country, swing og ballader i skjønn forening. Men den musikalske kvaliteten er høy, arrangementene lekre, og den som har satt seg godt til rette i seteradene, opplever at det svinger tett og samstemt.

Eyfinn Joensen tar opp mikrofonen og synger «Du er elsket», denne vakre, inderlige og lavmælte sangen som Ingebjørg M. Lyster og Mannsambandets leder, Thor Fjellvang, har skrevet. Tonen er satt. Robert Solbergs tenor og Rune Bergs fantastiske bassrøst fyller kirkerommet. Folk klapper og synger med. Den gamle sangen «Søk de forvillede» er modernisert og oppfrisket i typisk Mannssambandet-stil. Det er lett å skjønne at alt som synges i kveld, om det er gammelt eller nytt, har samme rot både åndelig og musikalsk: Det handler om vitnesbyrdet fra den frelste om hva Gud har gjort, slik det har lydd i ulike frikirkelige miljøer opp igjennom de siste århundrene. Selv om uttrykket varierer, er røttene de samme.

Lenge leve Mannssambandet
Thor Fjellvang har ledet Mannssambandet fra starten i 1995. Foto: Kristianne Marøy

 

Å gi unge talenter en arena

I en samtale før konserten starter, for-teller bandets leder, Thor Fjellvang, hva Mannssambandet ønsker å formidle:

− Vi ønsker å formidle Guds kjærlighet, hans tilgivelse og nåde. I vår tid hvor det lages konflikter ut av så mye som jeg opplever uvesentlig, er det viktigere enn noen gang. Jeg ønsker at mennesker skal få slappe av på fanget til Vårherre. Han er mye mer raus enn det han ofte blir framstilt som.

Thor som nærmer seg 60 år, har holdt på med popmusikk i Frelsesarmeen hele sitt liv.

− Det begynte med ei gruppe vi kalte The Messengers, men i hovedsak har det vært Joyfriends, NSB (Norske salvasjonisters band), og siden 1995 Mannssambandet. Jeg har vokst opp i Frelsesarmeen, og drivkraften i mitt musikalske arbeid har blant annet vært å få gi noe tilbake.

Han ler.

− Jeg har jo ikke akkurat tjent penger på dette.

Thor har siden oppstarten vært opptatt av yngre talenter.

− Vi har hatt noen klare målsetninger. En av dem har vært å fange opp unge, talentfulle mannfolk som ikke hadde noen egen arena, En del av dem er fortsatt med. De ser at det tross alt ikke har vært så lett å starte band som har vært like synlige som oss.

Også for bandlederen har det vært flust av høydepunkter.

− Det har vært en hel haug av perler underveis. Jeg tenker på mange av ettermøtene som vi har fått være med på, hvor folk har søkt frelse og fornyelse. Vi spilte på et stappfullt torg i Måløy under Tall Ship Race i 2015. Vi sang på et stort festivalsted som Frelsesarmeen driver nordøst for Boston. På formiddagsmøtet, mens vi sang «Peace», opplevde vi at en gruppe beboere fra et russenter i nærheten, reiste seg og klappet under en instrumentalovergang. Hele salen sluttet seg til. Det var svært.

 

Lenge leve Mannssambandet
Mannssambandets rocka alibi Dag Frode Eilertsen. Foto: Kristianne Marøy

Jag etter suksess

Publikummet denne kvelden er ikke akkurat ungdommelig. Det er i hovedsak en blanding av voksne og godt voksne mennesker. Men stemningen er god. Så når Mannsambandets rocka alibi, gitarist og sanger Dag Frode Eilertsen, ber om støtte fra salen når han skal introdusere sin nyskrevne sang, «Diamonds and pearls», er ikke salen sene om å gi ham det i form av applaus, rop og smil.

Dag Frode forteller at sangen handler om hva vi jager etter i livet, suksess og lykke, om hva vi tror er viktig for oss. Og så synger han om det som er det viktigste i livet: Guds kjærlighet.

«Her under korset» av Hjalmar Hansen er definitiv ikke av ny dato. Den har fulgt Frelsesarmeen nesten siden starten. Mannsambandet synger disse sangene som nesten ingen andre. I en moderne musikalsk drakt, men sunget innenfra av sangere som har vokst opp med nettopp disse tonene og ordene. De kjenner dem som sine egne.

Lars Ole Gjermundbo er solist. Han er en av de fire som har vært med siden starten i 1995, og er kanskje den som besitter bandets mest særpregede stemme. Det er lett å høre at det er Lars Ole som synger.

− I begynnelsen var det veldig gøy bare å få være med. Men det har endret seg underveis. For meg er det å få formidle Guds kjærlighet etter hvert blitt det aller viktigste. Vi ser jo at denne typen sang og musikk gir noe til folk. Når vi opplever det, gir det også noe tilbake til oss.

For Lars Ole er tilbakemeldingene etter konserten noen av høydepunktene.

− Når mennesker kommer og sier at de er blitt fornyet, eller har tatt en beslutning om frelse, kjenner jeg at det er derfor jeg ønsker å være med på dette.

Det er ikke Frelsesarmé der hvor Lars Ole til daglig bor. Derfor blir også samlingene med Mannssambandet ekstra viktige.

− Det er en oase å komme sammen. Vi blir en eneste stor venneflokk som samles slik noen ganger i året. Å være en guttegjeng på tur, er noe helt spesielt.

 

Lenge leve Mannssambandet
– Det er en oase å komme sammen, sier Lars Ole Gjermundbo. Foto: Kristianne Marøy

Inn for landing?

Likevel henger det mørke skyer over Mannssambandets videre eksistens. Gruppas leder, Thor Fjellvang, er opptatt av å gi seg mens leken er god. Det er ikke første gang han har tenkt tanken. Også rundt 2006 var det like før. Etter et besøk hos Frelsesarmeen i Sør-Afrika var det flere som sluttet, blant dem viktige musikere som Arild Schøld på gitar og Helge Tjelta på trommer.

− Til slutt stod og falt det på at Dag Frode vurderte å gi seg. Gjorde han det, var det slutt. Vi kunne ikke miste den eneste førstetenoren vi hadde.

Dag Frode ombestemte seg den gang. Nå er det ikke han det lenger står på, men blant annet Thors ønske om å slutte «før de blir patetiske».

− To av oss blir 60 år nå, og det er kanskje på tide å gjøre noe annet.

Kristian Nygård ser på Lars Ole når jeg antyder at Mannssambandet muligens er på vei inn for landing.

− Han er «Leve Mannssambandet» personlig!

Lars Ole rister bare på hodet.

− Det er mulig at det skjer, men slett ikke sikkert. Vi snakket om dette i styret i fjor høst. Men så stod vi på torget i Kragerø og sang. Da prøvde jeg å regne ut hvor mange mennesker vi faktisk nådde med budskapet om Jesus den dagen.

Det er lett å forstå at Lars Ole brenner for Mannssambandets videre eksistens.

− Jeg skjønner jo at vi begynner å bli gamle, at det er noen godt voksne i blant oss, men jeg har litt tro for dette her, skjønner du. Jeg tror vi skal få det til å gå rundt enda en stund.

Det er tid for å avslutte konserten. Frank Ådahls mektige «Jag er med dig», «Make me a blessing», allerede nevnte «Peace» og «Someone up there loves you» bringer en trivelig kveld inn mot avslutning.

Publikum gir seg imidlertid ikke. De klapper fram et ekstranummer. Mannssambandet er nok ikke direkte overrasket over det. Den avsluttende sangen er klar. Så er det over. Den eneste rene Oslo-konserten gruppa har gjort siden begynnelsen av 2000-tallet, er ved veis ende.

Det gjorde godt. Leve Mannssambandet.

 

Etterspill

Konserten i Oslo var den første i en konsertrekke som blant annet inkluderte Sandefjord og Drammen. Etter at Thor Fjellvang har fått lese korrektur på artikkelen, kommer han tilbake med følgende melding:

− Det som skjedde i løpet av denne konserthelgen var at et par av de yngste medlemmene, som har vært litt lunkne, plutselig sa: «Vi kan ikke slutte nå! Nå er det jo skikkelig gøy og ungene våre har kommet i en alder som gjør det enklere å være borte!» I tillegg møtte vi flere som sa at konserten de hadde vært på denne helgen, var den flotteste opplevelsen de hadde hatt i hele sitt liv! Og en fortalte at musikken var det som hadde holdt henne oppe da hun et år tidligere var nær ved å dø av kreft. Det er sterkt å høre.

Så da er det kanskje mulig at Lars Ole Gjermundbo får rett? At Mannsambandet likevel ikke gir seg?

Leve Mannssambandet!

 

krigsropet(a)frelsesarmeen.no

 

Denne artikkelen står i Krigsropet nr 24, 2017. Du finner flere smakebiter på krigsropet.no. Her kan du bestille abonnement og gratis prøvenummer.